ние получаваме само семена които се влагат в нашата продукция , колегите доставчици са написали за слънчогледа във фактурата обратно начисляване чл. 163 ал.2
сега се чудя ще се  декларира ли товар превозван в мпс под 3,5т. но количество 700кг.?
получателите потвърждават , ако получават от превозни средства над 3,5 т и т.н. ...., но първо изпращача декларира , след което предава УНП на получателя да потвърди .
И ние плащаме за реално отработени часове , преобразуването само за графика с часовете го прилагам.
Ако е само нощен - ДА. Зависи смяната да не се окаже смесена например от 20:00 до 04:00 , тогава сметката е друга.
Размера на дните е 30 , със стаж за 2023г. нали ? Не намерих някоя разпоредба да ги е увеличила както 2022г.
Здравейте, наш служител в началото на годината беше в дълъг болничен 6 месеца . Сега отново е в болнични и се чудя как да отчета този болничен , тъй като според мен е вече без право на обещетение от НОИ и трябва  в ТРЗ-то да оправдая отсъствието .
Има ли нещо особенно при подаването в НОИ ?
А в ТРЗ и Декл.Обр. като неплатен отпуск за временна нетрудоспособност  ли да го отчета и дните в коя клетка на Д1 трябва да попадат ?
Тъй като е първичен има ли 3 дни от работодател?
Здравейте наш служител има издаден първичен болничен лист до 27.10.2023г. . На 30.10.2023 постъпва в болница и му е издаден още един болничен , но с друга диагноза .Незнам втория болничен от 30.10.2023г. първичен ли е или продължение? Прекъсването е събота и неделя само , но пък диагнозата е друга .
1. следващия ден , като разбирам че ще се прехвърля точно от навършването на 1г. на детето и паралелно с това точно тогава са изтекли 410 дни отпуск за раждане - което в повечето случаи не съвпада с датата на рожденния ден
2, периода ви е датата по т. 1 до датата на втория  рожденния ден
3. не
4, да
5, както прецените , за ваше спокойствие нищо не ви коства да я декларирате
6, да ако е от октомври се подава до 10-ти ноември
Подавате до 31.10 , не маркирате новостите , подавате както до сега .
А аз подавам за изплатени доходи на фл и каса , трябва ли да чекна "Отбележете, ако формулярът се подава за целите на автоматичния обмен на информация на основание чл. 73а, ал. 1 от ЗДДФЛ и/или чл. 201, ал. 5 и/или 6 от ЗКПО" и "Отбележете, ако формулярът се подава за деклариране на данни от текущата счетоводна отчетност по чл. 123, ал. 10 от ЗДДС" или само за счетоводната отчетност?
Отбележете горе в дясно за какво попълвате декларацията , за да ви отключи прил. 4 - чл. 123
какво означава предварително деклариране ,при нас камиона ни тръгва днес за Гърция , товари на другият ден това което има в момента и тръгва за България . Нямаме предварителна яснота колко и каква стока ще натоварим ,кога е за мен това предварително деклариране
Ами там който е в Гърция експедитор или склададжия , който пише товарителницата трябва да знае какво са натоварили и да ви информират , предполагам .
първо от изпращача де декларира , след това от получателя се потвърждава в срок до края на следващия ден от получаването .
имам и друго притеснение , ние сме получател на брашно  :hmmm: трябва да потвърдим получаването с прил. 2 , но как? Просто самоинициативно при получаването му влизам и декларирам или ще получа извезтие , което да потвърдя ? Или в ел. услуги ще стои УНП на изпращача с даннните които трябва да потвърдя по скоро нещо такова ще е  ?