Благодаря ви! Прочетох статията, но не ми стана ясно. Фирмата раздава на работниците и ваучери за храна в размер на 60лева.
Здравейте! Управителите на фирмата искат да направят групова здравна засраховка на служителите. Интересуват се ще имат ли някакви данъчни облекчения или ще плащат допълнително, освен застраховката и данък?
Да, но нали във фактурата трябва да са с нулева стойност?
Здравейте, фирмата реши да дава при определени количества стока, бонус подарък от същата стока. Как е най-добре да ги отчитам?
Фирма се дерегистрира по ддс. След това продава стоки, за които е ползвала данъчен кредит, като неначислява ддс. Има ли проблем с усвоеното ддс преди регистрацията?
Колежката е пропуснала да пусне касова бележка
Здравейте, колежка е пуснала кредитно известие към фактура в брой, кредитното също е в брой. Забравила е да чукне касов бон този ден. Има ли проблем да се пусне сторно бележка, като сме сега с новите касови апарати?
Благодаря ви! :)
Здравейте, правим услуга на наш доставчик от ЕС-Испания рекламираме марката в българско специализирано списание. Списанието издава фактура на нашата фирма, регистрирани сме по ДДС. Ние трябва да издадем фактура на испанската фирма със същата сума. Фактурата ще бъде по чл.86, ал.3, във връзка с чл.21, ал.2, , нали?
Здравейте, фирма с продажби на едро трябва ли да подава нещо в ДАНС?
Счетоводната програма, с която работим, след въвеждане на фактурата, осчетоводява операцията 411/702 453/2/702,  аз като получа банковия превод осчетоводявам 503/411, когато засичам оборота за дневниците засичам издадените фактури, всички продажби са ни с  фактури. Как може да стане дублиране, точно от това се притеснявам, но не мога да разбера как може да се получи.  :blink:
Здравейте, фирмата, в която работя има електронен магазин. Преводите с наложен платеж се превеждат по банков път от Еконт и Спиди. Фирмата издава и касови бележки. Според вас това погрешно ли е, защото доколкото четох не е задължена да издава касов бон.
Здравейте, след като срокът за промяна на авансовите вноски е 15.12.2018, мого ли да я подам в понеделник?  :blush:
Здравейте, анулирана фактура по ВОД съм я вкарала като редовна в ддс декларацията за м.10.2018г. Сега разбирам, че е била анулирана. Какво трябва да направя?
Въпросът ми беше, ако главния / в случая и единствен/ счетоводител се води на длъжност като оперативен, заради плащането на по-малко осигуровки, дали би създали проблем с някоя институция?
Здравейте, искам да попитам би ли имало проблеми с някоя от институциите/ НАП, ИТ/, ако единственият ни счетоводител е назначен пак като счетоводител, но на по- нисък праг по НКПД?
Благодаря ви! Толкова пъти го четох този текст и не ми се връзваше нещо, а аз съм изпуснала "получател"  :blush:
Здравейте, през месец август сме издали фактура на клиент с наложен платеж. Клиентът не си е взел стоката. Какво да правим с фактурата, вече сме я отразили в СД за август?
Четох за анулирането с протокол по чл.116,ал.4, но нещо не ми стана много ясно отразяването на фактурата със знак минус и в двата дневника, а протокола отразява ли се някъде?
От ППЗДДС:

Изисквания към записите при анулиране на документи

При положение че се анулира документ (фактура или известие към фактура) в периода, в който е издаден, той се описва във файла "PRODAGBI.ТХТ" на издателя, но полетата, описващи стойност, се оставят празни (не се попълват) или се записва стойност нула (0). Документът не се описва в дневника за покупки на получателя.

При положение че се анулира документ (фактура или известие към фактура) след периода, в който е издаден, той се включва във файла "PRODAGBI.ТХТ" на издателя, като в полетата, описващи стойности, се попълват стойности, равни по размер на съдържанието на съответните полета от оригиналния запис в дневника, но с противоположен знак. Документът се описва в дневника за покупки на получателя във файл "POКUPKI.ТХТ" на получателя, касаещ данъчния период, през който е анулиран документът, като в полетата, описващи стойности, се попълват стойности, равни по размер на съдържанието на съответните полета от оригиналния запис в дневника, но с противоположен знак.