Здравейте,
Във връзка с въпросите ми от 07.03.2018г. Моля, за коментар относно следният казус: Разговарях с фирма, в която да бъда назначен на срочен договор по чл. 68 т.1 за една или две седмици и да бъде прекратен по чл.325 т.3 след изтичане на срока му. Имам следните въпроси:
1. Предполагам този вариант е равностоен на Вариант „Б“- за срочен договор за изпълнение на определена работа т.е мога да ползвам борса за максимален срок и до 60% от брутното трудово възнаграждение?
2. Пак ще попитам за срока на работа при новият работодател, защото разбрах, че имало предложение от НОИ,че трябва да се работи минимум месец или два при новия работодател, за да се вземе предвид члена, по който е прекратен договора,чрез който се кандидатства за обезщетение, защото в противен случай вземали члена на прекратяване на договора от предходния работодател? Отново задавам този въпрос, защото мисля да сключа срочен договор за една или две седмици работа, но да не би да се окаже, че този срок е недостатъчен и да ми признаят члена на прекратяване от предходния работодател, който е по взаимно съгласие и тогава ще получавам минимално обезщетение?
3. Има ли някакви други „Подводни камъни“, защото нещо май се е затегнало положението с отпускането на обезщетения за безработица?
4. Има ли проблем, че в тази фирма съм работил преди около 5г. и от там бях освободен по член, по който ползвах обeзщетение за безработица?
5. По принцип, ако договора е прекратен по членове различни от посочените като изключение / чл. 325, т. 1 и 2, чл. 326, 330 и 331 от Кодекса на труда/ и при изпълнение на изискванията за получаване на обезщетение /внесени осигуровки и три години от последно получаване на обезщетение/ това означава ли, че при всички останали случаи се получава обезщетение за срок според осигурителния стаж и до 60% от брутното трудово възнаграждение?
6. Хипотетично, ако се запиша в бюрото по труда, но не ползвам обезщетение за безработица това счита ли се при евентуален следващ етап на кандидатстване за обезщетение за срока от три години или тези три години са само ако съм ползвал обезщетение?
Благодаря предварително!