Здравейте , лице с ТЕЛК над 50% работи 01 и 02 на 8-часов работен ден за този период му се полага 3 дни редовен платен отпуск и 1 ден за инвалидност .
От 03 до 12 ( за сега ) ,работи на 2-часов работен ден - полага му се 8 дни редовен и колко дни за инвалидност по чл. 319 КТ? Изчисляват ли се тези 6 допълнителни дни пропорционално?
Официален не е ли само 01,05,22, а 02,05,22 е неприсъствен заради 01,05, . Доколкото четох, при работа по график и СИРВ, за работа в неприсъствен ден не се заплаща допълнително.
Точно така!
Платили сме само авансова вноска , но тъй като е лек автомобил , обмисляме въриант за фирмен оперативен лизинг  за да използваме ДДС на консумативи и всичко свързано с автомобила , а накрая ще го купи физическото лице - собственика на фирмата  на ниска цена .
Въпросът ми е същият , може ли някой да отговори ?
Имаме много касови апарати на фирмата са регистрирани , но при продажба излизат имената на  титулярите  . Излизат за по 5-6 дни в отпуск , връщат се ...и смяната на имената ще отнеме много време и усилия  затова попитах дали е възможно да не сменяме имена.
Здравейте , казуса ми е следния - шофьор разносна търговия с касов апарат  с неговото име излиза в отпуск , замества го негов колега който е помощник шофьор , когато заместника пуска касови бележки и отчети лентата излиза с името на титуляра  разбира се , питам се това дали ще е проблем , тъй като не смятаме да купуваме и завеждаме на заместниците касови апарати .
Според мен ДА, след като има остатъчна сума до несеквестируемия доход. А защо до 750 ?, не е ли до 710 ?
НОИ ще го потърсят , тъй като лицето ще подава документи за пенсия . Дори и да не го потърсят преценила съм да го издам.
Защото работника е на непълно работно време .
Да права сте , не трябва да приравнявам в труд.книжка , и да точно толкова са .
Приравнен запис ще запиша в УП-3
Здравейте, имаме назначено лице назначено на 01,01,2021г. на 4-часов работен ден , от 01,01,2022 до 16,05,2022 е в неплатен със стаж , а от 17,05,2022 до 31,05,2022 е в неплатен без стаж. Освобождаваме го от 01,06,2022 в трудовата книжка отзад описвам периода без стаж , в големия печат описвам целия стаж без неплатения който не се признава , приравнявам към 8- часов раб.ден т.е.  за 1г5м0д=0г8м8д до 16.05.2022 смятам , тъй като другите дни не се зачитат. Отбелязвам че осигурителния не е равен на трудовия тъй като е на 4 часа, издавам УП 3 и изплащам 7 дни обезщетение за неизползван платен год.отпуск –периода до 16,05,2022г.
Пропускам ли нещо?
Много Ви благодаря!
Дали ще получа някакъв съвет ? :hmmm:
Здравейте , искам да попитам какви са особенностите при даване на заем от ФЛ на фирма ООД, като един от управителите на ООД-то  е свързан със заемодателя .
Трябва ли договора за заем да е нотариално заверен? Освен че в договора трябва да уговорим лихва, срок, неустойки , прекратяване на договора има ли още нещо което изпускам?
Процента на лихвата колко трябва да е ? Има ли някъде % определен между свързани лица ?
Знам че ако към края на годината има непогасен остатък над 10000 лв се декларира от двете страни, деклариране на получената лихва в края на годината .
Здравейте , искам да Ви попитам за съвет - коя сметка да използвам за съхранени парични средства в сейф лично открит на името на собственика? В края на всеки месец от касата собственика взема суми и ги държи в сейфа като оборотни средства под ръка. Доказуеми са парите , във всеки един момент могат да се докажат , отделно се прави голяма вноска в банката.
Въпроса ми е конкретен в коя сметка ?
но след няколко дни клиентите искат ф-ра и ние като спазваме 5-дневния срок им я пускаме
Здравейте, в месец февруари на 28,02,2022 е продадена стока с касов бон само за 1500 лв., но след няколко дни клиентите искат ф-ра и ние като спазваме 5-дневния срок им я пускаме.
В февруари съм отчела продажби в брой 1500 лв , а сега в март ? какво се прави ? имам само ф-ра , а в касовата лента няма сума.
Здравейте, фирма ще продава земя и прилежащи стопански обекти към нея . УПИ са .Постройките са стари .По фактурата която ще издадем трябва ли да начислим ДДС?
Всичко се води по баланс 60000лв ще се продава за 120000лв.
Дебитно известие за покупка с дата февруари , може ли да бъде отчетено в ДДС през месец март?
В месеца на получаване .