На 22 съм получила сума от клиент , знам че до 5 дни трябва да пусна ф-ра , кой е последния 5-ти ден в който да пусна ф-ра ?
Мен пък ме притеснява че в колона 19 пише че е само за доставки по глава трета , а хляб и брашно никъде не е казано че са част от тази глава.
по т.1 завеждате си то в сметка доставчици по аванси , по т. 2 не тъй като е ав.плащане , по т. 3 според мен не
Ще Ви се обадят за да Ви го възстановят , така беше при нас , въпреки че искахме надвнесената сума да бъде приспадана от бъдещи задължения
Нали мога брашно закупено с 20% ДДС да използвам за хляб който ще продам с 0% ДДС?
а относно дневник продажби по ДДС , в коя колона мислите че ще попада продажбата ?
в ДВ в ЗИБ пише че влиза в сила до три дни от обнародването
Като рецепта -Да , но като определение - НЕ, тъй като е казано "хляб".
В този ред на мисли галета , питки , франзели също трябва да са с 0% ДДС
Зависи от продукта за фактуриране. Аз мисля варианта да са си с отделни фактури , което допълнително ще утежни , но поне ще е изчистено . Без ДДС основанието, ще си е чл.66б ЗДДС. Повече ме безпокои дали включва всички видове хляб, защото е написано обобщаващо, а уж трябваше да е за няколко вида....
"Без ДДС" както казвате 🙄 ме притеснява, не е ли с 0%ДДС?
Според мен е за всички видове хляб тъй като пише в определението " и други зърнени култури" самостоятелно или в комбинация .
а бихте ли коментирали издаването на ф-ри с хляб и други облагаеми с 20% , накрая обобщено как ще изглежда ? на един ред  доставки с 0%, на друг ред доставки с 20% , трети ред ДДС 20% като сума и накрая обща стойност ли ? а основанието чл. 66б ще се добавя ли ?
ДВ на 05.07.2022 голямото чакане ще приключи.
И според мен е облагаема с 0% ДДС, но други колеги твърдят че 0% и необлагаема било едно и също
А според Вас хляба освободена доставка ли е или облагаема с 0%ДДС?
Ми то хубаво , но не става въпрос за изменение на данъчната основа, а за %ддс. Какк ще пусна КИ?
Франзелките и питките при нас са по същата рецепта но се наименоват франзели и питки , и затова се чудех дали те ще са със същата ставка ?
Здравейте, има ли някой счетоводител на хлебарница, пекарна ? Как ще процедитате с приетото на второ четене ДДС на хляб без още да е обнародвано в ДВ , а утре е 01.07? И за как тълкувате бял хляб, Добруджа и типов?
Да така е , объркала съм се , но по скоро питането ми е за онези 6 дни допълнителни и те ли се смятат пропорционално?