Извинете че се намесвам тук, но не можах да създам нова тема.Та как бихте осчетоводили следната ф-ра:
1.Нощувки - 1895,96 лв.
2.Аванс        -1412,84 лв.
3.Тур.данък -21,46 лв.
4.Стойност на сделката - 504,59
5.ДДС - 9% - 45,41 ЛВ.
6.Сума за плащане - 550 лв.
при положение че няма платен аванс нито ф-ра за аванс.Платени са само 550 лв.Видяла съм се в чудо.
Ами те ни принуждават към кочани.Но как бих обяснила, че досега фактурите са от компютър и изведнъж пишем на кочан?
Добро утро и ЧНГ.Май ще трябва да чакаме указания пак от ония хубавци, защото ако смятат че складова програма е СУПТО грешат,но пък следват и глоби за нас.Така че ще чакаме.
В неведение сме със СУПТО то.В търг.обект се издават фактури от кочан, прикрепен е касов бон,когато  е платено в брой.Фирмата има складова програма ,в която се завеждат и изписват след продажба стоките.Според разните дефиниции след като стоките се завеждат, изписват, имат количества и стойност е СУПТО / така ми казаха и от софт.ни фирма/.Само че как софтуера управлява продажбите ми?Никак.Касовия апарат ще го сменим, но дали ще трябва да сменям и софтуера .Че така сме много много фирми.И няма яснота.
И мен ме интересува как се тълкува въпросния софтуер.Но не мисля че е така.По скоро сякаш " специализиран софтуер",който да е свързан с касов апарат е в търговските вериги.А ние просто си имаме складови програми.Не можа да стане ясно и от семинара на НАП как трябва да е.То и на шефовете им не е ясно.Но моля да разсъждаваме.
Благодаря.
При начислена премия през декември тя ще бъде изплатена  със заплатата през януари,
Но ние искаме премията да я дадем за Коледа.Изплащането е по банков път изцяло.Как да стане това по законен начин.Простете за въпроса ако ви се стори много елементарен.
Изплатени дивиденти м.11 и 12 2018 .Д 55 се подава до 15,01,2019 и данъка се плаща пак до тогава.Така ли беше?
Отказах се от тоя вариант.Благодаря още веднъж.
Благодаря Ви.Обърнала съм цифрите.Въпроса е че изпълнителят иска чиста сума 1500 лв.Та затова се замислих за ГД.
Здравейте, понеже отдавна не съм се занимавала с граждански договор и за да не сгреша някъде моля за помощ.Случаят е следния: Ще сключим гр.договор с пенсионер за 1500 лв.Според приложението ще му удържа 34 лв. ЗО и за наша сметка 56 лв.Други данъци няма.Как се отразява това в Д1.И догодина ще го включа в справка по чл.73.Нали?Правилно ли ще действам?
Ами так е като толкова дълго време не съм се занимавала с внос.Четох и разбрах.Благодаря.
При мен е така:
Платили сме 10000 aud по курс 1,2362 -12362 лв.от левовата сметка.По МД днес тия 10000 австралийски долара ги смятат по курс 1,2467 лв.Върху 12467 лв .има мито - 180 лв и върху цялата сума от 12647 - ДДС.Аз трябва да осчетоводя стоката както е по МД.Митото и ДДС е платено.Но и на доставчика е платена сумата 12362 лв. а аз ще заприходя стока за 12467 лв./за примера без мита и ддс/.Заприхождавам стока за повече от колкото е по инвойса и така ще ми дойде разлика от 105 лв.по кт.на 4011.Затова попитах какво да я правя тая разлика.С какво да я закрия.Не съм работила с митниците от 12 год.
А разликата къде се отнася?Превели сме примерно 10000 лв. на чужд доставчик / във валута/ по курс на банката. В МД вземат друг курс - по висок.Мито и ДДС на стоката +митото по по-високият курс.Така се получава,че стоката ще е за 10500 лв.Какво да правя разликата от 500 лв. вследствие на курса на долара.
Поизясниха ми се нещата.Просто случаите са много.
Благодаря ви.Разбирам , че шанс за непопълване на п.книжка в случая ми няма.Ако след време ръководството реши колата да се използва за двете дейности то тогава ще се начислява и данък уикенд.Нали така! Как стои въпроса с пропорционален данък при закупуването и експлоатацията?
Моля да хвърлите едно око и на моя въпрос.Споделете мнение.Навсякъде във фирмите нещата са такива - автомобили,ползвани за двете дейности.
Ще купуваме лек автомобил 6+1 на стойност 70 хил.лв . с ДДС. Ще си приспаднем ДДС Реално колата ще се ползва за НИД  и за лични нужди на управителя/ както е навсякъде/.Мисля да пуснем една заповед,че ще е само за икон.дейност.Ще попълваме пътна книжа, ще отчитаме гориво.Дайте ми някакви други идеи за по-малко писане ,че вече изперках с тая кола.Ако приемем варианта, че ще се използва примерно 70*30 /НИД - лични нужди/ как биха изглеждали нещата.Нямам опит и затова се обръщам за помощ.И изобщо кой е  най-безболезния вариант.
Точно така е.Благодаря много.Прехвърлям ги като ДМА и ги амортизирам целогодишно.