При нас и счетоводните услуги са ни от свързани лица, но тях ги декларирахме в точка 2.
В такъв случай сте приели, че счетоводните услуги не са сделка по задължение, произтичащо от нормативен акт за разлика от Службата по трудова медицина?
Благодаря за мнението, Amalleira.

Счетоводно предприятие извършва счетоводни услуги за фирма на роднина.
Например между ЕООД (счет. предприятие на сестра) и ЕТ (на брат). Дотук не съм сигурна дали следва попълване на Справка 1 от Приложение 4 и съответно Справка 7 от Приложение 2 за ЕТ.

Счетоводството (на ЕТ в случая) е задължение по нормативен акт. Затова си мисля, че не следва попълване на Справка 1.

Интересно обаче, само за Справка 1 от Приложение 4 ли се отнася или и за Справка 7 от страна на ЕТ, защото са записали: "...не следва да бъде декларирана в Справка 1"?
Какво включва изразът в т. 4.3. от Указанието:
Следната информация не следва да бъде декларирана в Справка 1:
"Сделки/взаимоотношения, извършени в изпълнение на задължение, произтичащо от нормативен акт."
Счетоводното обслужване част ли е от тази точка?
 За приложение 4 буква "а", "б" и "л" са изключени от обхвата му.  Вижте указанието.
Две притеснения имам относно това изключване от обхвата на деклариране:
1. Контролът "по друг начин" между лицата по § 1, т.3, б."а" от ДР от ДОПК, за който явно съда не иска доказателства .
2. "Изключението не се прилага само при сделки/взаимоотношения между търговски предприятия (ЕТ) на посочените лица." В случая, "търговски предприятия" включва ли ЕООД на тези физически лица или само ЕТ, което е в скобите?
Много бих искала да сте прави, но вече доста решения на съда прочетох за сделки между ЕООД на роднини и последните са обявени за свързани лица. Нещата са описани в смисъл, че може сделките да са между ЮЛ, но управители са ФЛ, които са свързани по смисъла на § 1, т.3, б."а" от ДР на ДОПК.
Ами, когато съдът реши, че органът по приходите правилно е приел, че сделките са между свързани лица с основание "Съгласно § 1, т. 3 от ДР на ДОПК" и "Съгласно § 1, т. 4 от ДР на ДОПК"? Става въпрос за наем на недвижим имот между ЕООД на майката и ЕООД на сина.
И аз така го разбирам, че само сделки между две ЕТ на роднини трябва да се декларират.

От друга страна - четох няколко решения на различни съдилища, че сделките между две ЕООД, собственици и управители на които са роднини, са свързани лица по смисъла на ДОПК. Но са свързани, защото като съпруг и съпруга (например) единият може да упражни контрол върху другия "по друг начин" - §1, т.4, буква д от ДОПК.
д) може по друг начин да упражнява решаващо влияние върху вземането на решения във връзка с дейността на дружеството.
И тогава може ли да се счита, че сделките между две ЕООД на роднини трябва да се декларират?
В този смисъл, по първия ми въпрос - сделки между ЕТ на съпруг и ЕООД на съпруга не се декларират, така ли да разбирам?

Не мога да разбера кое налага това изключение за ЕТ на роднини, а за физическите лица и за ЕООД на тези лица да не важи.
здравейте
и аз да попитам за това ново приложение 4- изчетох всичко каквото намерих и пак не съм сигурна - сделки между ЕООД -та на съпрузи трябва ли да се посочат в това приложение? Някъде в тази тема срещнах отговор че не трябва, но в указанието на НАП пише че изключението за съпрузи, роднини и т н не се отнася за техни фирми/ЕТ/, и по тази логика ми се струва че трябва да се включат такива сделки
И аз стигнах дотук. Трябва ли или не трябва да се включват в приложението сделки между:
1. ЕТ на съпруг и ЕООД на съпругата.
2. ЕООД на брат и ЕООД на сестра.
Нищо не се разбра от това указание. Само за сделки между ЕТ-та на роднини ли се отнася това:
"Изключението не се прилага само при сделки/взаимоотношения между търговски предприятия (ЕТ) на посочените лица."
Благодаря за отговора. До 25.02.2014 подаваме декл. 1 за м. януари, а до 25.03.2014 - декл. 6 с ДДФЛ за м. януари, удържан през м. февруари.
Но се питам, след като в декл. 6 датата ще е 28.02.2014, то откъде ще стане ясно кога е изплатен личния труд? При това положение, никъде няма да се попълва дата на изплащане на възнаграждението (личния труд).
Здравейте! Аз имам въпрос за личния труд на СОЛ и декл. 6 за данъка, удържан от предприятието, чрез което се самоосигурява:
Личният труд за 12.2013 е изплатен на 30.12.2013 и декл. 6 с данъка е подадена до 25.01.2014 г. с дата в т. 18 - 30.12.2013.
Личният труд за м. 01.2014 е изплатен на 07.02.2014 г. Правилно ли смятам, че трябва да подам декл. 6 с данъка за м. 01.2014, но удържан през м. 02.2014 до 25.03.2014 с код 8 и с дата в т. 18 - 28.02.2014 г.?