но параграфите от Допълнителните разпоредби на ПМС 133 се запазват.
  Ако това е така , то:
 Решение № 727 от 6.12.2010 г. на ВКС по гр. д. № 432 от 2010 г., III г. о., ГК, ВКС   „ Не са относими към базата за определяне на обезщетението и заплащаните към брутното трудово възнаграждение на работниците и служителите в автотранспортната дейност и железопътния транспорт добавки, определени на пропътуван километър, на основание  § 3 от допълнителните разпоредби на Постановление № 133 на МС от 14.07.1993 г. Тези плащания заместват командировъчни пари за покриване на допълнителните разходи за храна, нощувка и пр. като вид компенсация ….. Ищецът е получавал тази добавка като **** за пропътувано разстояние и на основание разпоредбата на  § 3 от ДР на Постановление № 133 на МС от 14.07.1993 г., поради което се касае за плащания, заместващи командировъчни пари
  би трябвало по чл.1, ал.8, т.1.  двукратния
   
ПМС 133 за километричните е отменено от 01-07- 2007 г

ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 4 ОТ 17 ЯНУАРИ 2007 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА НАРЕДБА ЗА СТРУКТУРАТА И ОРГАНИЗАЦИЯТА НА РАБОТНАТА ЗАПЛАТА

§ 1. Отменя се Наредбата за допълнителните и други трудови възнаграждения, приета с Постановление № 133 на Министерския съвет от 1993 г. (обн., ДВ, бр. 67 от 1993 г.; изм. и доп., бр. 1 и 63 от 1994 г., бр. 29 и 72 от 1996 г., бр. 24 от 1997 г., бр. 25 от 1999 г. и бр. 2 и 68 от 2006 г.).



Прехвърлянето на ДЗПО от частен фонд към НОИ нас не ни касае по никакъв начин. Лицето си подава заявление и от там нататък НАП и НОИ и досегашния фонд си оправят сметките.
  А в декларация 1   ДЗПО 5% остава ли ?
Преди деинсталиране на СУПТО трябва да запазите базата данни 10 година. Всяко СУПТО е одобредно от НАП и съответно НАП ще могат да възстановят базата от вашето декларирано СУПТО при тях. Топката е у вас след  като използвате СУПТО.
Предполагам проблема е в сървърите на НАП. Два дни се мъча да подам 10 фактури на кръст за възстановяване на ДДС от ЕС. На различни етапи ми дава съобщение , че е няма връзка със сървъра. С триста зора го подадох това искане.

Ако едно самоосигуряващо се лице е регистрирано по ЗДДС и няма касов апарат - как ще спази ЗДДС без да издаде фактура, която съдржа ЕГН?

 Данъчно незадължено физическо лице, което не е поиска издаване на фактура ( виж чл. 7, ал. 2 и ал. 3 от ЗСч и чл. 113, ал. 3, т. 1 от ЗДДС )  документира общо продажбите без фактури в месечен  Отчет за извършените продажби по чл. 119 от ЗДДС. Даже ал.3 на 119 ЗДДС ти дава избор, ако искаш и дневен отчет да правиш за продажбите.
   Да не отварям нова тема и аз да питам.
Фирма рег. по ДДС. Последните 3-4 години оборотът е малък ~ 20000 лв.
В същия офис от миналата година е и фирмата на дъщерята със сходна дейност нерегистрирана по ДДС ~15000 лв.
 Оборотът общо на двете е под 50 хил. Трябва ли втората фирма да се регистрира по ДДС?
 :good: ..Да, но на семинара на НАП от 13.12.19г., данъчните твърдят, че ако имаш СУПТО в друг обект, то трябва същият да е вързан дистанционно с ЕКАФП.
  Ако можеш да се обосновеш къде точно казват това?  Час и минута от семинара?
СУПТО не може да работи без наличието на фискално устройство в обекта. 
Получаваш ли пари в брой?
 Ако "да" - къде? В търговския обект или вкъщи?
Колеги, някакви мнения за промяната в ЗОПБ от 29.11.2019 г?

Чл. 3. (1) Плащанията на територията на страната се извършват само чрез превод или внасяне по платежна сметка, когато са:
2. (изм. - ДВ, бр. 95 от 2015 г., в сила от 01.01.2016 г., изм. - ДВ, бр. 94 от 2019 г.) на стойност под 10 000 лв., но могат да се разглеждат като част от свързани помежду си платежни операции на едно и също основание, чиято обща стойност е равна на или надвишава 10 000 лв.


  Аз имам само въпроси:
  Отиваме на Дюни в наначалото на юли месец хотел А и плащам 5000 лв в брой. Харесва ни стаята и в края на август пак за 10 дни 6000 лв. плащам в брой. 11 хил. за два месеца платени в брой за една и съща стая. Хотелът е взем в брой от един и същи клиент на едно и също основание 11000лв?
  Купувам си писалка Писалка Graf von Faber Pen of the year 2014 Limited Edition Platinum 6360.00 лв . Плащам в брой. Вечерта в къщи  става скандал - детето и то иска  На другият ден купумам от същия магазин на мола. За два дни 12 хил.
  Микро транспортна фирма съм и сам си карам камиона. Имам Лукойл карта за отстъпка. За месеца имам 6 зареждания по 1000 л /2400 лв. Заерждам на една и съща бензиностанция и плащам по 2400 в брой на всяко зареждане.
   От Технополис купувам Телевизор SONY KD-65AG9 за 5500 лв. за бирарията, където футболните фенове са преоблаващи клиенти. Пламащ в брой. След 10 дни оборотът ни се удвоява. Решаваме и за другото ни заведение да купим същия телевизор. За две седмици  моята фирма е платила на Технополис 11000 лв в броя.
  и т.н. и т.н.
 
 ООД 2 и ЕООД 1 са с годишни обороти по около 30-40 хил.лв. всяка. Та: тия две фирми попадат ли в новите постановки за задължителна регистрация?
  Според едно и също седелалище , съдружници , предмета на дейонст не е определящо. Определящо би било офисите /мястото/ откъдето се осъщесвява дейност, дма, персонал, клиенти, доставчици.
  Например. Аз съм съдружник и управител в земеделска фирма Х ООД със седалище Алфа  с оборот 2 мил. В същото време съм ЗП със седалище Алфа.  Х ООД има  50 хил дка земя и 500 крави.  Аз като ЗП обработвам 100 дка и имам 3 крави. Да не би с моите 20 дка и 3 крави ще трябва да регна по ДДС като ЗП след като сме на един и същи адрес и свързани лица?
   
Промяната е от 01.01.2019

Съгласно чл. 26, ал. 7 от ЗДДФЛ по реда на чл. 26 ал. 1-6 се облагат доходите от стопанска дейност на физическо лице, което е търговец по смисъла на ТЗ, но не е регистрирано като едноличен търговец.
чл.4 ал.3 т.2 от КСО  задължително осигурени за инвалидност поради общо заболяване за старост и за смърт са и и лицата, които се облагат по реда на чл. 26, ал. 7 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица

 По смисъла на КСО вие сте самоосигуряващо се лице и е трябвало да се регистрирате като СОЛ. По начина , по-който сте задали въпроса може да се предположи , че тази година ще платите 42.8% данък  след изравняване на осигурителния доход
Ще получиш на декларирания имейл в ТР съобщение за представяне на обичайните документи за регистрация в НАП. Нищо ново. За първи път миналия месец имах подобен случай.
Забравих нещо важно.
Води подробна аналитичност защото в зависимост от инсталираната мощност подлежиш по чл.80а от ЗЕ на ежегоден контрол и последващи проверки от Агенцията за държавна финасова инсепкция и в доклада подробно описват всяка сметка и сметчица - разходи за балансиране, такси фоннд енергийна сигрурност, такса гаранции и т.н. и т.н.
За т.1. Да. Регистрация в агенция Митници. Месечни декларации към Митниците.  Чл.57а ЗАДС.
За т.3 и аз така мисля. Виж Закона за енергетиката- само лицензирани лица могат да продават ел.енергия за битови и стопански нужди.
 п.с.  Нямаш си идея с каква шитня се захващаш, ако евентуално се наемеш да се занимаваш с неща извън счетоводната работа. Имам предвид под "счетоводна" осчетоводяване на представени от фирмата  документи.
 а подписът практически може да се ползва и за други, например банкови преводи, ако има банкиране, и т.н.
  Коя банка все още предлага онлайн банкиране само с подпис? Защото тези , които използвам плюс подписа искат и  код от  СМС-а. 
чл.79 ал.3 т.1 "a"
за които при придобиването или изграждането е приспаднат изцяло данъчен кредит, тъй като лицето е възнамерявало да ги използва в рамките на независимата си икономическа дейност само за доставки, за които има право на приспадане на данъчен кредит:

ДД = НДДС x 1/20 x БГ

Съгласно чл. 17, ал. 2 от ЗДДС мястото на изпълнение при доставка на стока, която се изпраща или превозва от доставчика, получателя или от трето лице, е  местонахождението на стоката към момента, в който се изпраща пратката или започва превозът й към получателя. В случая,  предвид обстоятелството, че стоката се намира на територията на страната към момента, в който се изпраща същата или започва превозът й към получателя, мястото на изпълнение е на територията на страната.
Когато тя се изпраща до държава членка, редът за облагането й зависи и от данъчния статут по ДДС на получателя й. ВОД при регистриран получател в ЕС по чл.7 от ЗДДС.
Ако не надвишавате прага за регистрация по ДДС в Румъния начислявате ДДС, ако го надвишавате регистрация по ДДС в Румъния. Прага за регистрация при дистанционна в Румъния доколкото си спомням беше 118000 леи.
При продажба на ДА на 3 години (облагаема доставка с 20%- чл.12 ал.1,  остатъчна стойност 7 хил. - продажна цена 8 хил. плюс ДДС) корекция на данъчен кредит прави ли се?