Този, който е сложил подпис и печат, какво удостоверява с тях, пропуснал е да впише датата, но това може да се допълни
На какво точно основание не ви признават данъчен кредит
Преди години в една фирма имахме такава практика, като се издаваха кредитни известия, свързани с връщане на пари в брой, се пущаха касови бележки от кочан /като к.б.сторно/.  Сега това задължително ли е?
За това не бях се сетила въобще, благодаря, не надхвърляме този праг
Имаме фактура за закупен дълготраен актив от ЕС с дата 20 май, платен е на 27 май, но до момента /м.06/ още не е пристигнал в България. Фирмата доставчик организира и плаща транспорта, на фактурата пише адрес на доставка: България, нашата фирма, освен че е заплатила стойността на актива по фактурата няма да има отделно транспортни разходи. Мисля, че не трябва да отразявам ВОП през м.05, а да изчакам доставката, фактурата на какво основание е издадена, не зная,  /смятам, че собствеността ще се прехвърли, когато получим актива/, тъй като ВОП не ми се случва всеки ден, моля да ме подкрепите, ако съм права.
Аз предлагам 205 / 153  - лихвата, 625 / 153  +лихвата
Личните разходи, заедно с тяхното ДДС, аз осчетоводявам като разчет със собственика, съответно в дн.покупки - в к.9 - без право на дан.кредит. На същия ред останалите разходи и сътветното ДДС за ползване. После собственикът възстановява сумата на фирмата.
Едва ли е толкова важно, справочникът като едно печатно издание, аз бих осчетоводила като разход за материали, доставката - и тя там, за да се формира пълната доставна стойност на справочника.
Безработното лице, което трябва да довняся ЗОВ дали подава Декл.6, или задълженията му се формират направо от ГДД
Зем.производител с 60% НПР е получил през първо тримесечие субсидия, която ползва за лични нужди и съответно в ГДД чл.50 ще се декларира в Пр.6. Но следва ли ЗП да подаде декларация по чл.55 и да внесе авансово данък. Мислех, че трябва, но в чл.44а от ЗДДФЛ пише, че само платецът удържа и внася данъка авансово. Няма допълнителна алинея, както в чл.43 - ал.5 и 6, които да указват, че ако получателя е самоосигуряващо се лице, той сам си внася авансовия данък. Дължи ли ЗП авансво данък за получени доходи от др.източници, това е въпросът ми
Ще споделя моето мнение по въпроса, дали е правилно или не, но подкрепям разчетните отношения със собственика. В малката фирма собственика ден през ден прави разходи за свои нужди, никой не пуща фактури през месеца за това, като дойдат документите при мене, е вече късно. Надявам се, че това не е огромно нарушение, тъй като собственикът си заплаща разходите в края на месеца по същата стойност, т.е. по пазарната им стойност в момента.
2016г не е приключена, но аз искам да зная по принцип как стоят нещата
Благодаря, разбрах, най-правилно е като вземане
Логиката ми е, че ако през 2016г бяхме решили, че няма да ползваме дан.кредит по тази ф-ра /имам такива случаи при фирма с межд.транспорт и за да не излизаме на възстановяване/ , нали щяхме да осчетоводим неползваното ддс като р-д по см.601 заедно с данъчната основа и в крайна сметка след приключване на см.печалби и загуби, салдото по см.122 ще бъде същото, както ако през 2017г направо отнесем там 498.
Искам да попитам нарушават ли се някакви правила, ако при горния казус се постъпи така: ако през 2016г са взети операции
601/Р-д материали/  / 501/Каса/ 100 лв
и за ДДС              498 / 501 20 лв
през 2017г         122 / 498  20 лв.
Смятам, че трябва да се преобразува фин.резултат