Аз бих подала втория месец МОД 460 и да изравня в последния, но пак не съм твърде убедена, защото пак казвам - никъде не пише при какви обстоятелства е възможно това. Сега обсъждаме варианта с отработените дни само защото в НЕВДПОВ е описана ситуацията за макс. осиг. доход.
Затова искам указания и писма и становища и квот се сетиш....
И подозирам, че ако излязат указания за твоя конкретен пример биха казали, че ще си внесеш сумарно над МОД за периода
МОД ще е 545. Не ти разбирам чуденката :) На мен ми е чудно какво правим, когато БТВ е над  пропорционалния МОД

При така написаните разпоредби, мога сега да внеса осигуровки под МОД, ако знам че следващия месец ще имат ДМС по 300 лв. например и сумиран за двата месеца ос. доход ще е над минимума.
Аз пък честно казано не разбирам твоята чуденка  :smile1: - внасяш си на БРЗ, както и досега.
Pupeshche, съгласна съм. Но това не е уредено в нито един нормативен акт, както стана за максималния ос. доход. От там ми е и "чуденето".
Аз реално не падам под МРЗ.
МОД ми е 545,
ОРЗ - 460
и ДМС - 80 например
= БРЗ - 540
Отработени 21 р.д.

В КСО пише, че трябва да сумираме МОД за всички месеци, но никъде не пише в кои случай става това.
Излезе ли някакво становище или разяснение относно прилагането на ал. 17?

Имам един обект на СИРВ - януари и февруари. За януари почти всички са ми под МОД не заради часовете, а защото този месец ДМС-то е малко. ОРЗ на всички е = МРЗ.
Реално МОД  и ОРЗ никога не ми е изчисляван спрямо часовете /освен при болничен, отпуск.../, не са на "заработка".
Няма промяна в НЕВДПОВ, както имаше за максималния ос.доход и от никъде не личи, че може да се внасят осигуровки под МОД, само ако не са отработени всички р.д. по календар.
През януари са отработени 21 р.д., но МОД е по-висок от начисленията. Сега съм чуденка: мога ли да им задам ос. доход = БРЗ, т.е. под МОД.
Срока на изпитване изтекъл ли е?
И според ме, но трябва да гледам неплатения при основния работодател да приключи преди този при нас или в един и същи ден с нашия. Умувам при различни случаи какво би се случило и се обърках вече.
Имаме работник на основен трудов договор 8 часа при нас. Той има сключен ТД по чл. 111 от КТ при друг работодател. Ще ползва неплатен отпуск по допълнителния ТД. Интересува ме дали по втория ТД ще дължи здравни осигуровки?

При Вас е на основен ТД, а Ви интересува дали при неплатен отпуск по втория договор  другия работодател дължи ЗО. Така ли?
ОК, носи бележка, че ползва тази година 30 р.д. неплатен отпуск при основния работодател.
Изобщо има ли право на НО със стаж по втория?
Моля за мнение. Зациклих с един неплатен отпуск.
Имаме служител на втори ТД за 1 час. По основния при друг работодател е на 8 ч.
При нас излиза неплатен отпуск м. 01 и 02 по 15 р.д. /общо 30р.д./
Доколкото знам и при основния си работодател ползва всяка година по толкова неплатен. Не знам дали това има значение и не съм го питала за периода там.

При нас със или без стаж е този неплатен?
Ще си пази отговора и ще има черно на бяло при евентуално разминаване с посоченото писмо. При мен например, ако гледам печалбата така като е подавана по отчети и миналата година и статистика са ни изкарали на едро съм на 0.7, а за персонала съм на 0.5.
А за логика не мога да коментирам. Нещо като първите 3 дни за работодател без 6 м. осиг.стаж и за какви цели преизчисляваме нощния труд. Всеки тълкува както му скимне, няма категоричност и това не са единични случаи. Няма как да спориш с тези институции :no:  и да излезеш прав
Пуснете официално запитване към НАП.
На семинар /НАП/ ни казаха да не забравим, че за МОД се гледа броя на заетите в коя дейност са повече, а за ТЗПБ - според приходите/печалбата
Не мисля, че може да се признае по този начин. Предвид становището, че отпуск се ползва в р.д. по календар.
А според НРВПО за този отпуск, ако дните се падат през почивните дни се ползват в първите два работни дни след тях /по календар/. Нещо от сорта беше.
Щом не е уведомил веднага, според мен е по-добре да се разберете и да не го отразявате този отпуск. Обяснете на лицето, че е трябвало веднага да каже.
Затова казвам, че е трябвало да съобщи веднага и да си напише молба, за да се отреагира и да се смени графика. Друг е въпроса, че тогава може би някой друг ще излезе на изв. труд.
В края на отчетния период ли е отпуска.
По принцип е трябвало да се коригира графика, но в действителност всички знаем какво се получава.
Освен да се разберете да не се пуска този отпуск
Трябва. Да си напише и молба.
И на извънреден труд ще излезе май
След като вече ще отчитате труда, значи ТД  е сключен - вижте какво пише там. Дали е за работа само през нощта на 7ч.
Ако има служители, за които съм видяла, че са работили и при друг работодател през годината, а не са ми дали бележка по чл. 45, тогава ги карам да ми попишат една декларация, че не са ми я представили. Преизчислявам само на база дохода получен при нас.
Може ли някой, който е регистриран за ел. услугите на ИТ да прикачи формуляра им за отчитане на извънредния труд.
Не мога да намеря дали има утвърден образец или може и свободен текст да е.
Имаме служители, за които удържане от РЗ и внасяме месечни вноски по тяхно желание за застраховка Живот и ДДПО. Съответно всеки месец им се намалява ДОД. При годишното изравняване "са на нула". Има ли някой такъв случай и искате ли им копие на договорите?
ЗО при болничен на СОЛ се изчисляват 4,8% върху определения вече минимален праг за авансовите вноски. Щом сте определили, че той е 450, значи и ЗО при болничен изчислявате върху него.