Трябва ли да правя корекция на ДДС при следния случай:
ДМА с 10 години срок на амортизация по договорено задължение.
С цел осъвременяване на линията и повишаване  на производителността определен компонент от ДМА-та се сменя с ново.
Старият компонент, който е част от ДМА е било на стойност 15 000 лв и 3000 лв ДДС. Минали са 6 години от въвеждане в експлоатация.
Сега преди да си минали 10-те години на амортизацията трябва ли да правя данъчна корекция на сменения и бракуван компонент?
И ако "ДА" как да изчисля ДДС-то?
24.11.2011 - 30.06.2018 - 8 часа
01.2017 - 21 раб. дни неплатен отпуск
от 01.07.2018 - 31.07.2019 - 4 часа
Може ли някой да ми помогне върху печата за равняване трудов и осигурителен стаж колко да пиша?
Ох тези Ваши познати как ще се "набият" на проверка от НОИ.
На държавата и писна и започнаха. Само не рабирма от съобщението на прокарутарата, защо не арестуват управителите, които действително подписват ТД или лицата, които получатели на помощи  , а счетоводителите.
сряда 03 юли 2019
Двама измамници от Пазарджик декларирали фалшиви трудови договори, за да получават обезщетения
Служители от сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР-Пазарджик под наблюдението на прокурор от Окръжната прокуратура са разкрили престъпление с документи. Вчера екипи от сектора са извършили претърсвания в къща, апартамент и офис, обитавани и ползвани от пазарджиклиите В.К.- 36г. и Й.П.- 47г.
 36-годишният мъж се казва Васил К. и е бивш служител на НОИ-Пазарджик. 47-годишният мъж се казва Йордан П. Той е действащ счетоводител с частна счетоводна къща.
Двамата осъществявали престъпна дейност - подавали справки-декларации от името на различни търговски дружества. С тях се обявявали за осигурени лица, с които обаче фирмите нямали реално сключени трудови или граждански договори. По този начин се давала възможност за неправомерно ползване на възможност за получаване на обезщетения за временна нетрудоспособност или безработица. Така се ощетявал държавният бюджет, предвиден за общественото осигуряване. По време на процесуалните действия от жилищата и помещението ползвано за офис са иззети множество осигурителни и трудови книжки, декларации и компютърни конфигурации. По случая се води досъдебно производство за престъпление по чл.256 от Наказателния кодекс. Работата по документиране на престъпната дейност на двамата продължава под ръководството на наблюдаващ прокурор от Окръжната прокуратура в Пазарджик
От въпросите на Ви личи, че много неща не са Ви ясни.
1. В регистър БУЛСТАТ не се регистрира самоосигуряващо се лиде (СОЛ), а свободна професия, занаятчийска дейност, дейност като земеделски стопанин и т.н.
И самоосигуряващите се лица,  които извършват професионална дейност на свой риск и за своя сметка са самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване, но само в случай, че са регистрирани с ЕИК по регистър БУЛСТАТ (основание чл. 1, ал. 5, т. 3 от Наредбата за обществено осигуряване на ).
 Заявление РБ-2, декларация по чл.9 ал.4 и 10 лв такса. Лицата, които се облагат по чл.26 ал.7, т.е. физическо лице, което е търговец, но не регистриран като ЕТ.
По конкректно цитирам становище на НАП:

"Цитираните дотук разпоредби са относими към изложения от Вас казус. Физическото лице, реализиращо доходи от продажба на електрическа енергия от възобновяеми източници, следва да бъде  определено като лице, извършващо стопанска дейност като търговец, независимо, че няма регистрация като ЕТ.
   Облагаемият доход от стопанска дейност като търговец се определя по реда на чл. 28 от ЗДДФЛ и се  декларира в приложение № 2 „ Доходи от стопанска дейност като едноличен търговец” към годишната данъчна декларация по чл.50 от ЗДДФЛ.
   За целите на годишното облагане по реда на чл.28 от ЗДДФЛ,  определянето на данъчна основа по чл.26 от закона, е  обвързано с формиране на данъчен финансов резултат, получен като счетоводният финансов резултат  се преобразува за данъчни цели по  реда на Закона за корпоративното подоходно облагане. От изложеното следва,  че лицата извършващи дейност като търговци следва да водят счетоводство, спазвайки изискванията на Закона за счетоводството и приложимите  счетоводни стандарти.
 Съгласно чл.28 от ЗДДФЛ годишната данъчна основа за доходите от стопанска дейност като ЕТ се определя, като облагаемият доход по чл.26 за данъчната година се намалява с вноските, които самоосигуряващото се лице е задължено да прави за данъчната година за своя сметка по реда на КСО и ЗЗО."

КСО
Чл.4 ал.3
Задължително осигурени за инвалидност поради общо заболяване за старост и за смърт са:
2. (доп. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 102 от 2018 г., в сила от 01.01.2019 г.) лицата, упражняващи трудова дейност като еднолични търговци, собственици или съдружници в търговски дружества, физическите лица - членове на неперсонифицирани дружества и лицата, които се облагат по реда на чл. 26, ал. 7 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица;

Съгласно чл. 26, ал. 7 от ЗДДФЛ по реда на чл. 26 ал. 1-6 се облагат доходите от стопанска дейност на физическо лице, което е търговец по смисъла на ТЗ, но не е регистрирано като едноличен търговец.

Физическо лице работещо по трудов договор – 1500 лв.
От стопанска дейност  ще се облага по  чл.26 ал.7 от ЗДДФЛ.
Ще подлежи ли на допълнително осигуряване до максималния ?
Още повече, че контролните органи знаят за тези изисквания и правилно или не , ако такова има едноличният собственик на капитала ще сключи ТД, за да може да участва в тази програма с такова изискване.
     Чета, че това би било възможно при определени условия. Но това са решения на Районни съдилища и вероятно ако стигнат до  ВКС или ВАС ще ги отменят. Най-важното е този договор да се различава и да не се припокрива с правата и задълженията, които същият има по договора за управление, т.е. някаква различна длъжност от Управител. Но тогава задължително ще се осигурява на две основания.
 1. ДУК - защото като Управител на ЕООД /юридическо лице/ сключва ТД със собственика /физическо лице/ и бяга от чл.38 от ЗЗД да сключва договор сам със себе си. Не собственика , а управителят сключва ТД.
 2. Като работник по трудов договор.

 
Собственик на ЕООД и ЕТ.
В момента се самоосигурява чрез ЕООД. ЕТ е без дейност.
Следващият месец ЕТ започва дейност.
Иска да се самоосигурява през ЕТ, а в ЕООД ще има само възнагражедние за личен труд /код 90 в Д1 /.   
 След като има подадена декларация за регистрация на самоосигуряващо се лице ОКД 5 необходимо ли да се подава нова за ЕТ?
Ако компютъра  е на цена 2000 лв и 400 лв ДДС, може ли в дневник покупки да се отрази по следния начин?
 1200 лв без право на данъчен кредит /колона 9/  и 50% ДДС в колони 10 и 11 съответно 1000 лв и 200 лв и по този начин да не правя протокол в дневник продажби (609/4532 - 200 лв). Съответно през годините ще регулирам амортизацията с 50% ако го заведа за 2400.
За да имаш повече от 3 години как се смятат?
От началото - 10.07.2017 или от края 10.11.2017?
 Фирма през  май месец е купила основно средство -машина от Германия - ВОП за 300 хил. лв. През юли месец ще пристигне още едно основно средство от Германия - ВОП на друга машина за 250 хил. лв.
 Ще  възникне ли задължение за фирмата да декларира по Интрастат поток пристигания и от кога? Ако "да" какво ще декларира  като в следващите 2-3 години не се предвиждат други покупки на машини от чужбина?
1. ЕООД
2. Финансов лизниг на лек автомобил. Не се ползва ДДС.
3. Активът се ползва изцяло за лични нужди от собственика.
4. Няма пътни кнжижки, разходни документи за гориво, рез. части и т.н., единствено месечните фактури от лизингодателя за вноските.
5. Съгласно СС17 завежда се като ДМА
6. Съгласно СС17 амортизацията да му се отчита като разход.
7. Съгласно СС17 признава като текущ финансов разход за периода част от финансовия разход за бъдещи периоди.
8. Съгласно чл. 204 ал.1 т.4 от ЗКПО с данък върху разходите се облагат предоставени за лично  ползване активи, дори алинея 1 се прилага и когато отчитането на сумите по ал. 1, т. 1, 2 и 4 не води до намаляване на счетоводния финансов резултат за годината на счетоводното им отчитане.

 Активът ще има начислени АО 10000 лв/год и 1000 лв/год лихва .  Какво да правя като собственикът ми сервира, че си е взел лека кола на лизнинг през фирмата и не иска никакви командировъчни, пътни листа и разходни фактури , а просто да си я кара и плаща лизинга.
 
   


 
Абсолютно НЕ.
Правоотношението между управителя и ООД-то има мандатен, а не трудовоправен характер. Страните по него са равнопоставени, поради което управителят няма качеството на работник или служител  Решение 204/28.7.2014 – ВКС
  Eто и цитат от Решение  306/25.06.2012 г. – ВКС
 ”независимо как страните са озаглавили договора си, той не е трудов, а договор за поръчка, възнаградението на управителя е по гражданскоправен, а не по трудов договор, договорът е облигационен, "
 
Не, стига да не ви дойде на ум страхотната идея да го назначите по трудов договор.
   Тя идеята е налице - трудово правоотношение сам със себе си ще е класика. 
 Лице е собственик и управител в ЕООД "Х".  Осигурява се като СОЛ.
 Във втора фирма ЕООД  "У" е вписан като управител в ТР. (собственикът е друг и полага личен труд като СОЛ). 
 Във втората фирма може ли да се осигурява по друг начин, освен като ДУК.

С оглед на гореизложеното следва да се направи извод, че за целите на чл.55 от ЗКПО посочените в запитването ремаркета попадат в категория ІІІ - транспортни средства, чиято данъчна амортизационна норма е в размер на 10 %.

 Писмо № 24-32-345 от 31.01.2008 г. на НАП

" ..... При отнасянето на данъчните амортизируеми активи (в случая влекачи и полуремаркета) към дадена категория се използва на Националната класификация на продуктите по икономически дейности (НКПИД-2003), утвърдена със Заповед № РД-07-242 от 13.12.2002г. на Председателя на Националния статистически институт.

Активите, предмет на настоящото запитване, са в обхвата на продуктовата номенклатура на сектор ВМ „Превозни средства" от НКПИД-2003. Пътните влекачи за полуремаркета са позиционирани с код 34.10.44 в раздел „Автомобили, ремаркета и полуремаркета", група „Автомобили и двигатели за моторни превозни средства", клас „Автомобили и двигатели за моторни превозни средства", продуктова категория „Товарни автомобили". В същия раздел на сектора, но в група „Каросерии за автомобили; ремаркета и полуремаркета", клас „Каросерии за автомобили; ремаркета и полуремаркета", продуктова категория „Ремаркета и полуремаркета; контейнери" са дефинирани в продуктова подкатегория с код 34.20.23 ремаркетата и полуремаркетата, различни от тези тип каравана.

Предвид на горното считаме, че при определяне на годишните данъчни амортизации влекачите за полуремеркета и полуремаркетата следва да се отнесат към V категория амортизируеми активи на чл.55, ал.1 от ЗКПО с максимална годишна данъчна амортизационна норма 25 на сто "



  ........................ ........................ ........................ ........................ .


адм. д. № 1447 по описа за 2007 АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД -ВАРНА " ОТМЕНЯ Ревизионен акт № 93/04.05.2007 година, издаден от главен инспектор по приходите при Териториална дирекция на Националната агенция за приходите, гр.Разград, потвърден сРешение № 396/05.07.2007 година на Директор дирекция “Обжалване и управление на изпълнението”, гр.Варна. при Централно управление на Националната агенция за приходите...........

".......................Като взема предвид функционалната връзка и зависимост между автомобилите и процесните активи, абсолютната зависимост на ползването на последните от автомобилите, съдът приема, с оглед и класификацията, дадена от "Единен класификатор на основните средства" /1997 г /, че активите с поредни номера 191-344 от данъчния амортизационен план на дружеството са правилно включени в една категория с автомобилите. Всеки един от процесните активи може да бъде експлоатиран единствено заедно с автомобил / лек, лекотоварен или товарен/, поради което представлява заедно с него едно функционално цяло. Определените с ревизионния акт амортизации са незаконосъобразни, поради което неправилно е коригиран данъчно признатия размер на разходите за амортизации и е намален декларирания размер на разходите за амортизации със сумата от 14322.56 лева, като е преобразуван счетоводния резултат на дружеството и е начислен допълнително данък по ЗКПО в размер на 2148.38 лева, със съответни лихви. В посочената част ревизионния акт следва да бъде отменен.
Съобразно изхода на спора и представените доказателства, Дирекция “Обжалване и управление на изпълнението” при ЦУ на НАП –Варна следва да заплати на жалбоподателя разноски в размер на 650.00 лева. "
   . ....."
Защо да не може, вие сте получател и превозвач. В бланката попълвам нашите данни за получател и превозвач, те като натоварят попълват изпращач, товар, килограми и опаковки. След като ги получа в склада пиша дата на получаване и ги заприхождавам. Това е моят опит, нека и друг сподели. :thumbup:


 Защото според CMR конвенцията с товарителницата (ЧМР) се удостоверява договорът за автомобилен превоз на стоки с превозно средство срещу заплащане, когато мястото на приемане на стоката и мястото на доставяне се намират в две различни държави.
  Впрочем можеш, ако издадеш фактура за транспорта на изпращача.
Питам се кога тука чужда фирма като зареди гориво няма да й се начисли ДДС. Зная че материята е сложна, но надявам се малко по малко да видя светлина в тунела. Казвате, добре е да се запозня, но как, чета и си разпечатвам материали, ходих на два три пъти на консултация, опитвам се да вникна в нещата. Не очаквам някой да ми изнесе лекция, просто искам да   Лично мое мнение , е че кучето е заровено на друго място. Когато една бг транспортна фирма разбера къде се заблуждавам

Когато български превозвач сключва договор с чужда спедиция нещата не са еднозначни, защото всеки си е башка щур.  Предполагам , че нямаш договора с една една камара анекси към него за да се ориентираш за какво става дума. Защото по договор могат да правят един куп неща от името на фирмата и да не получиш никакъв документ /освен някое дебитно известие след месец-два или пояснение защо прихващат суми/. По начина , по който описваш нещата едва ли картата, с която зареждат гориво е на името на българската фирма /номера на автомобила на картата не определя нищо/  и едва ли българската фирма директно плаща на доставчика за зареденото гориво.  Ако аз съм на твое място, ще  говоря или пиша имейл на техния счет.отдел за разбера дали пускат виес за факурата. Ако "да" пиша един протокол за услуга във връзка чл.82.  А това дали воп, моп и други алабализми им пука на чуждите фирми за нашия закон по ДДС  / та дори понякога за европейски регламенти ако фирмата е скандинавска/ Иначе нашите данъчни ще те задръстат защото при тях ще им светне виес с твоята фирма.
Отделно сме имали ф-ри за диз.гориво с ДДС, които съм включвала в кол.без право на дан.кредит, без протокол, но това са други случаи.
   И защо включваш неданъчен документ в дневник по ДДС?
Вноските през годината  по чл.134 в ООД при съдружници чужди граждани /руснаци/ с код 6 в графа 3.1 /Със  свързани лица от други държави извън к. 1 и 2/ ли трябва да  се напишат?