Здравейте, може да Ви се стори глупав въпросът, но никога не съм се занимавала с патент. Подлежи ли на облагане с патент ЕООД с основна дейност - производство на мебели?
Две физически лица (майка и син) притежават наследствен имот - земя. Предстои продажба на част от земята, върху другата част строител ще строи кооперация и те ще получат като обезщетение 3 апартамента, гараж и т.н. Срокът за построяване е минимум 2 години.Стойността на всяка една сделка е над 50 х.лв Въпросът ми е следния : Трябва ли физическите лица да се регистрират по ДДС и кога? Сега, когато продават земята или след две години, когато започнат да продават апартаментите?
При продажба на земя придобита по наследство следва ли да се подава някаква декларация и да се дължи данък?
Здравейте, какви документи и разрешителни са необходими за откриване на автосервиз?
А защо Приложение 1, то е за доходи от трудови правоотношения?
Да се включа и аз с въпрос за същата справка. СОЛ получава доход за положен личен труд е са внасяни авансово осигуровки върху 420лв. Кои колони трябва да попълни в съответната справка и кое приложение?
Нает е недвижим имот в етажна собственост. Фирмата удържа и внася данъка върху наема и четирите тримесечия на годината. Ежемесечно този данък включва ли се в декларация 6 подавана от фирмата? Извинявам се за въпроса, но нещо съвсем се обърках.
Като в клауза в договора ли да се отбележи, че разходите за ремонт и гориво са за сметка на наемателя?
Много благодаря! Те се посочвам само в декларацията за доход на физическо лице ли?
СОЛ получава доход за полагане на личен труд във фирмата, чийто собственик е като управител. Какъв код трябва да се посочи в Справката по чл.73, че не открих подходящия?
И на края на годината физическото лице ще трябва да си обяви и обложи този доход или греша?
Здравейте, транспортна фирма ще ползва камионите, които са собственост на управителя като физическо лице. Как фирмата би могла да ползва разходите за тези камиони като гориво, резервни части и т.н? Редно ли е да фактурира услуга транспорт като няма собствени МПС?
И аз мисля, че е само като СОЛ, но на каква база са изчислили тези 30лв на ден не ми е ясно.
Здравейте, СОЛ се осигурява на 550лв от м.юли 2015 година за всички осигурителни случаи. От 27 януари е в болничен. На 15.02 НОИ му изплаща обезщетение в размер на 90лв за три дни от месец януари. Как се изчислява размерът на обезщетение при СОЛ? Лицето отделно има и постоянен трудов договор на друго място.
Здравейте, фирма извършва международен превоз на пътници. Заредила е гориво в Сърбия, за което има фактура. Как трябва да се осчетоводи тази фактура? Трябва ли да се въвежда с протокол по чл117? С нулева ставка ли да бъде протокола? Или да се въведе само покупката на гориво без право на данъчен кредит?
Здравейте, лицензирана транспортна фирма извършва превоз на пътници от България до трети страни като Турция, а също така от България и до страни членки на ЕС. Каква фактура трябва да издава за извършените  превози? Съгл.чл29 от ЗДДС и двете сделки са облагаеми с нулева ставка или аз нещо не съм разбрала. Когато е превоз на товари от България до Гърция примерно се начислява ДДС-20%, а за Турция е 0%. Но при пътниците нещо не можах да го разбера. Може ли да ми помогнете?
Здравейте, работещ пенсионер по трудов договор какви осигуровки трябва да внася? Удържа ли се данък дърху дохода? И какви са осигуровките на пенсионер по граждански договор?