Новосъздадено ЕООД , има вписано лице в АВ като управител . Въпросите са ми няколко :
собственикът на фирмата и на капитала няма да управлява дружеството и друго лице е вписано като управител ; собственикът си работи  на друго място и не го осигуряваме - правилно ли постъпвам - наясно съм , че то няма да получава дивидент , а вписания като управител - ще получава ли или не  ? Лицето вписано като управител го осигуряваме по трудов договор на 2 часа защото  си има основен трудов договор на друго място - с кого трябва да бъде сключен този трудов договор - със собственика или със самия себе си ?
Благодаря Ви за отговора. То строител все още няма , има само имот . Досега водих само фирмата която е плащала и очаквала да стане собственик-Сега ситуацията е променена - плащащата фирма трябва да е плащала вместо друга фирма и трябва да махна парите от сметка 207. Остава според мен вземане от другата фирма. Колкото до другите 2 фирми - те нямат дейност през 2019 г , а само едната става едноличен собственик на капитала на фирмата чиято собственост е този имот. Ако ме разбрахте помогнете ми.  И аз това казах - да си намерят човек който да им реши проблемите с другите 2 фирми. Но от познавателна гледна точка придобиването на капитала като едноличен собственик инвестиция ли е и ако да - консолидиран ГФО трябва ли да се публикува .
 ЕООД е с нов едноличен собственик на капитала - също ЕООД и двете фирми нямат дейност през 2019 г освен тази смяна и прави ли се консолидиран отчет или се подава че фирмите са без дейност .
Фирма ЕООД става едноличен собственик на капитала на друга фирма също ЕООД - 360002 лв първоначалната вноска е непарична - апорт с недвижим имот. Не се плаща нищо ефективно , има тристранен споразумителен протокол за изплащане на имота : друга фирма която плаща ефективно и води плащанията в с-ка 207 , въпросната фирма станала едноличен собственик на капитала и фирмата собственик на имота. Много сложно ми се получи. Как да осчетоводя всичко това ? Имам някакви идеи ама  дали са верни не знам : Дт с-ка 498 - фирмата станала еднол.собств.на к-ла  с/у Кт с-ка 207 и така тука е добре във фирмата плащала парите . За фирмата станала еднол.собств.на к-ла : Дт 221 - фирмата на която е сменен еднол.собств.на к-ла с/у Кт 499 с аналитичност фирмата която е плащала. И по-нататък - пълна мъгла. Да не говорим и че това за което мисля че е вярно осчетоводяване може да е пълна глупост.И други въпроси ми се въртят в бедната ми глава - консолидиран отчет прави ли се - и двете ЕООД нямат никаква друга дейност , в НАП подава ли се нещо ....
Дали проверихте в приложението на НАП колко данък сте внесли като СОЛ според тях. От там идва понякога разликата !
Много Ви благодаря за изчерпателния отговор ! Бъдете здрава !!!!
Благодаря за отговора , но Ви моля за едно уточнение . Настоящия болничен свършва примерно днес , утре я назначавам и от вдруги ден започва новия болничен за 45-те дни - така ли е ? Т.е. тя е на работа един ден .
Имам следния казус : моя близка бременна в 8-мия месец е в болнични за проблемна бременност ; самия болничен не е представен защото имало много болнични за ЛКК и щяло да бъде даен при следващото отиване на консултация а то съвпада с излизането в болничен за бременност и раждане т.е 45 - те дни преди раждане. До тук добре , но хотели Радисън където жената е на трудов договор преустановяват дейността си по целия свят . Какви са опцийте на бъдещата майка ? Ако я освободят по време на настоящия болничен аз кога трябва да я назнача в моята фирма за да си излезе в другия отпуск без проблеми и да си изкара цялото майчинство . Жената носи моето внуче итрябва да помогна задължително !!!!
Като физическо лице имам хонорар от 60.00 лв , нямам служебна бележка от изплатилата фирма тази сума . От НАП ми предложиха декларация с нанесени 60.00 лв доход , но без платеца и без негово ЕИК .!!!!! Така че се наложи пак със скандал да си взема служебна бележка за да декларирам "ОГРОМНИЯ" приход за 2019 г. Просто го споделям с презумция за "мечешката " услуга от НАП !!
От  31.01.2020 г Великобритания излезе ли от ЕС или това ще стане след окончателното споразумение ? Имам фактура от там с начислено ДДС за услуга - аз имам ли ангажимент или това е сделка с трета страна ? Трябва да издадем и ние фактура за услуга към партньор пак от там - за нас това износ ли е т.е. сделка с трета страна  или .... и аз не знам вече какво е !!!
За чвек с ДУК трябва ли да се подава справка по чл.73 ал. 6
Не мога да се справя с КИД на гумаджийница - ремонт на джанти ,смяна на гуми на автомобили. Също така не откривам НКПД за гумаджия . Разчитам на помощ .
Много благодаря . Само още един въпрос - тази регистрация по чл.97а ал.1 касае само сделки за получени услуги и след издаване на протокол по чл.117 в дневник покупки и продажби ще има само фактурите от Фейсбук в моя случай ? Така ли е или пак лошо тълкувам закона ?
Може и  да бъркам , но рекламите са във ФЕЙСБУК - това територията на страната ли е ? Услугата е по- спицифична или няма значение !
Българска фирма нерегистрирана по ЗДДС  получава фактури за реклама от Фейсбук . Има ли някакви ангажименти българската фирма освен да си приеме за разход  фактурираната реклама ? И естествена да си я плати .
Много благодаря ! Доколкото разбрах той си идва м.февруари за малко и мисли да приключва с фирмата си в Бг , с домейните - ще си ги прехвърли като на физическо лице , както и двата телефона ще са закрити !
Г-нът е във Великобритания като физическо лице и работи каквото намери за да се изхранва и преживява.За да плаща домейните и телефоните той внася в банковата сметка на дружеството парични средства . Според мен няма дейност освен ако посочените разходи не се приемат като инвестиция.Точно затова зададох този въпрос !