Здравейте! :wave:
Съдружник на ООД иска Удостоверение за доход която трябва да послужи пред Дирекция "Социално подпомагане".От прочетеното в " ПРАВИЛНИК ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА СЕМЕЙНИ ПОМОЩИ ЗА ДЕЦА

Чл. 3. (1) (Изм. - ДВ, бр. 93 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 71 от 2006 г.) В молба-декларацията за получаване на семейни помощи по чл. 7 , 8 и 10а от Закона за семейни помощи за деца (ЗСПД) лицата декларират брутните доходи на семейството, получени за последните 12 календарни месеца, предхождащи месеца, през който е подадена молба-декларацията.

(3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 93 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 41 от 2010 г.) Брутните доходи се изчисляват по реда за определяне на облагаемия доход по Закона за данъците върху доходите на физическите лица
  Вариант 1 - в колоната осигурителен доход и това е 420лв.    / в/у тази сума се осигурява СОЛ /, а в колоните Брутен доход и Нетно възнаграждение е нула.
  Вариант 2 в колоните Брутен доход, Осигурителен доход  и Нетно възнаграждение сумите от 420лв.
Кои вариант е правилен?
  :blush: Извинявам се за неправилната терминология.   ТД са безсрочни.
  Прекратява се трудовото правоотношение по т.10а от утре т.е. Заповедта със утрешна дата и в нея да отбележа сумата на предизвестието чл.220 ал.1. До тук правилно ли е?
  Относно обезщетението Работодателя дължи Брутно трудово възнаграждение за месеца предхождащ месеца, в който е прекратено правоотношението или последното получено БТВ.
 Осигуровки не се дължат, а ДОД дължи ли се?  И за чия с/ка е той?
 Ако греша поправете ме?
 :wave: Здравейте! Мислех, че е решен проблема, но не е така.
Съкращавам двамата служители по чл. 328 ал.1 т.10а с предизвестие от 30 дни, което тече от следващия ден на подписаното предизвестие.
1.Ако служителите не искат да подпишат предизвестието как да ги накарам?
2.Мога ли със трима свидетели да им се връчи предизвестието?
Работодателя е съгласен да плати  и обезщетение по чл.220 ал.1 от КТ
3.Във един ден може ли да им се пусне  предизвестието и обезщетение по чл.220 ал 1 от КТ? Така прекратявам ли в един ден трудовите  правоотношения с тях?  или има и друг изход от ситуацията.
 :bow: :bow: Много благодаря!!!!!
 :blink: Извинявам се, но нещо зациклих и затова описвам стъпките които трябва да направя през следващите месеци:
м.11 ще изляза на възстановяване.
Процедурата за приспадане започва от м. 12/първи/ и м. 01./втори/ и ако след тези два месеца ако не изчерпя кредита и остава част за възстановяване то тогава до 14 февруари освен Справка- Декларация, която ще е за м. 01 попълвам и приложението (Приложение № 6 към чл. 68, ал. 4)
Правилно ли съм разбрала?

А за декември и януари подават ли се други документи освен Справка-Декларация?
Точно тава правя, но тъи като ми е за първи път искам да си доизясня някои въпроси. Според прочетеното до тук от ЗДДС мога да го приспадна по
- чл. 92 ал.1 ако имам неизплатени данъч. задължения и задължения за осигурителни вноски,
- ако ми остане още ДДС за възтановяване по чл. 92 ал.2 до два поредни данъчни периода
правилно ли е?
 :wave: Здравейте колеги!
На  предприятието му предстои закупуване на товарен автомобил и този месец ще излезем на възстановяване на ДДС. Това възстановяване може ли да го приспадна следващите месеци? Колко месеца мога да го приспадам? Каква е процедурата за приспадане?
  :'( Здравейте!
Казуса е много заплетен и затова моля за помощ. Част от него се разплете,но има още за разясняване. За първи път се сблъсквам с няколко проблема на веднъж и  с всеки час с добавят нещо ново. Това е последния вариант  :
Организация издържаща се от субсидия  напоследък има недостиг на средства. До момента се е ограничавала във разходите си, но при идването на зимния сезон се увеличават разходите за ток  и колкото и да се ограничат няма да им стигнат средства за работна заплата. Ръководството решават да пуснат двама от служителите в отпуск платен и неплатен за да намалят част от разходите за заплати /когато са в неплатен отпуск/. Този неплатен отпуск ще е до м.02 м.03 2014г. След този период искат да ги съкратят/ и двамата служители/, но да си запазят  работните места. Тези служители са  назначени на безсрочен трудов договор и са пенсионери. След като са в платен отпуск трябва да си пуснат молби за неплатен отпуск. С двата отпуска ми стана ясно от темата която бях пуснала. Следващите въпросите са следните:
1. След като са на безсрочен трудов договор при евентуално съкращаване трябва ли да има предизвестие?
2.Ако има предизвестие то трябва да се връчи когато служителя е на работа?
3.По кои член да ги съкратя така, че да запазя работните места и да няма съдебни спорове от тяхна страна?
Благодаря!!!! :bow:
Здравейте! :hmmm:
 Когато служител ползва платен отпуск и иска да си пусне неплатен отпуск.
 По време на платения да пусне молба като продължение с неплатен отпуск?
Или
Трябва да дойде на работа и тогава да си пусне неплатения отпуск?
 :wave:Извинявам се за въпросите които възникнаха в последствие, но за първи път  ми се налага да имам служител в неплатен отпуск.
Работника е подал молба за неплатен отпуск за период от 4 месеца. Той трябва да дава всеки месец по  16,80лв. на работодателя си за да не му са прекъснати здравните права.  Когато се стигне до попълване на  Д1:
  - едната Д1 - до 30 работни дни с код 1 - Работните дни се зачитат за трудов стаж
 -  другата Д1 - след тези 30 работни дни с код 28 - тези дни не се признават за трудов стаж
Ако някъде греша моля поправете ме.
Благодаря! :bow:
А осигуровки има ли?
Добре, ако служителя поиска това. От тук нататък каква е процедурата?
Здравейте!  :wave:
Имам следния казус :  тъй като идва Зимен период и  се увеличават разходите на организацията / която се издържа от субсидии/ сме принудени да пуснем част от персонала в неплатен отпуск.
Може ли Работодателя да пусне служителите в неплатен отпуск?
Интересува ме колко време може Работодателя да пусне част от служителите си в неплатен отпуск, като от прочетеното до тук до 30 дни се признават за трудов стаж/ чл.160 ал.3 /
Здравейте! Когато се изплати обезщетението има ли срок за подаване на Д1?