Кои счетоводни сметки участват и в какъв ред . Аз съм взела с-ки 754 ,709 ,611/2,гр.60/2 . но нещо не ми се връзва.Някой да напише как е осчетоводил получената сума. 611 и гр.60 са с индекс 2 за да се отчетат съответните разходи взети за получената сума .
Ако сте сигурни, че маратонките са били купени за "ползване" и особено ако има как да се покаже, че не са долетели от Китай и на следващия ден отлетели по куриера, може и да пропуснете.
Но ако са, например, три еднакви нови чифта... макар че това няма откъде да се види, нали? :)
Благодаря за отговора май ще трябва да си платим данъка . Само да ми кажете с кой код да ги напиша .
Физическо лице си получава за 3 бр. пратки през 2020 г  384.70 лв. Трябва ли да ги потвърди - те му излизат в декл.по чл.50  - и да плаща ли данък.Тези пратки са за лично ползване - маратонки.
СОЛ упражнява дейност като ЕТ , дЕКЛАРАЦИЯ ПО ЧЛ.50 НА ЕТ може да се подаде до 30.06.21 г.Какво да правя с декларация 6 на това лице . Да пусна една с данни без изравняване или само с дкл.по чл.50 да му декларирам дохода ?
Подадена е декларация по чл.50 от ЗДДФЛ с надвнесен данък и доплащане на осигуровки при изравняване на дохода . От НАП се обаждат на лицето - СОЛ  с искане надвнесения данък или да се поиска ефективно или да се прихване от други задължения. Въпросът ми е - да подам ли отново декларация по чл.50 редовна или декларация с код корекция и да поискам прихващане на надвнесения данък с някое задължение ?
Благодаря , но въпросът ми беше дали е нужна оценка от оценител за продажба на по-ниска цена от цената на придобиване 
Може ли декларация 6 на СОЛ - собственик на фирма да се подаде на хартиен носител в НАП.
Фирма продава фирмен автомобил на физическо лице . Освен застрахователна стойност трябва ли да има и оценка от лицензиран оценител и ако ДА - коя стойност се взима за продажна цена във фактурата.
Как се корегират неверни отработени часове в декл.1 за м.02 21 г . Имам дублирана декл.за 1 лице също за м.02.21 г - как да я изчистя
Фирма е обявила  че няма дейнаст 2019 г и продължава да не работи и през 2020 г . Някой може ли да ми кажа на какво основание фирмата не е длъжна да подава декларация че е без дейност . от НСИ ми отговориха че ако иска фирмата може да  си  подаде такава декларация - т.е. по желание е !!!
Когато едно лице работи в 2 фирми - на 8 часа и на 4 часа в трудовата книжка и двата договора ли фигурират или амо този на 8 часа ; за договора на 4 часа ако не си пише в трудовата книжка издава ли се
Някой да знае защо страницата на НОИ не може да се отвори
Всъщност не знам зали за тук ми е въпроса  , но ще питам. Трябва да отчета пари по ОПИК получени на 30.09.20 г .Реших да го направя с Р.З. но парите не ми стигат и пробвах и с осигуровки - така става , но самото отчитане в сайта ме бърка .Ако някой е ползвал тази опция - за осигуровките нека да сподели опита си . И още нещо - само до 30.09.20 г ли трябва да са направените разходи , апропо договора е от 17.09.20 г или до срока на отчитане?
И отново за отчитане на парите от ОПИК : Оборотната ведомост трябва ли да включва и месеца в който са платени осигуровките т.е. Р.З. ми стигат до м 09. включително , а осигуровките за м.07,08 и 09.20 г са платени  в м.10.20 г. Парите от ОПИК са получени на 30.09.20 г.
 Някои казват сметка 754 да се приключи с някоя сметка от гр.70 и след това - с 611.
  Точно така , но ако искат и прикл.на 611 трябва от 754 да отиде някъде в гр.70 и тогава !!
Щом се покрива само разход за заплати няма нужда от аналитичност по 605, защото няма отношение към проекта. Трябва аналитичност и за сметката от гр.61, с която ще се приключи 604 и после тя пък съответно ще се приключи със сметка 754.
Някои казват сметка 754 да се приключи с някоя сметка от гр.70 и след това - с 611.
Имам въпрос по отчитането на тези пари. На мен само начислените заплати ми покриват нпомощта .Открила съм аналитичност на сметка 604 за тези пари.Тъй като заплатите са с 50.00 лв повече тези 50 лв стоят в основната аналитичност на сметка 604. Трябва ли да правя нова аналитичност на сметка 605 като за пари не я ползвам. Получената сума съм отразила в сметка 754  и банка. Трябва ли да правя още нещо или заедно с рекапитулациите на заплатите ще съм изпълнила счетоводния си ангажимент ?