Здравейте,
имам следният въпрос: от 01.09 имаме новоназначена служителка, която иска да ползва 1ден платен отпуск.
Въпросите ми са следните:
1. Има ли право на платен отпуск?
2.В предишната си работа е ползвала 16 дни платен отпуск до 31.08, без да са й изплатени неползваните 4 дни.
До края на годината на колко дни ще има право да ползва при нас - 4 (20-16) или 6 (20/12)*4(отработените месеци до края на годината)?

Благодаря ви предвариртелно :)
Здравейте, отново по темата за работното облекло.
Четох тази наредба, и т.като става въпрос за софтуерна фирма, въпроса ми е следния - имат ли право служителите на работно облекло, защото според Наредбата то трябва да предпазва личното облекло. И в случая няма ли да се получи препокриване на работно и лично облекло, и това да доведе евнтуално до бъдещи (данъчни) проблеми?
Благодаря за отговора!
Доколкото разбрах от Наредбата, фирмата има право да закупи работно облекло и да го представи на служителите си (т.е. няма право да им даде пари и те сами да си го закупят). Само не разбрах тези разходи облагат ли се осигуровки и данък?
Здравейте,
не можах да открия подобна тема и затова реших да отворя нова. Интересуваме как стои въпроса с работното облекло? Софтуерна фирма има ли право да отпуска пари за такова?Облага ли се с някакви данъци?До каква сума може да бъде разхода за облекло годишно?Има ли някакво изискване към самите дрехи? Те от фирмата ли трябва да бъдат закупени или може от всеки работник индивидуално?
Много ви благодаря за бързия отговор  :thumbup:
На 10 май се върнах от неплатен отпуск за гледане на дете до 8-годишна възраст, и все още не са ме включили в графика за годишните отпуски, но днес ме изненадаха неприятно с тази новина за 10 дни. :( Опитах се да открия нещо по въпроса, но не успях, защото явно няма член от КТ по който да ме задължат да ползвам 10 дни на веднъж.
Още веднъж ви благодаря за отговора
Здравейте,
искам да ползвам 2 дни платен годишен отпуск, но счетоводителките от фирмата ми казаха, че не мога да ползвам по-малко от 10 дни на веднъж. Имат ли правно основание да ми откажат да ползвам тези 2 дни?
Благодаря Ви за бързия отговор! :thumbup:
Имам още един въпрос: как се изчислява пропорционално на отработеното време платения отпуск?
От началото на годината до 9 май се водех в неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст, като от 10 май се върнах на работа. На колко дни платен год.отпуск имам право за 2012 год? И какъв е метода за пропорционално изчисляване на платения годишен отпуск?