Служител има  10 дни неизползвана отпуска за 2012 г-.Начислени в края на годината сумите са примерни. 200 лв за тр.възнаг. и 40 осиг. съответно с тях увеличен финансовия резултат в ГДД за 2012 г.Служителят напуска през м.януари 2013 г. съгласно кодекса на труда неизползвана отпуска е платена .Спазвайки наредбата за елементите на възнаграждението и за доходите, върху които се правят осигурителни вноски .Осиг.вноски на изплатената отпуска не се  начисляват. Сумата начислена за осигуровки в предходната година е осчетоводена като други приходи .При съставяне на ГДД за 2013 г. в колона Признаване за данъчни цели на непризнати разходи по натрупващи се неизползвани отпуски (чл.41, ал.2) посочваме сумата от 100 лв. изплатени ,в колоната Признаване за данъчни цели на непризнати разходи за задължително обществено и здравно осигуряване, свързани с натрупващи се неизползвани отпуски (чл.41, ал.3) не трябва да се посочва нищо тъй като осигуровките не са платени .Така ли е ?
Моля за малко разяснение
(8) (Нова - ДВ, бр. 110 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) Не се признават за данъчни цели разходите, дължащи се на доходи и задължителни осигурителни вноски по ал. 1 и 5, водещи до намаляване на счетоводния финансов резултат, в година, различна от годината на счетоводното отчитане на доходите и осигуровките, когато те не са платени към 31 декември на годината, в която е намален счетоводният финансов резултат. В тези случаи съответно се прилагат ал. 3 и 6.
(1) Разходите на данъчно задължени лица, представляващи доходи на местни физически лица по Закона за данъците върху доходите на физическите лица, които не са изплатени към 31 декември на текущата година, не се признават за данъчни цели в годината на счетоводното им отчитане.
Каква е разликата
Необходима ли е отделна заповед за заплащане на извънредния труд или е достатъчно в заповедта за полагане на извънреден труд да с посочи ,че на лицата да бъде заплатено съгласно чл.262 от КТ
да продължим темата,която не изяснихме.
 За положен извънреден труд в двата дни от седмичната почивка при подневно изчисляване на работното време работникът или служителят има право освен на увеличено заплащане на този труд и на непрекъсната почивка през следващата работна седмица в размер не по-малък от 24 часа (чл. 153, ал. 4 от КТ). В тези случаи в заповедта за полагане на извънреден труд се посочва денят за неговото компенсиране. За този ден лицето не получава трудово възнаграждение.как ще се състави ведомостта при 20 раб.дни в месеца.

ще посоча примери ,за да се определи правилният начин.
20 р.д. 1000 лв. раб.запл. 2 дни извънреден труд събота и неделя и 1 ден почивка през седмицата заради извънредния труд.
ведомост
отр.дни 21 заплащане за отр.дни 1000/20=50х21=1050 ,графа изв.труд 1000/160 часа =6,25 лв х 16 изв.труд
=100 лв. х 75 % = 75 лв.,като тук изниква въпроса защо в графа изв.труд да се посочва само увеличението от 75 % когато всичкия труд в събота и  неделя е извънреден.
ще посоча примери ,за да се определи правилният начин.
20 р.д. 1000 лв. раб.запл. 2 дни извънреден труд събота и неделя и 1 ден почивка през седмицата заради извънредния труд.
ведомост
отр.дни 21 заплащане за отр.дни 1000/20=50х21=1050 ,графа изв.труд 1000/160 часа =6,25 лв х 16 изв.труд
=100 лв. х 75 % = 75 лв.,като тук изниква въпроса защо в графа изв.труд да се посочва само увеличението от 75 % когато всичкия труд в събота и  неделя е извънреден.
Извинявам се ,но за мен възникват много въпроси иска  ми се да ги изясним.По казуса,който е описан  извънредния труд е в събота и неделя това означава че всичкия труд е извънреден, а не в работен ден след законоустановеното работно време  .По вашия отговор разбирам ,че като работни дни във ведомостта трябва да напиша 21 р.д. това е 20 р.д - 1 почивка + 2 дни/събота и неделя/ и на тяхна база да изчисля възнаграждението за месеца,а в графа извънр.труд само 75 %.
Може ли някакво компетентно мнение по въпроса на
Извънредния труд е положен  в събота и неделя за него ще  бъде  заплатено.Съгласно чл.15,ал 2 от Наредбата за почивките и отпуските.(2) (Нова – ДВ, бр. 72 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) В случаите по чл. 153, ал. 4 КТ в заповедта за извънреден труд за всеки работник или служител задължително се посочва денят, в който през следващата работна седмица ще се ползва непрекъсната почивка в размер не по-малък от 24 часа.Този почивен ден ще е през работен и не се заплаща .При  това положение при р.д.20 в месеца те стават 19.
Извънреден труд в събота и неделя  при петдневна работна седмица,задължително почивен през следващата седмица,който не се заплаща.При 20 работни дни през месеца ,колко работни ще бъдат отбелязани във ведомостта и декларация 1 като се има предвид че извънредния труд се отчита в часове ,а в работен работникът почива и не се заплаща,което означава че основната работна заплата за месеца трябва да бъде намалена.
Това са промените в ЗДДФЛ ,какво е различното
§ 5. Член 29а се изменя така:
„Облагане на доходи от стопанска дейност на физически лица, регистрирани като земеделски производители
Чл. 29а. (1) Физическите лица, регистрирани като земеделски производители, могат да изберат доходът от стопанската им дейност да се облага с данък върху годишната данъчна основа по чл. 28.
(2) Облагаемият доход на лицата по ал. 1 се формира по реда на чл. 26, като в него:
1. не се включва финансовият резултат за доходи, които съгласно чл. 11 са придобити през данъчни години, предхождащи данъчната година, от която започва облагането на доходите с данък по чл. 14, ал. 2, и за които приходът възниква и следва да се начисли в периода на облагане със същия данък;
2. се включва финансовият резултат за доходи, които съгласно чл. 11 са придобити през периода на облагане с данък по чл. 14, ал. 2 и които не участват при формиране на счетоводния финансов резултат за годината на придобиване или за следващи години.
(3) Редът на облагане с данък върху годишната данъчна основа по чл. 28, избран от лицата по ал. 1, се прилага за срок, не по-кратък от 5 последователни данъчни години.
(4) Правото на избор за лицата по ал. 1 се упражнява чрез подаване на декларация по образец до 31 декември на предходната година.
(5) Лицата по ал. 1 прилагат Закона за счетоводството, като за тази цел се приравняват на еднолични търговци.“
допълнителното възнаграждение  за продължителна работа включва ли се при изчисляване на възнаграждението за положен извънреден труд

Платени данък недвижими имоти и такса битови отпадъци за цялата 2013 г. ,може ли директно да се осчетоводят като разход без да бъдат начислявани в разчетни сметки.
други компетентни  хора няма ли
каква е практиката по зададения  въпрос
Закупени са лекарства,които се използват от служителите,отчетени като социални разходи на фирмата,може ли да се ползва данъчния кредит и данък социални разходи да се начисли на стойността без ддс или няма право на данъчен кредит.
фирма регистрирана по ддс използва собствено  помещение намиращо се  в сграда собственост на община ,електромерът е на общината и те пускат данъчна фактура за изразходваната ел.енергия ,може ли  община да е регистрирана по ддс и да е в такъв режим като регистрирана фирма .Може ли да се ползва данъчния кредит който  с посочва от общината при фактурирането на н използваната от фирмата ел.енергия   
Работник осъжда работодателя за неполучени заплати от 01.04 когато сумата  е 1200 лв. до днес трябва да се изчислят лихви ,какъв  е процентът на законовата лихва при такива случай  и кой калкулатор може да се използва от сайта за нейното изчисляване.
за датата на придобиване в сап може да запише датата от фактурата за покупка без да е необходимо да се пуска и протокол за  придобиване на дма
В СС 41 са дадени методите за признаване и оценяване. Аз лично си намерих обяви по Интернет за различните животни към момента и ги заприходих по справедлива стойност – кг х цена – или другояче казано, използвах алтернативния метод, тъй като нямах фактури за закупуване на животните. Не забравяйте, че когато „биологичните активи се оценяват по цена на придобиване (себестойност) , се амортизират по реда на СС 16”.
Всяка година си правя следната табличка :

Ушна марка   Стойност към 01.01.2011   отелвания   мляко   Стойност към 31.12.2011
BG 75 698754                     878,00                      -10 %    - 20 %             614,60 лв

Или тази крава през годината не се е отелила, намалила е млякото и аз й отнемам 30 % от стойността и така спазвам СС41, който казва, че „Биологичните активи се оценяват при първоначално признаване и в края на всеки отчетен период по справедлива стойност, намалена с предварително начислените разходи за продажба”. Може да се прибавят и по 10 % в първата колонка и до 20 % във втората. Информацията може да получите от самия животновъд.
Въпроси по написаното това е от тема от форума.
1.Как и кой определя процентите при оценката на животните и тези проценти законово регламентирани ли са или са разсъждения на база СС-41.
2.Възможно ли е в края на годината да се ползва същия източник за цената ,както при първоначалното оценяване и така  да се определи стойността в края на годината.