Благодаря!
И още едно питане имам: от м. 05,2013 до м. 12,2013 СОЛ е получавал възнаграждение от личен труд, а от м.01,2013 до м. 04,2013 не е. В служебната бележка за доходите за 2013 г. трябва да включа осигуровките за период май-ноември /когато е изплащано възнаграждение/ или за период януари - ноември. М. декември не включвам, защото е изплатен през 2014 г.
Не, не следва - доходът е получен 2014 г. и със сумата на това възнаграждение трябва да увеличите и финансовия резултат за годината .
А когато издавам служебната бележка за 2014 г. през 2015 г, трябва да включа и възнаграждението за м. 12,2013, което е изплатено през януари 2014 г., така ли?
Здравейте,

От НАП ми казаха следното:

1. Ако се изплаща възнаграждение за личен труд на СОЛ - всеки месец се подава декларация 1 (през булстата на фирмата с осигурвките за месеца) и декларация 6  (през булстата на фирмата само с данъка ДДФЛ). А на края на годината - до 30.04. на следващата година се подава Декларация 6 през ЕГН-то на СОЛ само с осигуровките за цялата година, за да се обвържат с подадените Декларации 1 с месец 13ти). Издава се служебна бележка за доходите по чл. 45 ал.2, т. 1,2 и 3. Подава се Декларация по чл. 50 от СОЛ.

Здравейте,
Относно т. 1, ако възнаграждението за личен труд за м. 12.2013 г. е изплатено в началото на януари 2014 г. следва ли тази сума да се посочи в служебната бележка за доходите за 2013 г.?
Здравейте, имам следното питане:
Собственикът на ЕТ открива ЕООД. ЕТ-то няма да функционира повече, а само ЕООД-то ще извършва дейност. Касовият апарат на ЕТ ще се прехвърли на ЕООД-то. Трябва ли за тази цел ЕТ да издава фактура на някаква стойност за прехвърлянето на апарата, т.е. да реализира приход или се издава някакъв протокол между ЕТ и ЕООД за смяна на собственост и той да е достатъчен?
Благодаря!
Здравейте,
Приход за извършена дейност през м. 12.2013, но фактурирана и  платена през м. 01.2014 г., признава ли се за данъчни цели за 2013 г., т.е. следва ли да се преобразува фин. резултат при подаване на ГДД за 2013 г.
Благодаря! Ще погледна темата
Здравейте,
Как оформяте възнаграждението за полагане на личен труд в ЕООД на едноличния собственик - с решение на ЕС или с граждански договор? Четох, че ако е с решение на ЕС, понякога може да има спорове с НАП и това възнаграждение да се предефинира като скрито разпределение на печалбата, а ако е граждански договор собственика сам със себе си ли трябва да сключи този договор? В нашият случай собственика и управителя са две различни лица, така че може ли договора да се сключи с управителя като представляващ дружеството?
Личните осигуровки на СОЛ са за негова сметка и не следва да се удържат от възнаграждението му за положен личен труд. Приспадат се от сумата на това възнаграждение единствено с цел определяне на данъчната основа за изчисляване на ДДФЛ.
Значи да разбирам ли, че трябва да продължи да внася осигуровките в касата на дружеството
Здравейте,
От този месец на собственик на ЕООД ще се изплаща възнаграждение за положен личен труд. До сега личните осигуровки на лицето като СОЛ са водени в разчетна сметка, която се закрива чрез внасяне на сумите от собственика в касата на дружеството. Проблем ли ще е, ако от възнаграждението за положен личен труд от м. май започнат да се удържат личните осигуровки на лицето като СОЛ или да продължи както до сега да ги внася в касата.