Ами таблица 2? Доход е получаван през всеки от месеците. Тогава тези 4000 лв. ще трябва да се разделят на 12. Но и в указанието за таблица 2 присъства същият текст: ...сумата в ред 13 се разделя на броя на месеците, през които лицето е получило доходи в качеството си на самоосигуряващо се лице, независимо от броя на отработените през месеца дни.
Това как да го разбирам: В таблица 1 за пълния месец в болнични няма осигурителен доход, обаче в таблица 2 има, а пък е без отработени дни?
Точно този израз ме обърква: независимо от броя на отработените през месеца дни. През м. юли няма отработени дни и трудовата дейност като самоосигуряващо се лице не е прекъсната, но пък е в болнични.

Не намирам никакви указания или отговори на този въпрос. Каква е била целта да променят текста?

Ако може и аз да се намеся с един въпрос:

Ако лицето е СОЛ през цялата година и има доход от 4000 лв. годишно, но има болнични, например от 06.06.2016 до 18.08.2016, как ще се попълни колона 5 на таблица 1 и 2?

Да не би да става въпрос за Приложение № 2 към чл. 4, ал. 4 от Наредбата за реда за избор на осигуряване, внасяне и разпределяне на задължителните осигурителни вноски?
Има го като услуга с ПИК. Ако се подаде това заявление, дали ще се закрият задължение и плащане? Или проблемът е в това, че е много старо задължение и трябва по друг начин?
Видях приложението, но то е само за ДОО и здравно осигуряване.
Здравейте,

Самоосигуряващо се лице има неплатено дребно задължение за ДЗПО от 2007 г. и съответна лихва. Общата сума е платена сега и се вижда в данъчно-осигурителната сметка, но седи необвързана със задължението. Какво трябва да се направи, за да "се срещнат"?
Моето притеснение е, че ако подам сега 13.2015 и не се получат добре нещата, няма да мога да коригирам в намаление, тъй като корекция в намаление за 2015 се прави до 30.04.2016 г., сега може само с разрешение и на място.
Много неприятна ситуация. Такова разминаване между указание и реална ситуация. Явно не се случва често или хората не го прилагат, за да нямат проблеми.
Вероятно две Д6/13 за двете години ще избегнат този проблем / въпреки, че в онова указание от линка препоръчват втора колона/. Наистина като се задава период той е от месец до месец , но годината е една.

Ако са две колони в една декларация и двете колони са с 13.2016, но едната сума се отнася за доплащането за 2015? Така ще се изпълни указанието и няма да има евентуални лихви, но дали е правилно?

 Защо да е грешка от минала година ? Това си е съвсем нормална ситуация, мисля.По-скоро, ако се подаде Д6/13 само за 2016 с общите суми от двете Т1/2 не  би станало ясно, че се доплащат осиг. вноски за минали години.

Исках да кажа, че може да имаме и случай, когато декл. 6 за някоя година е попълнена неправилно и сега да се "коригира" в увеличение. Допустимо е и ще се декларира по същия начин, както преизчислените допълнителни вноски. Как системата ще познае дали е "корекция", защото съм сгрешила миналата година или е доплащане, което съм декларирала с тази ГДД, за да не начислява лихви?
1. И аз пробвах варианти с "Премахни" на излишните справки, но не става. Не ги маха и това е. Поне код Корекция е попълнен само за 2015 г., така че останалите справки не би трябвало да променят нещо в миналото.

2. Като гледам указанието за попълване на декл. 6:
Самоосигуряващите се лица и лицата по чл. 4, ал. 9 от Кодекса за социално осигуряване попълват сбора от сумите на дължимите осигурителни вноски за фонд "Пенсии" и фонд "Общо заболяване и майчинство" за предходната календарна година.
си мисля, да не би да имат предвид две колони за двете отделни години, но и двете да са с 13.2016?
Защото пробвах две колони в една декларация и не става - периодът 13.2015 не е в рамките на протокола, а не може да бъде зададен за две години.

 3. За лихвите - прочетох всички теми по въпроса и едни пишат, че се начисляват, а други - не.

Искам да спазя нормативите, а срещам само трудности и неясноти.

Доп.  По-скоро, как системата разпознава, че е доплащане спрямо ГДД от 2016 г., а не поправяне на грешка в миналогодишната декл. 6?
Започнах нова тема по въпроса, тъй като заглавието на старата не съвпада с това, което ме терзае и не мога да намеря отговор.

Самоосигуряващ се - свободна професия има получени доходи през 2016 г., които се отнасят за извършена дейност през м. ноември и декември 2015 г.
Подадена е ГДД за 2016 г. с коригираща справка на окончателния осигурителен доход за 2015 г. и получените суми за доплащане са приспаднати в приложение 3 заедно с окончателните осигурителни вноски за 2016 г.

1. В част III на ГДД е посочен 1 бр. справка обр. 2004 за минали години и е попълнена само тази за 2015 г. След подаване на ГДД за 2016 г. файлът с подадената декларацията съдържа всички справки за изравняване на окончателния осигурителен доход от 2000 г. насам, т.е. за 17 години общо!!! Така ли трябва да е?

2. Как следва да се попълни декл. обр. 6 за окончателните осигурителни вноски за доплащане за 2015 г. и тези за 2016 г.:
    - общо в една декларация с две отделни колони - 13.2015 и 13.2016
или
    - две отделни декларации - една с 13.2015 и една с 13.2016?

3. Подаването сега на допълнителни суми с декл. обр. 6 с месец 13.2015 ще доведе ли до лихви, тъй като срокът за нейното подаване по принцип е 30.04.2016 г.? Въобще, системата как ще разпознае, че се отнася за изравняване на осигурителни вноски от доходи за извършена дейност през минали години, различни от предходната?
Появи се още един въпрос (с този доход за минали години само проблеми):

При подаване на годишната декл. 6 - една декларация с две колони (за 2015 г. и 2016 г.) или две отделни декларации?

Подаването на декл. 6 за 2015 г. с осиг. вноски за довнасяне, съгласно ГДД за 2016 г., ще доведе ли до лихви или някакви санкции?
За съжаление, след подаване на ГДД останаха всички справки за последните 15 г. Декларацията е безкрайна. Къде бъркам?
Благодаря, delphine. Отново.

Виждам всички справки за минали години при проверка на декларацията, непосредствено преди подаване. В този вид ГДД е ненужно огромна. Дано излишните изчезнат след подаването.
Някой има ли представа защо при отбелязана 1 бр. справка за окончателния размер на осигурителния доход за минали години в част III, при проверка на ГДД, излизат всички справки за минали години до 2000 г. Без стойности са, но ги има. Ще изчезнат ли след подаване на ГДД?
Ясно. Две колони на декл. 6 с код 13 - една за разликите за довнасяне на окончателни осиг. вноски за 2015 г. и още една с авансовите и окончателните осиг. вноски за 2016 г. Благодаря.
Правилно сте разбрала, че щях да ги напиша всичките в една колона за 2016 г.  :blush:
Когато имаме осигурителни вноски за довнасяне не става дума за корекции в буквалния смисъл на думата / Д6 с код К / , а за подаване на редовни данни с разликите за довнасяне за съответната минала година.

В такъв случай, говорим за едно и също. Но какво имате предвид с това:

А защо го тълкувате, че това става в една декларация 6 ?

Защото чл. 3, ал. 3, т. 2, който цитирах, се отнася за подаване на редовни данни, а не за корекции. И тези редовни данни включват и изравнителните вноски от получени доходи за извършена дейност през минали години, различни от предходната.
Това не разбрах:

Защо да се прави корекция на декл. 6 за предходни години, след като годишната декл. 6 за 2016 ще включва и изравнителните осиг. вноски за дохода, изплатен през 2016 г., но е за извършена дейност през минали години?
В такъв смисъл следва да има отражение и върху Д6/13 за годината, за която се правят корекциите. Доходът е платен 2016 и ДДФЛ ще се плати за 2016, но осигурителни вноски / довнасяне/ ще има в предвидените за това проценти за 2015 / примерно /. Те може и да са еднакви, но въпросът е принципен - все пак процентите не са константа във времето.

От Наредба Н-8:

(3) (Предишна ал. 2, изм. - ДВ, бр. 7 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г.) Декларация образец № 6 се подава в съответната компетентна териториална дирекция на Националната агенция за приходите:
2. (изм. - ДВ, бр. 8 от 2008 г., в сила от 01.01.2008 г., изм. - ДВ, бр. 3 от 2009 г., в сила от 01.01.2009 г.) от самоосигуряващите се лица - еднократно до 30 април за:
а) дължимите осигурителни вноски за предходната календарна година;
б) (изм. - ДВ, бр. 2 от 2016 г., в сила от 01.01.2016 г.) задължителните осигурителни вноски върху осигурителен доход, формиран по реда на чл. 6, ал. 9 от Кодекса за социално осигуряване, от получени доходи за извършена дейност през минали години, различни от предходната;
Аз да си отговоря донякъде и ако греша моля да ме поправите.

Подаването на коригираща справка за определяне на окончателния размер на осигурителния доход за минали години не налага корекция на декл. обр. 6 на СОЛ за съответната минала година, а изравнителните вноски се прибавят към дължимите за 2016 г.
Общо взето, ще се довнесат изравнителни осиг. вноски върху облагаемият доход за 2016 г., но разпределен за годините, за които е упражнена дейността, а е платен през 2016 г.

Остава ми въпросът какво става със заверения с осигурителна книжка окончателен осиг. доход за минали години, след направена корекция?