На 50 лв разход ДДС използвате 10 лв .
Аз я въвеждам с данните на контрагента , основание- анулирана .
Въпрос: Кога болничният лист се обозначава като „първичен“ и кога като „продължение“?Отговор
В указанията за попълване на болничния лист към Наредбата за реда за представяне в Националния осигурителен институт на данните от издадените болнични листове и решенията по обжалването им е записано, че първият болничен лист при всяко ново излизане в отпуск поради временна неработоспособност се обозначава като „Първичен“, а следващите за непосредствено продължаване на временната неработоспособност – като „Продължение“. Когато непосредственото продължаване на временната неработоспособност се обуславя от заболяване, което не е свързано с предходното, за което дотогава е получаван отпуск по болест, издаденият болничен лист за новото заболяване се обозначава като „Първичен“.
Диагнозата една и съща ли е ? Ако да 3 дни от работодателя са 14,15,16 , ако е с различни диагнози дните от работодател са 14,15,16,17,18.
Здравейте , ние сме със СУПТО, въпроса ми е когато имам сгрешена сделка и пусната фактура в брой  и още сме в същия месец , мога ли да я анулирам , а не да пускам кредитно известие  , като става въпрос за не повече от 5 дни , и след това ще издам нова правилна ф-ра с дата на данъчно събитие еди коя си ? Целта ми е да не въртим излишен документооборот.
Дните в 16,4 и дохода в т. 27
Не трябва ли да са дните в 16,4?
Гледайки справката декларация , ако записваме отчета  /при нас е доста голяма сума / в клекта 9 и 11 на дневника , сумата попада в справката декларация в кл. 11 и не формира оборот по чл. 92(3),
Гледайси справката декларация , ако записваме отчета  /при нас е доста голяма сума / в клекта 9 и 11 на дневника , сумата попада в справката декларация в кл. 11 и не формира оборот по чл. 92(3),
И затова се колебая формирам ли 30% от общите облагаеми доставки за последните 12м. назад или не формирам , тъй като както по-горе писах , ако отчета попада в кл.9 и 19 формирам 30% , а ако е в кл. 9 и 11 - не са повече от  30% доставките с 0-ва ставка от всичките облагаеми доставки .
Да така е , разбира се всеки си решава след като няма ясни указания , а трябва да вадим логики и тълкувания .
Това го разбирам , но за горивата , тъй като се казва " до преустановяване предоставянето на компенсацията"- в първия абзац , а по-долу където уточняват точно да отчет продажби за хляб и брашно - няма споменати в кои клетки попада , по моя логика -където попадат ф-рите .
Аз не намирам логика и затова не ги отчитам в кл. 11 , но предполагам че тъй като в параграф 20 ал. 7 не е изрично  упоменато в кои клетки попадат отчетите по подразбиране остават по старо му.
"(7) За издадените фискални/системни бонове, включително разширените фискални бонове, за доставките на хляб/брашно по ал. 2 и 3 регистрираното лице-доставчик съставя отделен отчет за извършените продажби по реда на чл. 119, ал. 2, 3 и 4 от Закона за данък върху добавената стойност. Издаденият отчет се отразява в дневника за продажби в колона 3 "Вид на документа" за хляб с код "84"/за брашно с код "85".
Докато за ф-ри и известия в ал. 4 на същия парграф точно е казано:
"Регистрираното лице-доставчик отразява издадената фактура или известие към фактура за доставка на хляб/брашно с място на изпълнение на територията на страната до 1 юли 2023 г. в дневника за продажбите за съответния данъчен период, като посочва данъчната основа в колони 9 и 19. Когато с фактурата или известието към фактура лицето документира и други доставки на стоки и услуги, посочва данъчната основа освен в колони 9 и 19 и данъчната основа на другите стоки и услуги съответно в колони от 11 до 25 включително, а данъка - в съответните колони 10, 12 или 17."
Чувала съм и коментари като : " в програмата на НАП кл. 19 е заключена и дава грешка , а кл. 11 е отключена "
Лично аз смятам , че продажбите с 0-ва ставка  издадени с ф-ра или извстие са същите като тези само с касов бон .
Аз също  отчитам отчет продажби в кл. 9 и 19 ,  и това ми формира оборот за ускорено възстановяване на ДДС по чл. 93 ал. 3 , а ако е в кл. 11 не формира 30% от облагаемите доставки за 12м. назад  и се чудя кое е правилнино ?
Отчет продажби с новите кодове 84 и 85 в коя колона на дневника отразявате 11 или 19?
Ако посоча цялата сума в кл. 80 , от следващият месец не губя правото да си искам ДДС-то в кл.81 всеки месец предполагам .
Т.е. да посоча предходните два месеца в кл. 80 , а третия в кл. 81 ли ?
Здравейте , три месеца сме на възстановяване като този месец ще искам цялата сума -трети месец е , но същевременно се получава че продажбите с 0% този месец стават  повече от 30% от общите облагаеми доставки за 12м. назад . Въпросът ми е в коя клетка да поискам ДДС-то в 80 или 81?