Няма никаква новост,  БТ изисква аналитичност и това е. Аз не ползвам разчетни сметки, а разходни от гр.60 и приходни-финансиране
Ето моето скромно мнение по част от въпросите:
1.По отношение на лихвите, мисля, че давностния срок е 3г
2.По отношение отписване на вземане, за да бъде данъчно признат разход, трябва да бъде добре документирано, т.е. доказано че е несъбираемо, в противен случай трябва да се преобразува фин.р-т поради документална необоснованост.
Наближава годишно приключване, направете инвентаризация на разчетите

Закон за огранич.плащ.в брой
Чл. 6. (1) Актовете за установяване на нарушенията по този закон се съставят от органите на Националната агенция за приходите, а наказателните постановления се издават от изпълнителния директор на Националната агенция за приходите или от оправомощени от него длъжностни лица.
(2) Съставянето, издаването, обжалването и изпълнението на наказателните постановления се извършват по реда на Закона за административните нарушения и наказания
Съгласно тези текстове излиза, че давностния срок е една година. Макар, че актовете се съставят от НАП, нарушението не спада към данъчните, за които срокът е 2 години.
Дали правилно съм разбрала, може ли да ми потвърдите
Подавам Приложение 10 по ел.път за Пр.2 за остатъка до 410д, /по тр.договор/, трябва ли някъде да прикача и изпратя в НОИ Заповедта за разрешения отпуск
Може ли заем, предоставен на ЕООД от собственика с уговорен лихвен поцент, да се трансформира във вноска по чл.134 от ТЗ без задължение за лихви.
А имате ли споразумение за такова фактуриране, спазени ли са изискванията за него, мисля че се обявава в НАП, но не съм го ползвала, не съм запозната с подробности.
Фактурата, която вие издавате - в колона 22 дн.за продажби, съответно VIES.
Испанската фирма фактура ли е издала или това е справка с данните за фактуриране. Трябва да сте наясно кой трябва да издава фактурата. По принцип вашата фирма, освен ако има сключено споразумение за фактуриране от получателя.
ВОП, освен ако това, че са втора употреба има някакво значение
Благодаря, понеже преди като съм подавала на гише, са ми искали декларация от лицето за имената му. Сега предполагам, че лекарите трябва да подадат корекция на болничния.
В болничен лист е сгрешена фамилията на лицето. Как трябва да постъпя, мога ли да го  подам с правилната фамилия.
Ако попълвате осиг.книжка от новите образци, е колона 5 и се попълва % за ДОО, който е деклариран при започване на осигуряването. Окончателният размер на осиг.доход досега в моите случаи се попълва от проверяващия инспектор в НОИ.
Тука нямаме ВОП, а ползване на апаратура срещу наем, следователно чл.82 ал.2 т.3, по мое мнение.
Благодаря Ви, аз също ги включвам в ДДС като ВОП, но си мисля, че по аналогия, ако на територията на нашата страна извършим такава доставка, директно ще му начислим ДДС, или ако не начислим и доставката я считаме за ВОД, то следващия месец, като нямаме потвърждение, че стоките са напуснали страната, пак ще начислим ДДС. За фирмите от ЕС не важат ли същите условия? Аз от европейско законодателство не разбирам, но се опитвам да проумея някои неща, за да мога техните фактури да ги осчетоводявам правилно. Моля още веднъж да ме извините, но греша ли някъде
Европейските фирми нямат доказателства, че рез.части са пристигнали на тер.на нашата страна. Извинявам се за въпросите, искам да разбера.
Българска фирма с рег.по ДДС извършва транспортни услуги на клиенти от ЕС. Често се закупуват резервни части за автомобила, които се монтират от самия шофьор. Моля, обяснете ми защо фактурите са без начислено ДДС от европейските фирми, които ги продават.
След като собственикът може да бъде и р-л транспорт, не виждам необходимост да се назначава друго лице. За проверяващите органи в ЕС, може би да представите удостоверение от Агенцията по вписванията.
Моля, погледнете примерът за попълване на Д1 при еднодневни тр.договори, даден от НАП в Указание № 20-00-163 от 07.08.2015г на стр.5