ИТ е дала отказ за съкращаването ми, преценяйки , че може да си работя работата..Работодателя ме изпраща отново на ЛКК за становище може ли да работя като "Общ работник" , защото това било единственото определено място за лице с ТЕЛК ..нямало вариант да си работя като " Гл.счетоводител" , защото бройката била съкратена и ме водили на " някаква измислена бройка "..    Разбира се, това е невярно , защото към днешна дата получавам заплата за длъжност " Гл.счетоводител "...
      Въпросите ми са :
      1.Възможно ли е щатната бройка " Гл.счетоводител" да бъде определена за лице с ТЕЛК..след като сме организация с персонал 25 души и нямаме задължение да определяме такива места в началото на годината?..
      2.Необходимо ли е трудоустрояване след като мога да изпълнявам задълженията си?
      3.Службата по трудова медицина носи ли отговорност за дадените мнения относно трудоустрояването на работниците с ТЕЛК?
    Предварително Ви благодаря за помощта!..
Каква е процедурата ако ИТ не даде разрешение за съкращаване на лицето?
Най - тъжното е ,че всички гледа "да си спаси заплатката"...особено ако проблема не го касае лично..Всички заинтересовани и сезирани институции търсят "вратички " в законите и прилагането им , за да не влизат в конфликт със страните по казуса..
За да имате информация...В писмен вид се прави отказ да се заеме предлаганата длъжност "Чистач"...От там нататък втори месец не ми се възлагат никакви задачи...НО си получавам пълния размер трудово възнаграждение за длъжността "Главен счетоводител"..Текат проверки от Районна прокуратура и ИТ..Как мислите ще продължи тая сага?...
Лице, на което му предстои явяване пред ТЕЛК получава писмо от ТЕЛК-а  с дата за явяване и документи и/или изследвания, които са необходими за освидетелстването му..Най-вероятно му е необходима Служебна бележка от касиера до кога включително е в болнични..
Назначен е след конкурс..до 07.2017год...надявам се да издържа още една година..най-вероятно времето ще мине  отново в дела, защото днес не приех преместване на длъжност " Общ работник "..Заповедта е влязла в сила на 14.07.2016 год!!! Така че цирка е пълен.. Отдавна бих се махнала , но е въпрос на чест и слава..за мен..
През месец май ТЕЛК ми дадоха 30% и писаха :  "..Без тежък физически труд...може да се адаптира на друго работно място..." .. Работодателя реши със Заповед за преместване от дата 14.07.2016 год. да ме  трудоустрои от " Гл.счетоводител" в " Общ работник " !!!!!!!!  Даден  ми е 3-дневен срок / до 18.07.2016 год.!!!/  да приема или да си подам молба за напускане.. защото щатната бройка  "Гл.счетоводител" му била съкратена от 01.04.2016 год.!! , а аз заплатата си получих навреме..Каква е процедурата от тук нататък според Вас?
Няколко пъти през 2016 г. си пускам молба за отпуск..в молбата пиша 10 дни , които са ми необходими за лечение..Резолюцията е : " Не!"..  Мога ли да помоля Работодателя за мотиви в писмен вид..
          Работодателя се е " уредил " с промяна в щатното разписание..и вместо
" Гл.счетоводител"  фигурира длъжност " Касиер-счетоводител" , която е със сходни трудови функции..
           На възстановения от съда " Гл.счетоводител"  е предложена длъжността " Общ работник", защото длъжността " Гл.счетоводител" била съкратена..Лицето е с ТЕЛК 30% и в решението пише , че не може да работи тежък физически труд, статични и динамични натоварвания..
           Трябва ли да бъде възстановена щатната бройка " Гл.счетоводител" и да бъде направен подбор между сходните длъжностти - " Касиер-счетоводител", " Домакин" , "Личен състав" и др. с икономическо образование?..Касво следва според Вас?..
Когато наемател не си е платил наема ..включвам ли дължимото в декл.по чл. 55...или си плащам данъка само върху получените суми..
Да...bobo...бюджет съм..отново, макар и за кратко../ отново ме уведомиха , че ще ми бъде прекратен договора / ...но специално теб имам приятното задължение да те черпя.. :wink1:
Използва се факта, че имам ТЕЛК - ово решение..посочват длъжност  за трудоустроени лица " Чистач"..и ми предлагат да го заема със срок на изпитване в полза на работодателя...Моля за вашите коментари...
Задължително ли е ведамоста за заплати да е подписана от Гл.счетоводител?..
Докато работодателя е в командировка или в болнични..Може ли от негово име да се връчват заповеди ..
Докато е в болнични работодателя може ли да се връчи заповед за съкращаване в щата на работник?..
Да Ви помогна колеги..остава колежката със средно образование, по-малко стаж и констатирани нарушения ..и съкращават длъжността " Гл. счетоводител "..Писмено ме уведомиха , че новото щатно влязло в сила от 01.04.2016 год.
При предишното ми възстановяване от съда , с цел да " запази" своя човек ..Директора разкри длъжност "Касиер - счетоводител". .. Мисля,че работодателя прави подбор при сходни функции на длъжностите..
Съда призна уволнението ми за незаконно и днес се явих на работа..Не ме допуснаха в офиса , защото длъжността ми била съкратена / от същатата дата , на която е влязло в сила съдебното решение /, но колежката , която е " Касиер - счетоводител" си е на работа въпреки , че е с по-ниска образователна степен от моята , с по-малко стаж от моя  и с констатирани  нарушения и актове от компетентни органи  ,  каквито аз нямам..
Мисля , че работодателя е длъжен да възстанови длъжността ми в щатното , да ме възстанови и допусне на работа и едва след като направи подбор да предприеме съкращение на щата..Права ли съм?..Моля за Вашето мнение..
Структурата / с длъжност " Главен счетоводител" / е одобрена от Министъра на културата и субсидирана с държавни средства, което не допуска " изнасяне на счетоводството ".. а "съкращаване на щата" не се получи, защото съда възстанови служителя..и сега какво да предприеме работодателя , за да " разкара" счетоводителя..
Добре, но юридическо лице без счетоводител според Вас как ще функционира?..В същото време съда възстанови лицето на заеманата преди уволнението по чл.328 ал.1 т.2 от КТ  длъжност " Главен счетоводител"..Какво правим сега със щатното и с неудобния работник?...