Въпросът ми може би е елементарен  , но за мен е от голямо значение. Имам фирма която няма никакви приходи , а само разходи на стойност 1556.00 лв  - това са за подновяване на домейн , поддръжка , както и за фирмени телефони към Виваком с вървящ лизинг и към Теленор. Собственикът не живее в Бг , търси си щастието в Великобритания и има все още надеждата да започне да реализила приходи в Бг.Фирмата му дължи вече около 26000.00 лв . Как да подам очета - като без приходи  или изцяло със загубата ?
Не  зная дали тук му е мястото за моя въпрос , но ще опитам. Какво стана с облагането и регистрацията на отдаването под наем на помещения за нощувки чрез airbnb . Доколкото си спомням категоризацията отпадна , а се говореше за регистрация към общините и облагане с патентен данък.От там нататък нищо повече не откривам. Ако някой знае нещо насочете ме.
Подадено е с ел.подпис заявление за регистрация по ЗДДС.От НАП изпращат по имейл искане за представяне на документи.Г-жата иска да са подписани с ел.подпис и да се изпратят .Ето тук започвам да питам !!! С ел.си подпис влязох в страницата на НАП. От тестови услуги тествах успешно подписа си . След това избрах файловете които са ми на десктопа , подписах ги един по един , получих инфо , че са успешно подписани и сега не знам какво да правя и къде да ги търся и как да ги изпратя ? Отворих един от документите и по нищо не личи че е подписан документ. Извинете , че отново задавам може би елементарни въпроси , но моля да ми помогнете !
При същият проблем експерт от НАП - не помня как  се казваше , ми даде същият този съвет - при очевидни дейности които са сезонни е съвсем нормално да се работи само определени месеци и само за тях да се плащат осигуровки. При СОЛ учител по английски по същият начин - когато няма частни ученици - прекъсва дейността  до активното му време.
Ако Вашият доставчик е избрал да ползва услугите на куриер със заплащане по банка вместо касова бележка ще получите документ от Еконт / примерно / и това ще е платежният документ за Вас. Доставчикът Ви също така може независимо от този избор да издава и касова бележка. Последното не е задължително, но не е и забранено.
Що се отнася до това да проверите дали магазинът е регистриран - още не е изтекъл срокът за това и може и да не е деклариран .
Благодаря Ви за отговора , но аз май отново не съм ясна - ако аз като фирма продавам чрез този онлайн магазин трябва ли да  издавам касови бележки за продажбите парите за които Еконт или Спиди ми превеждат по банкова сметка . А иначе вече установих , че аз трябва да декларирам този онлайн магазин в НАП !
Продава се стока - облекла  с  онлайн магазин . Свален е като  WORD PRESS - плаща за домейн около 120.00 лв годишно . Продажбите се извършват с куриерски услуги.Парите постъпват в лична сметка . Къде и как мога да проверя дали този онлайн магазин отговаря на новите условия от НАП и дали е деклариран / не знам от кого  - от този който го ползва или от този който го е направил/. Също така питам касови бележки кога се издават - при получаване на парите в банковата сметка или в момента на заявката.И въобще при този случай издават ли се касови бележки ? Извинете , ако задавам  елементарни въпроси , но наистина не съм наясно.
Извинете , пропуснах да кажа , че трябва да ги внесе МОЛ на фирмата и да цитира фактурата за която се отнася плащането .
Останалите пари ги внесете в банковата сметка - своята или на партньора - не разбрах към кого е фактурата. Мисля , че няма да имате проблем.
Досега не съм имала проблеми и без сканиране на тези договори. Но СОЛ трябва да си ги пази за евентуална проверка от НАП. Така , че смело напред без сканиране !!!
Трабва да действа. Има я в закона, има я в заявлението за регистрация в АВ.
Доколкото си спомням от семинара на НАП, не се прилагат документи във връзка със заявяването на регистрация по ддс. Просто чекваш и чакаш включване от НАП.
Документите при регистрация са в ППЗДДС, има и други, които данъчните ще ти ги напишат в искането.
Благодаря за отговора !
Знае ли някой дали действа опцията при вписване  на фирма в АВ ,ако е чекнатата кутийката за регистрация по ЗДДС  по желание ? Също така , моля някой да ми каже при подаване на заявление онлайн за регистрация по ЗДДС  какви документи се прикачват ?Или ми посочете къде да ги потърся .
Чужденец не от страна в ЕС регистрира фирма - ЕООД в България . Ще има управител по ДУК  / не знам дали трябва да се впише в АВ при регистрацията / . Чужденецът няма ЕГН  нито ЛНЧ . На какви осигуровки подлежи като СОЛ и вместо ЕГН или ЛНЧ какви данни трябва да се впишат в официалните документи на АВ и НАП.
ЕООД нерегистрирано по ЗДДС продава на собственика апартамент с доставна цена 1000 единици от 1992 година и амортизиран с 800 единици ; има оценка за пазарна цена 100000 единици и данъчна оценка 110000 единици. Може ли да се издаде фактура за продажба с 1100 единици , платени нотариални такси върху 110000 единици и регулиране на печалбата в данъчната декларация с увеличение в размер на 10% от 110000 единици.Или трябва в продажната цена във фактурата да се включи данъка от 10% върху по-голямата стойност - в случая данъчната оценка .
Получавам приемо-предавателен ротокол от Ивентим за продадените билети от тях за организираното от нас  събитие срещу комисионна.Ивентим не иска фактура от нас ,издава ни фактура за комисионната и ни превежда разликата.Ако аз начисля ДДС на продадените билети ще се яви разлика в получената сума.По принцип продажбата на билети пише че е освободена сделка , но за регистрираните по ЗЗРК към министерство на културата каквато регистрация фирмата няма . От тук идва цялото ми объркване.
Копирам въпроса от предишния път  защото никой не ми отговори.Надявам се този път на някаква информация . Казусът ми е следния : фирма регистрирана по ДДС по желание и нерегистрирана като културна институция по ЗЗРК има събитие за което Ивентим продава билети за 60.00 лв които пари се доказват с приемо-предавателен протокол ; има и комисионна с фактура за 4.25 лв с ДДС. .Разплащането става с прихващане вземане и задължение и остатъка се превежда по банка.Имам  няколко въпроса.Имам ли право на данъчен кредит за комисионната ? При осчетоводяване на прихода в разчета с Ивентим трябва ли да начисля ДДС върху тези 60.00 лв и как после да премахната разликата по разчета с Ивентим - ДДС - то което съм начислила евентуално.
Фирма регистрирана по ДДС по желание и нерегистрирана като културна институция по ЗЗРК има събитие за което Ивентим продава билети за 60.00 лв които пари се доказват с приемо-предавателен протокол ; има и комисионна с фактура за 4.25 лв с ДДС. .Разплащането става с прихващане вземане и задължение и остатъка се превежда по банка.Имам  няколко въпроса.Имам ли право на данъчен кредит за комисионната ? При осчетоводяване на прихода в разчета с Ивентим трябва ли да начисля ДДС върху тези 60.00 лв и как после да премахната разликата по разчета с Ивентим - ДДС - то което съм начислила евентуално.
При мой клиент положението е малко объркано. Фирмата е регистрирана по ЗДДС , но не е регистрирана в М-вото на културата и организира концерт на италиански артист в Сърбия . Получава плащане за своята  комисионна и хонорара на артиста и питам какви фактури да издам и на какво основание. Сделката според мен не е освободена , а и не е със ставка нула за ДДС . Дори и мястото на сделката ми е трудно да определя !
Фактурата с ДДС ли е ? Питам защото имам приблизително същия въпрос. При моя клиент положението е малко объркано. Фирмата е регистрирана по ЗДДС , но не е регистрирана в М-вото на културата и организира концерт на италиански артист в Сърбия . Получава плащане за своята  комисионна и хонорара на артиста и питам какви фактури да издам и на какво основание. Сделката според мен не е освободена , а и не е със ставка нула за ДДС . Дори и мястото на сделката ми е трудно да определя !
Дано само връчването да е проблем.

Много се надявам само това да е проблема . Имам още едно питане - от НОИ ще върнат ли човека за още една заплата заради оставане без работа един месец ?
Имам следното питане : трябва да се връчи едномесечно предизвестие за прекратяване на трудов договор поради липса на работа за фирмата. И СОЛ спира /временно/ дейността си . Има вероятност лицето да откаже получаването на предизвестието.Как да се постъпи в този случай ?