При това положение първия номер на фактурата издадена чрез програмата ,трябва да е следващ на последния номер от кочана.Така ли.
До този момент фактурите във фирмата са издавани от кочан.Ако се реши да се премина на програма за фактуриране ,какво да се направи.Достатъчно ли е да с инсталира новата програма и да се продължи от следващ номер на фактура.
Ще има ли актуализиране в програмата на НАП за ДДС във връзка с промяната на ставката на ДДС на 9 % .В дневника на продажби има обособена клетка за облагаеми доставки с 9% , а в дневника на покупките няма.
Как ще се процедира  със стоките,които са купени преди 30.06.20 г. и за тях е ползван 20 % данъчен кредит , а от 01.07. трябва да се продават с 9% ДДС.Разликата от 11 % трябва ли да се превежда  или остава печалба .
В декларациите ,които подават управителите на държавни и общински дружестава в КПКОНПИ в  таблиците №6 и №7 съответно деклариране на вземания над 10 000 лв. и задължения над 10 000 лв. в колона титуляр на вземането в табл. 6 ,кой се вписва декларатора или получателя в същата колона на табл.7 като задължението е към банка , а колоната  е име презиме фамилия и какво се пише в колоните правно основание на тези таблици
 В случая лицето,което е предоставило заема е изтеглило тези пари от банка ,трябва ли да посочи в III и IV част на приложение 11 от ГДД ,че и то получило заем и от коя банка.
Лицето трябва да подаде ГДД заради предоставения заем ,въпросът е като попълва ГДД в кое приложение да попълни доходите си получени през годината които  са работата му по ДУК
Лицето,което е предоставило заема работи по ДУК ,като това му е и работното му място ,кое приложение на ГДД  по чл.50 за получени доходи да посочи.
Със сумата за извънреден труд,която не е изплатена към 31.12  трябва ли да се увеличи фин.резултат в ГДД по чл.92 от ЗКПО
Лице е дало заем на брат си ,който има бизнес .Сумата ,която е предоставена включва лични средства  и изтеглен кредит.Трябва ли лицето,което е дало заема да подава ГДД.
последното обновяване от 04.02.2020 г.
 В  програмния продукт  за генериране на данни за декларации образец № 1, образец № 3 и образец № 6 и справките по чл. 73, ал. 1 и ал. 6 от ЗДДФЛ за изплатени доходи не  може да се попълни част I на декл.по чл.73 ал.1 и как се генерирара файла за НАП.
А когато има разходна фактура
Нова фирма се регистрира по ДДС в м.юли ,няма приходни и разходни документи трябва да подаде нулева декларация ,но собственика не  е подал Окд5 поради липса дейност има ли противоречие в това ,че ще се подаде нулева ДДС декларация , а не е подадена Окд5
При установена липса на стоки при кражба ,за които е ползван данъчен кредит с кой Протокол е по-правилно да се направи корекцията с Протокол по чл.66,ал.3 от ППЗДДС или по чл.66,ал.1
Бракувани са стоки поради изтичане срока на годност.В счетоводството на фирмата стоките се водят само стойностно в дебита на с/ка 304 се води по продажни цени ,а разликата до цената по която са били закупени е в кредита 304/4 и когато трябва да се установи балансовата стойност от 304 се изважда сумата в 304/4,но при брак на стоки поради изтичане срока на годност ,не може да се установи от коя фактура е закупена стоката преди години.Може ли стоките да се бракуват по цената на която е трябвало да бъдат продадени
някакъв съвет за написаното
Лице назначено за Управител с ДУК не е  ползвало отпуска предвиден в договора от 3 години в края на годината се начислява компенсируем отпуск със съответните осигуровки  досега 3 хил .отпуск и 1 осиг/закръглено в хил.лв/. общо 4 хил. Къде в баланса да се посочат  начислените осигуровки върху компенсир.отпуски  код 07810 на баланса задължения към персонала и в код 07812 съответно тези които се от отнасят за отпуските от над година или код 07820 и 07822 задължения за осигуровки.В кои кодове в ОПР ,някой колеги включват и осигуровките върху комп.отпуски в код 10311 ,както и осигуровките на комп.отпуски в код 07810 и съответно 07812 в баланса с обяснението ,че не са реално дължими осигуровки начислени във ведомостта докато е бъдат реално  ползвани и начислени във ведомостта.
При изчисляване на компенсируеми отпуски дните на кой месец се взима за база на изчислението