Ако в справката е включено едно и също лице два пъти с различни кодове, то при създаване на файла 1 бр. лица ли се посочват?
Ако може да ми помогнете да си изясня понятията.
Има ли разлика между Пътно превозно средство и само Превозно средство?
Аз пак с моята прикачна техника, която не ми дава мира. Като гледам глобите - ако дохода се включи в справката, а не е трябвало, е подаване на неверни данни. Ако не се включи, а е трябвало, е непредставяне на информация. Кое да избера?
1. Доход от продажба на тракторно ремарке, което се регистрира само в КТИ, трябва ли да се включи в справката по чл. 73? Иначе казано - пътно транспортно средство ли е? Защото има разлика от тези, които се регистрират в КАТ.
2. Прикачната техника не е упомената в Закона за движение по пътищата, но в Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника са записали:
16. (изм. - ДВ, бр. 74 от 2005 г., в сила от 13.09.2005 г.) "Сменяема прикачна техника" е:
а) всяко съоръжение, използвано в земеделието или в горите, което е проектирано да бъде теглено от трактор и което променя или допълва неговите функции; то може да включва товарна платформа, конструирана по начин, който позволява да бъде снабдена с всички необходими инструменти и приспособления, предназначени за работа, и върху която временно могат да се съхраняват всички материали, които са произведени или са необходими за работа;
б) всяко превозно средство, предназначено да бъде теглено от трактор и към което трайно е прикачено допълнително оборудване или което е проектирано да обработва материали, когато съотношението между технически допустимата обща маса и масата без товар на превозното средство е по-малко от 3,0.

Тъй като, никъде в чл. 73 не се споменава за чл. 13, ал.1, т. 2, но пък има чл. 73, ал. 1, т. 3:
3. от прехвърляне на права или имущество, с изключение на тези по чл. 13, ал. 1, т. 3;

В Раздел V - Доходи от прехвърляне на права или имущество са описани доходи от продажба или замяна на:
1. недвижими имоти,
2. пътни, въздухоплавателни и водни превозни средства,
3. произведения на изкуството, предмети за колекции и антикварни предмети,
4. акции, дялове, компенсаторни инструменти, инвестиционни бонове и други финансови активи, както и от търговия с чуждестранна валута.
И пак стигам до извода, че извън изключенията на чл. 13, ал. 1, т. 2, които са описани в Раздел V, то за останалото движимо имущество не се налага включване в справката по чл. 73 ЗДДФЛ, а пък и няма отделен код за това, но има код за изключенията, които евентуално биха се обложили, ако са пътни превозни средства, например,

Тази продажба, както са представени данните, е по чл. 13, ал. 1, т. 2 и не попада в изключенията за евентуално облагане по буква "а", "б", "в" или "г". Ако няма други доходи, подлежащи на деклариране, физическото лице не подава ГДД.
По отношение на справката по чл. 73 - мисля, че този доход не се включва отново по същата причина - не попада в изключенията на т. 2.
Нали трактори, тракторни ремаркета и прикачен инвентар се регистрират само в КТИ и не се облагат с данък по ЗМДТ?
Благодаря, n_alex76!
По първия въпрос имам ли грешка?
Наистина се обърках.
1. За физическото лице е доход от продажба на движимо имущество и е необлагаем, следователно не подава ГДД.
2. Платецът на дохода включва ли платените суми за покупка на плуг, брана, пръскачка от физическо лице?
3. Покупката на тракторно ремарке има ли място в справката по чл. 73 ЗДДФЛ?
 n_alex76, прикаченият инвентар не е пътно превозно средство, така ли да разбирам? И не се включва в справката по чл. 73 ЗДДФЛ?
А тракторните ремаркета?
Код 503 - Доходи от продажба или замяна на движимо имущество (пътни, въздухоплавателни и водни превозни средства, произведения на изкуството, предмети за колекции и антикварни предмети)

Прикаченият инвентар пътно превозно средство ли е?

От Закон за движение по пътищата:
10. (доп. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) "Пътно превозно средство" е съоръжение, придвижвано по пътя на колела и използвано за превозване на хора и/или товари. Към пътните превозни средства се приравняват трамваите, тракторите и самоходните машини, когато се придвижват по пътищата.

Ремаркетата сигурно се включват в справката:
17. "Ремарке" е пътно превозно средство, предназначено да бъде теглено от моторно превозно средство. Към ремаркетата се приравняват и полуремаркетата.

Къде мога да намеря информация по въпроса?
Ще опитам пак:
Дали е правилно - физическото лице, получило дохода и фирмата платец не подават нищо при продажба на движима собственост (земеделска техника, която не е МПС)?
Моля за вашето мнение. Пропускам ли нещо?
И аз да попитам:
Фирма купува земеделска техника от физическо лице - плуг, брана, пръскачка. Така като гледам, в справката по чл. 73 от ЗДДФЛ няма код за такава движима собственост, има само за МПС. Мисля, че този доход е необлагаем за физическото лице и не следва да го декларира с ГДД, но и фирмата не подава справка по чл. 73. Правилно ли е?
При попълване на ГДД по чл. 50 ЗДДФЛ за получен наем, лицето предоставя и служебна бележка за изплатени суми по трудов договор, в която от годишната данъчна основа е приспадната сума за дарение към Фонд за лечение на деца. Съответно удържания данък е по-малко.
Предполагам, че трябва да се попълни приложение 10 при подаване на ГДД и там да се опише дарението, приспаднато в служебната бележка?
Текущата печалба за 2013 г. покрива загубата от минали години.
Понеже ОСК явно няма формули, които да се засичат с баланса, има варианти за попълване.
1. В неразпределена печалба на ред 1 е Кт салдо на см. 122 + Кт салдо на см. 123
2. В неразпределена печалба на ред 1 е Кт салдо на см. 122, а в текуща печалба/загуба на ред 1 е печалбата от 2013 г. и на ред Фин. резултат за текущия период е печалбата от 2014 г.

Може и тотално да греша, но видях и други варианти - като например салдото в началото на периода в неразпределена печалба е Кт салдо на см. 122 + Кт салдо на см. 123 - Дебитно салдо на см. 121.
Понеже срещам различни варианти на записване в ОСК, да попитам дали е правилно:

В края на 2013 г. неразпределена печалба 50 х. лв., непокрита загуба 10 хил. лв. и текуща печалба 12 хил. лв. Съответно - през 2014 г. текущата печалба се превръща в неразпределена и покрива загубата.
На ред 1 колона 8 - 62 хил. лв. /неразпределената печалба + текущата печалба за 2013 г./
На ред 1 колона 9 - (-10 хил. лв.)
На ред Покриване на загуба колона 8 - (-10 хил. лв.)
На ред Покриване на загуба колона 9 - 10 хил. лв.
Текущата печалба за 2014 г. си е в колона 10.
Увеличението се включва към приходите, а намалението към разходите, както е съставен ОПР.
Предприятие има надвнесени осигуровки за периоди преди 2008 г. Сумите са дребни и не са търсени преди въвеждане на единната сметка. Възможно ли е да се отпишат счетоводно като вземане и как? Следва ли преобразуване на финансовия резултат за данъчни цели?
През текущата година е платен данък превозни средства за предходната година. За коя година ще бъде признат за данъчни цели разхода за платения данък?
Платената лихва - мисля да се начисли през текущата година и с нея преобразуваме счетоводния финансов резултат.
Благодаря. Логично е да не е повече от данъчната основа. Вярно, че пише максимален размер 7920 лв., но някои го разбират като показване в целия размер, а не до 7920 лв.