Отново, много Ви благодаря!

Ще пробвам по "най-незабележимия" начин :)
Много Ви благодаря на всички за споделените мнения и опит!

Данъкът със сигурност ще се плати.
Ако се ориентирам правилно в съветите Ви, то е добре да пусна още сега справката по чл. 73, за да могат получателите на дохода да си подадат декларациите.
Чудя се само дали да изчакам началото на април и да пусна декларация за сегашното тримесечие, или да се пробвам да пусна сега за 4-то. Даже не знаех, че може да се пусне сега за 4-то тримесечи, при положение, че е след срока (Не е подавана декларация за 4-то тримесечие на 2023).
А дали пък да не пробвам да подам сега за първо тримесечие на 2023 по електронен път  :hmmm:
Здравейте, колеги!

В суматохата съм пропуснал да подам една декларация за удържан данък по граждански договори и съответно данъкът не е и внесен в бюджета. Сумите по гражданските договори са изплатени през март 2023. И двата договора са за по 200 лв. и не е било налице основание за осигуряване, т.е. не са подавани д1 и д6.
Виждам, тук във форума, че колеги, на които им се е случвало, са съветвани да подадат данните в нова декларация за някое текущо тримесечие - в моя случай това би било с декларацията за първото тримесечие на тази година.
Това, което ме притеснява е, че не знам дали при това положение да подавам справка по чл. 73 ал. 1 от ЗДДФЛ. Ако подам справката в срок, няма ли да стане ясно, че липсва такова удържане и внасяне на данъка от платеца? Ако пък го оставя за следващата година (и тогава подам справка по чл. 73), то лицата, които са получили доходите, не трябва да подават данъчни декларации сега, а чак догодина.
Моля за съвет!
Много благодаря за отговора! Компетентен и изчерпателен, както винаги :)
Здравейте,

За много години! С пожелание за здраве, и успехи!

Имам въпрос относно изплащане на възнаграждение за положен личен труд. Възнаграждението е за месец Декември и е в размер над 1000 лв., но под 10 000 лв.
Чудех се дали за това плащане важи ограничение за извършването му в брой, или прагът за 1000 лв. важи само за изплащане на дивиденти.

Имам мое тълкувание, но ще го спестя, за да прочета Вашите, непредубедени :)

Благодаря!
Учудва ме как почти никога не си правят труда да напишат едно служебно събщение, че са информирани за проблема и работят по отстраняването му. Все трябва да се чудим ние, дали проблемът не е при нас.  :hmmm:
Здравейте, Колеги!
Честита Нова година на всички! Да ни носи здраве и успехи!

Мой приятел се кани да стартира бизнес, състоящ се в изграждане на малка фотоволтаична централа, която да продава ел. енергия на пазара. Иска да регистрира ЕООД, което да регистрира по ЗДДС, за да може да ползва ДК при покупката и изграждането на инсталацията. След това ще начислява ДДС на фактурата си за продажба на ел. енергия.
Помоли ме за консултация относно данъчно-счетоводните аспекти на дейността, но на мен ми липсва експертиза. Ако имате подобни клиенти, ще се радвам да споделите литература, или други източници, от които да се ориентирам за евентуални специфики в тази дейност. Идват ми на ум три неща:
1) фирмата ще трябва да се регистрира с достатъчно голям капитал, за да може да се изгради системата. Предполагам на НАП няма да им хареса допълнителна вноска от собственика когато дойдат на проверка за възстановяването...
2) Земята, върху която ще е инсталацията е на баща му, така че предполагам трябва да се сключи договор за наем на земята, но не знам дали ще трябва да се уреждат някакви специфики по повод строежите, върху нея...
3) има ли някакви допълнителни справки-декларации, които да се подават по силата на някой специфичен нормативен акт?

Моля за съдействие! Ако някой има опит, възможност и желание, може да ми пише и координатите си да направим консултация по казуса.

Поздрави!
Само да вметна - преди регистрацията на трудовия договор в НАП трябва чуждестранното лице да отиде в офис на НАП, за да му регистрират в базата данни ЛНЧ, който му е издаден от агенцията за бежанците.
Това не е ликвидационен дял, а доход от продажба на финансови активи. Правилно сте се ориентирали при попълването, но спред мен не дотам в тълкуването :)
И аз като видях равенството между каса и задължения се сетих да предложа варианта с отписване на задълженията, което би генерирало приход, а от там и печалба, която да се разпредели, било то скрито или явно.
Има ли някой с желание да сподели опит по темата?
Здравейте,

Регистрирал съм такива сметки (в моите случаи в Paypal и Transferwise) със задна дата и не е имало санкции. Надявам се и при Вас да няма. Не съм компетентен да взема отношение по казуса дали е необходима въобще регистрация във Вашия случай.

За пореден път Ви благодаря! Вашите включвания винаги са изключително на място и компетентни.
Прочетох легалната дефиниция за електронни услуги, но не съм сигурен дали я тълкувам правилно.
"услуги, които се предоставят чрез интернет или електронна мрежа, както и които се предоставят по принцип автоматизирано, при минимална намеса на човешкия фактор, и които е невъзможно да бъдат предоставени при отсъствието на информационни технологии."

По конкретно не ми става ясно дали трябва всички тези изисквания да са налице. Например за оказване на услугите е необходима интернет връзка, но намесата на човешкия фактор не е минимална... Интересно ми е как Вие го тълкувате.
Здравейте, Колеги!

Българска фирма ще продава услуги (онлайн обучения, тренировъчни програми, хранителни режими и др. подобни) на данъчно незадължени лица от различни държави от ЕС. Имам няколко въпроса, на които ще се радвам да споделите опит и мнения?
1. Изхождайки от правилата за определяне на мястото на изпълнение на услугата, ми се струва, че то е на територията на България. Правилно ли съм разбрал? Ако да, предполагам ще трябва да се следи оборота по тези доставки и когато стигне 50 000 лв. да се пристъпи към регистрация по ЗДДС?
2. Според Вас необходимо ли е да се прави регистрация по специалния режим на облагане ("в съюза") за тези доставки. Мисля, че не, но материята е нова за мен и не съм имал такъв казус.

Надявам се в хода на дискусията да се обсъдят и други въпроси, отговорите на които, предполагам ще бъдат полезни и на други участници във форума.
Не съм имал точно такъв случай. Най-много няколко пъти през годината ми се е налагало да пускам/прекъсвам осигуряването на СОЛ. И аз не виждам законова пречка. Ама, голяма играчка за Вас :)
Изглежда зависи от характера на правоотношението, вида на услугата, от условията на спогодбата за социална сигурност, подписана между държавите. В нашия случай май излиза, че няма основание, нито за удържане на данък, нито за внасяне на осигуровки. Честно казано не съм се запознавал с Украинското законодателство и се надявам да не ми се наложи :)
Много благодаря за съдействието! Действително не мисля, че услугите, които ще се ползват, попадат в кръга на "авторски и лицензионни", нито в този на "технически услуги", т.е. отпада и изискването за удържане на окончателен данък. Хм...
В такъв случай, изготвяме договор, от който ясно да се вижда характера на услугата и мястото където тя ще се оказва (къде ще извършва труда изпълнителя). От там нататък си правим плащанията и нямаме никакви данъчно-осигурителни задъжения, относно тези плащания. Нещо да пропускам? :)
Здравейте,

Благодаря Ви за споделените информация и опит! Интересно е, че по казуса с осигуровките от НОИ ми върнаха отговор, който накратко посочва, че съгласно сключения между страните договор за социална сигурност, приложимо е Украинското законодателство и ние е нямаме задълженията на осигурител спрямо лицето. Може и да не съм разбрал правилно, така че прилагам отговора им.
Продължавам да се чудя как и кога ще се декларира и внася окончателния данък.

Ще се радвам дискусията да продължи.