Разбирам многократни промени . :question:
При подаване на чл. 73 ал. 6 съм вписала данъчното облекчение в колона 16- чл. 22 г вместо в колона 15- чл. 22 в  , това дали е голям проблем ? Ако сега подам коригираща , а по нататък си намеря още някоя грешка дали отново ще мога да коригирам до 30,09,2022г. или корекцията е разрешена еднократно?
Здравейте осчетоводила съм си застраховката 652/495 и 602/652 , но продаваме автомобила и трябва да отпиша разходите които са останали за бъдещи периоди в см. 652 . Не е платена тази част която трябва да отпиша .
Как ?
Само че както споменах ЧСИ-тата са няколко изредени са имената на тримата ,    ф-рата е издадена от тяхното ДЗЗД , нито им знам  егн , нито на кой колко е платено .
имаме и ф-ра от ЧСИ, като те са регистрипани с булстат като ДЗЗД. Тях включваме ли ги ?
Здравейте, в справката по чл. 73 ал.1 включва ли се изплатения доход на нотариус .
Нотариуса ни е издал ф-ра с ДДС.
За начисляване на клас прослужено време питам .
Здравейте, назначавам лице на трудов договор като отчетник , лицето до сега е било самоосигуряващо се . Зачитам ли периода на самоосигуряване като стаж за професионален опит?
Здравейте , колеги как осчетоводихте компенсацията която е включена в януарската фактура , но се отнася за декември?
А до момента на придобиване на 12 м. стаж някакво социално майчинство ще получава ли ?
Здравейте , искам да попитам следното : имаме назначена работничка с 7 месеца стаж , която излиза в болничен 45-дни преди раждане ,предстои и майчинство , въпросът ми е ще получи ли обезщетение от НОИ за дните в болнични и майчинство след това като няма 12 месеца осигурителен стаж или ще започне да получава някакво обезщетение след като придобие 12 месеца стаж.
Ако фактурите са 3бр. да речем , ние като получател на материалите ще използваме ДДС-то във времето , а не сега накуп - не ни е необходимо възстановяване и процедура по прихващане .
Може би не уточних , че ние сме получател  и ни притесни голямата стойност на ДДС-то.
А дали може по тази проформа да се пуснат 3 отделни фактури в три поредни дни.
Здравейте, имам следния казус :
при издадена проформа фактура за 200000 лв и изцяло платена за покупка на материали , може ли поетапно да се издават фактури за количеството и стойността да речем в месеца по 1 фактура и така за три месеца до пълното оползотворяване по проформата .
 Целта ни е да избягаме от голямото ДДС което ще се получи при издаване на обща авансова фактура и последващо приспадане с нулеви фактури.
Да ,правилно е , като фактурата за лихвата също осчетоводявате 159/401 и 621/652
Знаете? От къде?
Лицето декларира ли, че има или няма задължения?
Не зная защо вменяват на работодателите и счетоводителите им ролята на разследващ орган. Ние не сме длъжни да знаем кой има и кой няма задължения. Не сме длъжни да проверяваме дали наистина няма, след като е декларирано това обстоятелство. Подписвайки декларацията , лицето се е подписало че носи отговорност по НК за неверни данни.  ТО (лицето) носи отговорност,  а не счетоводителя или работодателя!
Някои колеги изискват справка за задълженията. Не виждам законово основание да го правят.
Въобще това "връщане на данък" от работадателя е недомислено.
При нас има доста работници от малцинството , които днес ги има утре ги няма ... Нали разбирате че с по 3-4-5 деца ако взема на всички да възстановявам по 1350 , защото фирмата добре ги осигурява ще има да приспадам ДОД с години ....Точно някои служители назначени при нас средата на годината ме усъмниха и проверих по егн само здравните им задължения , когато лицето се яви при нас на разговор си каза че дължи ЗОВ, но по скоро въпроса ми беше ЗОВ неплатени в срок третират ли се като подлежащи на принудително събиране ? и само заради тях да не възстановя данък?
В продължение на темата искам да попитам , ако знам че лицито има неплатени ЗОВ от месеци в които е било безработно , мога ли да откажа плащане на облекчението ?
За съжаление през цялата година е бил на работа само при нас и то на 4 часов раб. ден и минимален пропорционален осигурителен доход.
Човека е самотен родител , ако му възстановим 616.60 колкото е до годишна данъчна основа , останалите 733,40 лв  ? Няма друг родител който да подаде ГДД за останалата сума ?
Ако той обаче подаде  ГДД, без да подава при работодател декларация  ще  получи ли сумата от 1350 лв. ?
Човека е самотен родител , ако му възстановим 616.60 колкото е до годишна данъчна основа , останалите 733,40 лв  ?
А с ГДД ще му възстановят 1350 лв ли ?