Здравейте,
Фирма сменя управителя си месец юни 2020 година. Кой управител трябва да подпише отчета, подлежащ на обявяване в Търговския регистър, който е бил към 28-ми февруари или този, който е към датата на обявяване на регистъра?
Фирма сключва договор за покупко-продажба на МПС. Заплаща авансова вноска. На следващ етап ще се сключи Договор за оперативен лизинг за същия автомобил. Месечните вноски ще бъдат като наем заради вида на лизинга и фирмата ще има право на данъчен кредит за гориво, резервни части и т.н. Въпросът ми е има ли право на данъчен кредит за авансовата вноска? Ако нямам право на данъчен кредит на какво да се позова? В договора за покупко-продажба на МПС не пише дали автомобилът е лек, товарен и с колко места.
На физическо лице е прекратен трудовия договор на 21.04.2020. Последен работен ден 20 април. Декларация 7 с коя дата трябва да подаде - 21.04 или при положение, че има внесени здравни вноски за април ще трябва да бъде с дата 1.05?
Фирма е взела на лизинг автомобил с право на данъчен кредит. До момента са изплатени половината вноски по лизинговия договор. Няма възможност да продължи да плаща вноските. Договорът ще продължи да го плаща трето лице и лизингът ще се прехвърли на него. Каква фактура трябва да издаде лизингополучателя към третото лице и на каква стойност? Не трябва да бъде "продажба на автомобил" , защото не е негова собственост. Може би "прехвърляне право на придобиване на собственост" или "прехвърляне на лизингови вноски"? Стойността на фактурата не трябва да е по балансова, защото автомобилът не е изплатен. А по каква?
В ОПР, получени дивиденти-ш.51120, 51121.
Благодаря! И в ГДД в други намаления на финансовия резултат нали?
Българско юридическо лице е получило приход от дивидент от друго българско юридическо лице. Този приход освен в отчета за приходи и разходи и в ГДД отразява ли се в някоя друга справка в отчета на статистиката?
Здравейте,
Трябва да включите прихода в периода, за който се отнася, т.е. в м. декември 2019 година.
И съответно в справката за облагам оборот за регистрация по ддс в декември. Нали правилно съм разбрала?
Относно справката за облагаем оборот имам следния въпрос: Фирма достига 50хил. през декември, но на 2.01.2020 фактурира приход, който се отнася за 2019година и ще се начисли през 2019г.. Трябва ли включвам в справката сумата на прихода, който е фактуриран през 2020, но е начислен през 2019г.или не?
1.Може Дук да не се осигурява,след като вече е осигурен на максимума.
2.Лицето което изпълнява ролята на управител,след като не получава възнаграждение,също не се осигурява.
Така мисля аз.
До каква степен е законно лице по ДУК да не получава възнаграждение, ако извършва дейност?
Е на какво да го осигурявате като е на максимума по ТД?
Не виждам защо друго лице управлява, при положение, че управителят би си внасял само данък.
Освен ако другото лице иска някакво осигуряване...
И аз това казвам, но собствениците си имат друго виждана😉
А в Търговския регистър Управител е кой ?
В Търговския регистър е лицето с ДУК.
Лице се осигурява по трудов договор на максималния размер от 3хил лв. Управител е по ДУК в друго дружество. В него не полага труд, упълномощил е друго лице да изпълнява управленските функции. Лицето по ДУК може ли да не се осигурява и да не получава доход в Дружеството, в което е управител? Упълномощеното лице също не получава доход, то подлежи ли на осигуряване?
За евентуална регистрация по чл.97а ли питате?
Не. Тя касае само получени облагаеми услуги, а сделките с дружествени дялове са освободена доставка съгласно чл.46, ал.1, т.5.
Благодаря! Точно това ме притеснява
Може въпросът ми да е неуместен, но се притеснявам дали работя правилно. ООД купува дялове от дружество, което се намира в България, но е със собственик чуждестранно дружество. ООД-то купувач подлежи ли на регистрация по ДДС преди да е реализирало оборот от 50хил.лв?
Тази ,която приспадате.Направете си помощната справка за приспадане на загуби от минали год. и ще ви е по-лесно и нагледно.
Благодаря!
ЗКПО
Чл. 71. (1) Данъчната загуба се приспада при определяне на данъчния финансов резултат в размера на положителния данъчен финансов резултат преди приспадане на данъчната загуба. Когато данъчната загуба е по-малка от положителния данъчен финансов резултат преди приспадане на данъчната загуба, при определяне на данъчния финансов резултат се приспада пълният и размер.
В моя случай натрупаната загубата е по-голяма от финансовия резултат за 2018, ясно е че за 2019 имам да приспадам още 10 ед. Въпросът ми е в ГДД коя сума да напиша тази, която приспадам или цялата натрупана загуба от 50ед.
През 2016 фирма има 20ед.загуба, 2017 - 30ед.загуба, 2018 - 40ед.печалба. Приспада загубата в ГДД, но в клетка 8120 коя цифра се пише - 40ед, които приспада 2018 и като резултат излиза 0 или 50ед - цялата натрупана загуба и като резултат е 10 ед.загуба?
С какъв договор физическо лице може да финансира юридическо - с договор за заем, за финансова помощ или с друг вид? Временна финансова помощ, ако не се лъжа може да бъде от собственик физическо лице на юридическото.  Важно уточнение- лицата са свързани.
Имам следното питане: ООД с двама съдружници - единият е СОЛ, а другият на трудов договор на 4 часа. Трябва ли да има договор с трудова медицина? Може ли да бъде само абонамент или оценка на риска и т.н? Няма други служители.
Ако януари сам си е внасял вноските и от февруари е на трудов договор, за януари прави ли изравняване? Извинявам се, ако въпросът Ви се стори глупав