Първото което проверих е подадени данни. Колежката е подала общо 3 уведомления - 1 сключен договор от 13.02, второ на 20.03 за прекратяване,което е отхвърлено заряди грешни данни и 3-о вече с коректни данни за прекратяване. Подадено уведомление на 27.01 няма. Колежката е упълномощена на 01.02, което означава че няма как да го пусне на 27.01. Другото което е, че двете уведомления които качих са с един и същ номер, с една и съща Дата и Час, дори и секундите. Имената на работника и на фирмата са 1:1, там грешка няма. Подадени са данни за януари в Д1 и Д6, приети са че и са ги платили
При положение, че са подадени Д1 и Д6 за служителя за януари, може да подадете заявление в НАП, като обясните случая и да подадете уведомлението със задна дата. Само, че не съм сигурна, че ще ви се размине глобата за неподадено уведомление.
Няма как уведомление с един и същи номер и час на подаване да е с различна дата...
Вижда се, че е с един и същи номер, но с различна дата, а и часа е един и същ... което няма как да стане. Тя няма как да подеде на 13.02, ако вече има подадено уведомление, а и няма причина да го подава отново. Забравила е да го подаде и после се е оплела в лъжи, фалшифицирала е датата на уведомлението, а пък в книжката е писала 13.02.....
Декларацията трябва да бъде за осигурителен статус в периода, когато е полаган труда по ГД, а не за период на плащането. Така че просто не е правилно сега да и искат отново тази декларация.
Здравейте колеги,

Казуса е следния: лице има основен трудов договор с по – нисък осигурителен план и допълнителен договор с по – високо осигуряване при различни работодатели. По основния договор не достига пълна сумата за ползване на данъчно облекчение за дете. Каква е правилната практика – Вариант едно: Годишно уравнение по първи договор и разликата се доплаща от допълнителния договор. Вариант две: Годишното уравнение се изплаща от  втория работодател, тъй като данъчното уравнение по договора е по - високо
Няма такива варианти - работодателят по основен трудов договор е длъжен да направи годишно изравняване на данъка , като добавя и изплатения доход и удържан данък по допълнителни трудови договори или договори при предходни работодатели през годината / ако има такива/. След което възстановява данъка според правото на данъчно облекчение и си приспада тази сума от общите задължения на дружеството.
Здравейте, имам питане към вас понеже от доста четене изобщо не му хванах края.

Фирма ще командирова служител в Исландия за инсталиране на тренажори. Самолетни билети, хотел както и всички свързани разходи ще бъдат поети от работодателя. Командировката е за 20 дни. При сключване на ТД с служителя кода по ЕКАТТЕ е 0-ли. Трябва ли да подаваме доп. споразумение с код промяна по чл. 121а ал.1 т.1 от КТ
Защо по чл.121а ? По този член командироването е в рамките на предоставяне на услуги и там нещата са съвсем други, не мисля че вашият случай е такъв. Не съм убедена, че в този случай трябва да подавате увудомление до НАП.
 :smile1: Кой е казал да си измисляме образци ? Просто трябва да попълните утвърдения образец със съответните суми !!! Не е нужно да измисляте нови образци.
Как следва да се попълни сл.бележка за лице, което е напуснало и е ползвало дан.облекчение за деца през годината?  Визирам указанието за попълване:

"         4. Когато служебната бележка се издава от работодател, който не е работодател по основно трудово правоотношение към 31 декември на годината, за която се издава служебната бележка, редове 2, 5, 6, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 и 19 не се попълват. Обстоятелството, че работодателят не е работодател по основното трудово правоотношение към 31 декември на годината се установява с писмена декларация, предоставена от работника/служителя "

Не знам какви указания чакате. Тази бележка може и ръчно да се попълни, а би трябвало и от ТРЗ софтура да ви излиза. Удостоверявате размер на изплатени доходи от трудови взаимоотношения и размер на удържани осигуровки и данък. Съответно след като сте му възстановили част от удържания данък пишете колко сте му възстановили. За да се знае от основия работодател, който да не му възстановява целия данък, на който има право за годината. Какво толкова сложно има ?
Здр, от приложените фишове дали е приспадано облекчението за лице с ТЕЛК от 10 %, и ако не е какво следва? Предварително блг.,!

От всичко написано не се разбира какъв е процентът на неработоспособността на лицето в решението на ТЕЛК ? От кога е и докога важи ? Ако е под 50 % няма право на данъчни облекчения.
Ясла и детска градина не са заведения на пълна държавна издръжка.
Да, това явно е така. Не съм СОЛ.

Ще се обърна към счетоводител, благодаря отново.

Ако не сте СОЛ поискайте си служебна бележка и сметка за изплатени суми от платеца на дохода / възложител по Граждански договор/ . Би трябвало той да ви е удържал и внасял дължимия данък и не е било необходимо вие да го внасяте. Но наистина най-добре се консултирайте със специалист.
А не следва ли след като лицето декларира, че е самоосигуряващо се лице да не се удържат осигуровки и данък и лицето да има грижа за подаване на декл. Чл.55 и внасяне на данъка

Следва и фактура да издаде.
Чак пък чрез нотариус?

Точно така, чрез нотариус, ако лицето отказва да я получи.
Във въпросният период няма болничен.

Заглавието на темата е за болничен.
Здравейте искам да попитам има ли възможност за прекратяване на ТД по инициатива на работодателя по чл. 71,ал.1 без подпис от работника. Работника работи 2 седмици и спря да идва на работа, обади  се че има семейни проблеми в друг град е и да му прекрати договора, т. е.  той няма да идва на работа, няма да дойде и да подпише документи. Срока на изпитване е в полза на работодателя. Аз ще прекратят договора, но той няма да подпише и заповедта. Търся съвети,практики.
Благодаря предварително!

Връчва се чрез нотариус. Считано от датата на връчване можа да прекратите договора.
Лице, което се осигурява на максимума по ТД, но има доход и по ДУ в друго дружество. По ДУ няма осигуровки, а само данък. В този случай при временна нетрудоспособност и майчинство трябва ли дружеството, в което е с ДУ да подава болничен към НОИ, при положение, че лицето няма социални осигуровки ?
Ако месечната данъчна основа е 1000 - работникът ще получи удържания данък от 100 лв. за м.07 - обратно, а през м.08- да разликата от още 200. Ако м.08 му е същата данъчна основа - 1000 - работодателят, като дава 200, ще е дал 100 от себе си. Много си ми е добре математиката, за Вашата не съм съвсем сигурен.
К

:))))))) Никъде не прочетох, че ако данъчната основа за юли е недостатъчна, то приспадането продължава и от данъчната основа за август !?! Това, което прочетох е - когато данъчната основа за юли не е достатъчна остатъкът, който не достига се дава от работодателя ! Но вие си решавате, аз съм до тук, в безсмислени спорове не ми се участва.
Сумата по първия договор е 491.89лв,има удържан данък и е получил чисто 455лв. По втория е получил чисто 500лв и още не съм направила СИС, за това питам какви точно ще са осигуровките?

Получавайки втория хонорар минава прага на МРЗ след приспадане на НПР за доход, получен в рамките на месеца, и вече са дължими осигуровки и по двата хонорара, независимо, че първия след приспадане на НПР е под минимална работна заплата. Начислявате осигуровки и по двата хонорара и ги декларирате като платец на дохода - осигуровките с Д1, данъка също го декларирате с Д55.

Не се възстановява авансово до сумата на данъка. Не си измисляйте норма, каквато в закона няма!

Напротив, годишното данъчно облекчение се ползва авансово през юли и октомври, съответно до момента, точно защото е годишно.


Ако месечната му данъчна основа е 1000 лв, му се възстановяват 100 лв, т.е. данък нула и м.08 още 200 лв.  Ако няма други лица, работодателят ще даде 100 лв. от себе си, а ще си ги приспадне в следващите месеци, стига да има данък за внасяне. Ако все си е 100 лв още м.09 ще си ги прихване.

Ако месечната данъчна основа е 1000 лв и трябва да се възстанови данък 100 лв , и удържания данък 0, то в този случай няма нужда работодателят да дава от себе си 100 лв, защото той просто не ги е удържал, защото данъкът е 0, а би трябвало да е 100 лв !!! Май ви куца логиката и математиката и май не сте възстановявали данък до сега ? Тези 100 лева се удържат за сметка на лицето и в случай, че не са му удържани просто нетното му възнаграждение се увеличава със 100 лв. и тези 100 лева не са дадени от работодателя !