Ако влезете в страницата на НАП  - въпроси и отговори ще прочете следните отоговори от НАП

С оглед правната същност на едноличния търговец като субект на търговското, гражданското и данъчното право, не съществува отделна и независима правосубектност между него и физическото лице, което го е регистрирало по реда на ТЗ. Едноличният търговец не представлява отделен и независим данъчен субект, различен от физическото лице.
Реквизитите на фактурата са посочени в чл. 114 от ЗДДС. В ал. 1, т. 4 и т. 5 /предложение първо/ са регламентирани име и адрес на доставчика и идентификационен номер по чл. 94, ал. 2 на доставчика.
Когато физическо лице подлежи на вписване в специалния регистър по реда на ЗДДС, независимо в какво юридическо качество то осъществява независима икономическа дейност – търговец, селскостопански производител, свободна професия, частен съдебен изпълнител и т.н., за целите на облагането с ДДС данъчно задължено лице е физическото лице и съответно физическото лице е правният субект, който подлежи на регистрация по ЗДДС. В този смисъл е и разпоредбата на § 1, ал. 2 от ДР на ППЗДДС, според която физическите лица са длъжни да се идентифицират за целите на закона с получения при регистрацията си идентификационен номер по ДДС за всички извършвани от тях доставки, представляващи независима икономическа дейност.


 или това

 С регистрирането си като ЕТ, физическото лице не придобива различна правосубектност. С признаването на качеството му на търговец само е разширена неговата провоспособност и е открита възможността същият да бъде страна в търговско правните отношения, без да възниква нов правен субект. Между персоналитета на физическото лице и едноличния търговец няма разлика - касае се за едно и също лице.

С оглед това, независимо в какво качество осъществява икономическа дейност - на търговец или на свободна професия, регистрирано по ДДС е физическото лице във всичките му качества.

Във връзка с документирането на доставки, извършвани от физическо лице, което е вписано в търговския регистър като ЕТ, и което е получило идентификационен номер за целите на ДДС, независимо от това в какво качество физическото лице извършва доставките, представляващи независима икономическа дейност - като търговец, земеделски производител, лице, упражняващо свободна професия или само като физическо лице, то е длъжно да издава фактура на основание чл.113 от ЗДДС (освен в изрично предвидените в закона случаи, когато издаването на фактурата не е задължително) и да посочва във фактурата идентификационния номер по чл.94, ал.2 от ЗДДС.

Предвид гореизложеното, в издаваната фактура, като доставчик се посочва или физическото лице в качеството на ЕТ или физическо лице, упражняващо свободна професия - в зависимост от това в какво качество осъществява услугата. В конкретния случай се отнася за извършвана облагаема доставка, на основание чл.82, ал.1 от ЗДДС във връзка с чл.12, ал.1 от с. з. за регистрираното лице - доставчик възниква задължение за начисляване на ДДС.



  Като ЗП фактури с ДДС.
6б. (3) (Нова – ДВ, бр. 86 от 2016 г.) Ръководител на транспортната дейност може да бъде
управителят на лицето по чл. 2, ал. 1 или друго лице, назначено по трудов договор.

от наредбата за обществен превоз на пътници и товари
Благодаря.
 чиито нетни приходи от продажби за годината преди предходната година превишават 3 000 000 лв.
 :good:

Фирма за 2019 има под 300 к.  За 2020 над 300 к.  Не е подадена ГДД - срокът е до 30.06.2021.
Подадох декларация.  Не ми я приеха. Върна се съобщение, че е отхвълена защото нямам достигнати приходи за тримесечни авнасови вноски
 Мисля , че са освободени от данъци , защото са помощи.

  А защо  субсидиите на земеделските стопани се облагат?
След като продавате МПС има договор за покупко-продажба заверен от нотариус. В него какво пише?
За доставки с място на изпълнение извън територията на страната ще се  прилага съответното данъчно законодателство по местоизпълнението им - US, UK, Australia. Трябва да се съобразяваш с тяхните закони.
Ако правилно съм разбрала:
1.В ДДС дневника за продажби включвате вашата българска ф-ра с онование чл. 21, ал. 2.без ДДС и VIES


  Не.
  В дневник продажби включвам техните Gutschrift или Invoice , с техния номер.  При самофактуриране нямам основание да издам наша българска фактура.  Всеки месец съм на възстановяване и при проверките нямам никакъв проблем. Към ЧМР прикрепвам тяхната фактура.  Има случай , когато транспортът е извършен на 26-06-2020 , фактурата им е с дата 13-07-2020. В случая няма нарушение за 5-дневния срок, защото при самофактуриране се приема , че фактурата е издадена по правилата на законодателството на другата държава.
Да съгласна съм с вас ,абсолютно съм нясно, че вместо нас те издават инвойса само че с номер който ние им предоставим и тово се урежда с Предварителното споразумение.
  Всеки месец имам Gutschrift и Invoice от чужди фирми и винаги са били с техни номера. Договорът или споразумение не се обявява в НАП. 
Здравейте, много от фирмите в Европа не искат нашите фактури за транспорт, те си издават тяхни документи /Gutschrift или Invoice/ с тяхни номера, като цитират номер на договор , камион и т.н. и си ги включват в дневниците.  Но вие сте задължена да си издадете фактура по чл. 21, ал. 2 и да си я включите във VIES. За доказателство искат CMR и други транспортни документи. Сега покрай кризата поголяма част дори вече не ги искат в оригинал, а само по мейл.

  Не трябва да се издава фактура. Включва се чуждата фактура в дневника.  Има доста указания на НАП във връзка със самофактурирането.
  Цитирам :

  По смисъла на ал.5 от същата норма, при доставка на услуга с място на изпълнение на територията на друга държава членка, когато и получателят е установен на територията на друга държава членка, документирането на доставката се извършва по правилата на законодателството на държавата членка, където е мястото на изпълнение на доставката.
Предвид посоченото по-горе, издадените от чуждестранния получател фактури за осъществените от дружеството - доставчик транспортни услуги се считат за данъчни документи по смисъла на чл.112, ал.1 от ЗДДС и следва да се отразят в дневника за продажбите по чл.124 и в справката-декларация по чл.125 за данъчния период, през който са приети от доставчика.

Здравейте
Ако имам авансово плащане

  Чл.96 ал.2 от ЗДДС
  "В облагаемия оборот се включват и получените авансови плащания по доставки по ал. 2, с изключение ......."
Здравейте! Някой може ли да оформи израза "по занятие" в дадена рамка? До колко пратки на година, или до каква сума те правят търговец? Изчетох 5 пъти закона но няма поставена точна рамка. В другите държави има определена сума на година , до която всяко домакинство ,може да продаде вещи, които не са му необходими тук нямаме такова нещо.
 
 Лекции по право:

 "Извършване на търговска дейност /търговски сделки/ по занятие.
  По занятие означава търговската дейност да се осъществява системно /постоянно/, като поминъчна дейност, която може да бъде пряк източник на печалба / доходи /. Дейностите и сделките трябва да се извършват реално /ефективно/, а не само лицето да има намерение за извършването им. Без значение е обаче ефективното получаване на печалба, нейния размер, нито броя на сключените сделки. Дейността може да се извършва сезонно, само в неработно време или в почивните дни."


   Има едно решение на ВАС за продадени апартменти в Слънчев бряг от ФЛ. Дали ФЛ е било задължено да се регистрира по ДДС, защото е надвишило  50 хил. лв.  Като под "системно /постоянно/ приемат повече от 3 търговски сделки 12 месеца назад.
  какво правим
   "При започване, прекъсване, възобновяване или прекратяване на всяка трудова дейност, самоосигуряващото се лице, подава декларация по утвърден образец от изпълнителния директор на Националната агенция за приходите (НАП), до компетентната териториална дирекция на НАП, подписана от самоосигуряващото се лице в 7-дневен срок от настъпване на обстоятелството"
 (чл. 1, ал. 2 от НООСЛБГРЧМЛ)
Тази последната фактура е ясна, декларирам си я като ВОП и си я включвам в дневниците понеже е автомобил втора ръка аз после го фактурирам на Марж.

  ???????? :blink: :blink:
На тази фактура ясно си пише "01 innergemeinschaftliche lieferung" - вътрешнообщностна доставка.  Къде видя  марж? Ако австрийците е декларират като ВОД , чакай до 6 месеца повикване от НАП защо не е деклариран ВОП.
Регистриран ли сте като търговец?
Какво значение има ?
 Чл.26  (7) (Предишна ал. 6, изм. - ДВ, бр. 106 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) По реда на ал. 1 - 6 се облагат и доходите от стопанска дейност на физическо лице, което е търговец по смисъла на Търговския закон, но не е регистрирано като едноличен търговец.

  Monto прихотви се и за 19.8% осигуровки. Ако през 2019 месечната имаш заплата 3000 лв и повече  тогава само 15%.
 Промяната е от началото на 2019 г.
  КСО
Чл.4 ал.3
Задължително осигурени за инвалидност поради общо заболяване за старост и за смърт са:
2. (доп. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 102 от 2018 г., в сила от 01.01.2019 г.) лицата, упражняващи трудова дейност като еднолични търговци, собственици или съдружници в търговски дружества, физическите лица - членове на неперсонифицирани дружества и лицата, които се облагат по реда на чл. 26, ал. 7 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица;
 Напиши в гугъл "годишно изравняване на осигурителния доход".
 Ако имаш фактури за купените стоки , тогава  ще платиш само на разликата между 10000 лв и сборът от фактурите на покупките.  Все едно си ЕТ. Няма значение , че не си регистран в ТР като ЕТ.
 

 

Въпросът ми е какви осигуровки ще дължи управителят в този случай?


 Така зададен въпросът остава без отговор - задача с много неизвестни. Първо - размерът на заплатата по трудов договор, второ какво пише в ДУК регистриран в агенцията по вписванията и т.н. и т.н.

Мога ли да ги продам на ООД-то, на което съм управител, с цел търговия на дребно без да слагам надценка, на цените на който съм ги придобил ?

Какви ще бъдат последствията за мен като физическо лице, вероятно ще трябва да ги декларирам, но какви данъци ще платя при положение че нямам печалба от сделката?


  Всичко можеш, но няма да е финасвово изгодно за теб. Последствията ще са в момента , в който ги продадеш на ООД. За данъчни цели най-просто казано ще те третират като ЕТ, т.е. вече ще си търговец по смисълна на ТЗ, но без да си регистриран като ЕТ с всичките последствя за това - задължителни осигуровки, данъци, делкарации и т.н.
4. Ако имате повече от 50% от доставките облагаеми с нулева ставка, можете да възстановявате данък всеки месец. Иначе на тримесечен период по процедура.

 повече от 30 на сто