Защо тези ваши приятели не се обърнат към адвокат за тези неща. За всеки вид услуги си има съответните компетентни хора. Пестенето на пари от това не е най-добрият избор.
Здравейте, може ли фирма занимаваща се с международен транспорт да си възстанови платеното ДДС за магистрални такси в Гърция само с бележките, които са отчели водачите.
Да, ако искате пишете на лични.
т. 30  дава определение кои са предприятията без дейност.
И по-нагоре е обяснено, че следва да подадете декларация.
Здравейте, и аз като вас ходих на един семинар,  адвокатка, която беше една екипа от водещи, ни посъветва счетоводителите, да не искаме: копия от лични карти, дипломи, трудови книжки, медицински свидетелства, свидетелства за съдимост и на лицето кандидат за работа да му дадем една декларация с необходимите ни данни, в която да декларира истинността им  и да попълни, след което ние да сверим от предоставените от него документите и да се върнат на лицето ... не знам доколко това е разумно и редно. Също така да посочим в нея за какви цели ще използваме тези данни и дали ще ги предоставяме на 3-ти лица и длъжностно лице , което ще обработва данните ....   :blink:
Малко по нагоре е написано,че щом подавате декларация в НАП, ще трябва да си подадете ГФО в ТР.
Какво пишете в Годишен доклад за дейността? В сайта на Агенция по вписванията, е написано:                                                                                                                                 Във връзка със зачестилите въпроси от потребителите на Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел и поради липса към настоящия момент на предвидена друга техническа възможност, уведомяваме , че декларация по чл. 38, ал. 9, т. 2 от Закона за счетоводството (ЗСч) може да се представи за обявяване със заявление по образец съгласно приложение  Г2 или  Г1 от Наредба № 1 от 14 февруари 2007 г. за водене, съхраняване и достъп до Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел.

Към заявлението се прилагат:

- Декларация по чл.38, ал.9, т.2 от ЗСч в свободен текст;

- Декларация по чл.13, ал. 4 от Закона за Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел (ЗТРРЮЛНЦ);

- Адвокатско пълномощно (ако заявяването е от упълномощен адвокат).

Предвид липсата на представен годишен финансов отчет, заявител не може да бъде лице по чл.15, ал.3 от ЗТРРЮЛНЦ - съставител на финансов отчет, а представляващият или упълномощен от него адвокат съгласно Закона за адвокатурата.
Облагаемият доход (на ред 13 от колона 5 на Таблица 1 и 2) се разпределя поравно между месеците, през които са налице отработени дни от самоосигуряващото се по КСО лице. Дори и да е налице само един отработен ден в месеца. А не пропорционално на отработените дни от всеки месец.
Поради това в указанията за попълване на Таблица 1 е посочено, че:
Облагаемият доход в редове от 1 до 12 на колона 5 се определя като сумата в ред 13 се разделя на броя на месеците, през които лицето е упражнявало трудова дейност като самоосигуряващо се лице. Независимо от броя на отработените през месеца дни.
Аз подадох на няколко фирми, които си имат подписи с Г1 и вече има ВПИСВАНЕ :), искам да попитам с Г2 се обявява ГФО, декларацията за неактивност ГФО ли е? Защото според НСС 1 елементите са други ... така, че какъв отчет обявявате с това приложение  или на ТР им е все едно, защото не им плащаме да гледат, важното е да има подадено нещо ....
За справка Търговски регистър:
ВАЖНО ЗА ТЪРГОВСКИТЕ ДРУЖЕСТВА, КОИТО НЕ СА ИЗВЪРШВАЛИ ДЕЙНОСТ ПРЕЗ ПРЕДХОДНИЯ ОТЧЕТЕН ПЕРИОД
 
Уведомяваме потребителите на информационната система на Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, че декларация по чл. 38, ал. 9, т. 2 от Закона за счетоводството (ЗСч) може да се представи за обявяване със заявление по образец съгласно приложение № Г2 или № Г1 от Наредба № 1 от 14 февруари 2007 г. за водене, съхраняване и достъп до Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел.
Към заявлението се прилагат:
- Декларация по чл.38, ал.9, т.2 от ЗСч в свободен текст;
- Декларация по чл.13, ал. 4 от Закона за Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел (ЗТРРЮЛНЦ);
- Адвокатско пълномощно (ако заявяването е от упълномощен адвокат).

Предвид липсата на представен годишен финансов отчет, заявител не може да бъде лице по чл.15, ал.3 от ЗТРРЮЛНЦ - съставител на финансов отчет,
а представляващият или упълномощен от него адвокат съгласно Закона за адвокатурата.
За обявяване на декларация по чл. 38, ал. 9, т. 2 от ЗСч не се дължи държавна такса.
При подаване на заявлението по електронен път информационната система позволява да бъде подписано, независимо от уведомителното съобщение за дължима държавна такса.
За подаване на декларация по чл. 38, ал. 9, т. 2 от Закона за счетоводството не се дължи държавна такса.
има възможност на бележка от касов апарат да пише: плащане с дебитна карта, кредитна карта или по банков път въпрос на желание е на сервизната фирма да ви го програмира. При приключване в края на деня Ви излиза информация кое е платено в брой, с карти и по банка. Ако Ви излиза такъв отчет няма да се наложи да обяснявате на данъчните при проверка.
Можеш и по електронен път.
Благодаря за отговора!
Колеги за първи път се сблъсквам с проблема доход от скрап. През 2013 г. имам доход по трудов договор, граждански и доход от скрап с удържан 10% окончателен данък. За първите два дохода е ясно декларирането, но за този доход от скрап се омотах съвсем ... Моля за помощ, ако някой е имал такъв случай.