Месечна данъчна основа за м. юли 3000 лв. при едно дете има право да намали с 3000 лв. Възстановява му се данък 300 лв.

Никъде не се коментира колко му е авансово удържания данък от 01 до 06 м. и има ли такъв.

Ако месечната му данъчна основа е 1000 лв, му се възстановяват 100 лв, т.е. данък нула и м.08 още 200 лв.  Ако няма други лица, работодателят ще даде 100 лв. от себе си, а ще си ги приспадне в следващите месеци, стига да има данък за внасяне. Ако все си е 100 лв още м.09 ще си ги прихване.
1. месечната данъчна основа за месец юли се намалява със сбора от сумите за месеците януари – юни за:
а) едно ненавършило пълнолетие дете – в размер на 500 лв. месечно;
б) две ненавършили пълнолетие деца – в размер на 1 000 лв. месечно;
в) три и повече ненавършили пълнолетие деца – в размер на 1 500 лв. месечно;
г) дете с 50 и с над 50 на сто вид и степен на увреждане – в размер на 1 000 лв. месечно.

Ето тук се коментира колко е удържания данък от 01-06.2022 !

Къде видяхте да пише в закона - ако данъчната основа за юли е недостатъчна, че се намалява данъчната основа за август и септември ?

Че то кой се интересува от данъчната основа за декември?
Тук както е написан закона, може да се стигне до възстановяване на повече и за това трябва да се гледа удържания данък до момента и прогнозите. Имам работници с удържани 800 лв. до момента данък, а имат право за две деца, едното с ТЕЛК на много по-голяма сума. Както е написано излиза, че трябва авансово да им платя облекчението за , което няма да направя.

Ами никой не го интересува и данъчната основа за юли, просто направих сравнение ! Изобщо не е вярно това, че ще се наложи да възстановите повече! Възстановявате авансово до сумата на данъка, който е удържан до момента, 01-06.2022 - не повече - както написах по-горе и вие коментирахте - "Точно"!Нещо не си следите коментарите явно. Никъде не се казва , че авансово взима повече, отколкото му е удържано. Абсолютно неправилно тълкувате това, което е написано. Как ще му дадете повече, отколкото има удържан данък, и после ако излезе неплатен или майчинство какво - ще ви го връща ли ?
Цитирах закона. Никъде не е казано, че през юли данъкът се възстановява ДО размера на данъчната основа.

Никога не се е възстановявал повече данък от този, който е удържан. Така е и сега. До сега как възстановявахте данък за цялата година, след като данъчната основа през декември не е достатъчна ?
Пазим си го за резерв за годишното преизчисляване.
Друг казус - лице ползва през месец юли преференцията за дете, напусне през септември какво правим в справката по чл.73 като няма да има годишно преизчисление на данъка.
Каквото правихме и досега - декларираме какъв доход сме му изплатили и колко данък сме му удържали/възстановили. Издаваме му и служебна бележка, за да знае другият работодател дали лицето е ползвало облекчение авансово  или не.
Здравейте!
Аз виждам проблем в  императивността на § 18, ал. 4 и 7 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за актуализация на бюджета. Алинея 4 казва, че месечната данъчна основа на лицето за месец юли се намалява със сбора на сумите за месец януари - юли (която, например за две деца, е 6000 лв)., а алинея 7 постановява императивно, че при отрицателна разлика работодателят трябва да възстанови на лицето 10 на сто от разликата до края на месец август. Същото е и за месец октомври - там данъчната основа трябва да се намали с 3000 лв. за две деца и 10 на сто трябва да се намали през ноември.
Много е вероятно при това положение лица с годишна данъчна основа, по-ниска от 9000 лв. (поради продължителни болнични, непълно работно време и т.н...) да се наложи да възстановяват данък при годишното изравняване.
Моля администратора да коментира, ако има някаква информация по въпроса.

Нищо няма да възстановява лицето, през юли ползва облекчението , но до размера на данъчната основа, която има до момента, не повече .
Здравейте!
Аз виждам проблем в  императивността на § 18, ал. 4 и 7 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за актуализация на бюджета. Алинея 4 казва, че месечната данъчна основа на лицето за месец юли се намалява със сбора на сумите за месец януари - юли (която, например за две деца, е 6000 лв)., а алинея 7 постановява императивно, че при отрицателна разлика работодателят трябва да възстанови на лицето 10 на сто от разликата до края на месец август. Същото е и за месец октомври - там данъчната основа трябва да се намали с 3000 лв. за две деца и 10 на сто трябва да се намали през ноември.
Много е вероятно при това положение лица с годишна данъчна основа, по-ниска от 9000 лв. (поради продължителни болнични, непълно работно време и т.н...) да се наложи да възстановяват данък при годишното изравняване.
Моля администратора да коментира, ако има някаква информация по въпроса.
Данъкът се възстановява до края на следващия месец - август или ноември, ако заплатите се изплащат в следващ месец, но данъчната основа се намалява от заплатата за юли или съответно октомври. Ако данъчната основа не е достатъчна данъкът е нула, а нетното възнаграждение се увеличава със сумата на възстановения данък. Същото беше и когато данъкът се възстановяваше към заплатата за декември, но за цялата година - съответно до края на януари.
Явно се заблуждавате.

И в какво се заблуждавам явно ?
Здравейте колеги,
Във връзка с промените в сила от 01.07.2022г. и възможността за авансово ползване на намалението със заплатите за месец Юли. Има ли сред нас колеги започнали да приемат декларации от служители , ще има ли нови бланки за попълване и публикуване на нови указания?
Аз промени не виждам , освен в размера на облекчението и в това, че може да се ползва на два пъти авансово и накрая на годината окончателно. Принципа е един и същ с миналата година.
И защо да няма осигуровки ? Няма данък, защото няма възнаграждение, но осигуровки трябва да има на минимума за длъжността.
Щом така са ви казали, ок. Би трябвало тогава * 10,5 ч.
 7 дневни * 12 часа - / имате 1 час почивка/ се смятат 7*11 = 77 часа

Смесена смяна 12 часа, която има повече от 4 часа нощен труд е нощна. / от 22,00 до 10,00/

11 ч * 1,143 = 12.5 дневни часове
12,5*6 = 75 часа
77+75 = 152 часа

Аз така бих ги сметнала
Няма промяна на длъжност, 01-12.12.2021 е на 8 ч, 13-31,12.2021 е на 6 ч.
Да, за това не се бях сетила. В такъв случай как трябва да подам Д1? Четох някакъв коментар,че в този случай се подава една декларация 1 и дневните работни часове  се усредняват за месеца ? Не съм го правила до сега и не знам дали е правилно.
Не, на първата 2700, а на втората 300 лв. И във втората ми дава грешка. Първата е на 8 ч. работно време , втората е на 6 ч
Здравейте, имам лице, на което се променя работното време по средата на месеца от 8 на 6 часа. Работните дни са 20. Има 8 дни работни, докато е било на 8 ч, но тогава е ползвал отпуск платен. Осигурителният доход е 2700 лв. Останалите 12 дни е бил на 6 ч. работно време. При генериране на Д1 за тези 12 дни приспадам 2700 лв. и му се начислява 300 лв. осигурителен доход. но при подаване на двете Д1 ми дава грешка в осигурителния доход от 300 лв. Когато ги пусна с 3000 лв осигурителен доход за вторите 12 дни ги приема, но тогава лицето има 5700 лв осигурителен доход в един и същи месец. Става въпрос за 2021 при макс 3000 лева на месец. Къде бъркам ?
След като не се осигурява там и е ДУК се осигурява тук и данък и се удържа авансово / декларира се с Д6/ Ако се осигуряваше там трябва да представи А1 и тогава тук и се удържа само данък при източника и тогава се декларира с Д55 на тримесечие.
Четете в Тита има доста статии по този казус.
Колкото до Д1 + Д6 - те се засичат само по отношение на осигуровки, а не на удържан данък, така че нямате проблем при подаване.
Работодател командирова лице по чл.121а от КТ . Въпросът ми е - при издадено вече удостоверение А1, в което е посочен обект и град, в който ще работи лицето, работодателят сключва договор с друг партньор в същата държава, но друг град и обект. Трябва ли това да бъде отразено в А1 и как се случва това на практика ? Някой имал ли е такъв случай ?
Защо само за застраховката "Живот".
а) (изм. - ДВ, бр. 106 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) разходите за вноски (премии) за допълнително доброволно осигуряване, за доброволно здравно осигуряване и за застраховки "Живот";
Това доброволно здравно осигуряване не е ли медицинска застраховка?
Да, точно това е.
Щом не са достъпни за всички служители, не отговарят на критериите за социални разходи. При това положение би трябвало да се разглеждат като доход на служителите, със съответните удръжки за данък и осигуровки.
Благодаря Ви!
Ако това са социални разходи по чл. 204, ал. 2, буква а от ЗКПО, то те са освободени от данък. Не се дължат и осигуровки. Но понеже пишете само за "част от работниците", каква е причината да не е за всички. Другата част не желаят и са се отказали?
Просто работодателят така е решил и в този случай пак ли се водят социален разход? Не трябва ли да важат за всички работници/служители за да се водят социален разход ?