Чл. 325. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишен текст на чл. 325 - ДВ, бр. 7 от 2012 г.) Трудовият договор се прекратява без която и да е от страните да дължи предизвестие:
1. по взаимно съгласие на страните, изразено писмено. Страната, към която е отправено предложението, е длъжна да вземе отношение по него и да уведоми другата страна в 7-дневен срок от получаването му. Ако тя не направи това, смята се, че предложението не е прието;
2. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) когато уволнението на работника или служителя бъде признато за незаконно или бъде възстановен на предишната му работа от съда и същият не се яви да я заеме в срока по чл. 345, ал. 1;
3. с изтичане на уговорения срок;
4. със завършване на определената работа;
5. със завръщане на замествания на работа;
6. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) когато длъжността е определена за заемане от бременна или от трудоустроен и се яви кандидат, който има право да я заеме;

Освобождаването е регламентирано в чл.325 ал.1 т.6, така че е без значение по кой член е назначен работника.
Между мястото на физическото извършване на услугата и мястото на изпълнение на услугата има разлика според ЗДДС. Може да се окаже, че е трябвало да се регистрирате по ДДС, ако според закона мястото на изпълнение е в България.
"Чл. 97а. (Нов - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) (1) На регистрация по този закон подлежи всяко данъчно задължено лице по чл. 3, ал. 1, 5 и 6, което получава услуги с място на изпълнение на територията на страната, които са облагаеми и за които данъкът е изискуем от получателя по чл. 82, ал. 2.
(2) На регистрация по закона подлежи всяко данъчно задължено лице по чл. 3, ал. 1, 5 и 6, установено на територията на страната, което предоставя услуги по чл. 21, ал. 2 с място на изпълнение на територията на друга държава членка.
(3) Данъчно задължено лице, регистрирано на основание ал. 1, се смята за регистрирано и по ал. 2 и обратното.
(4) За лицата по ал. 1 и 2 възниква задължение за подаване на заявление за регистрация по този закон не по-късно от 7 дни преди датата, на която данъкът за доставката става изискуем (авансово плащане или данъчно събитие), като данъчната основа на получената услуга подлежи на облагане с данък.
(5) Лице, което е регистрирано на основание на този член и за което възникнат основания за задължителна регистрация по чл. 96, 97, 98 и 99 или за регистрация по избор по чл. 100, ал. 1, 2 и 3, се регистрира по реда и в сроковете за задължителна регистрация или регистрация по избор."

къде е мястото на изпълнение на тази услуга?
Чл. 70. (1) Правото на приспадане на данъчен кредит не е налице, независимо че са изпълнени условията на чл. 69 или 74, когато:
1. стоките или услугите са предназначени за извършване на освободени доставки по глава четвърта;

Предстои ми да помагам на моя близка да подаде зявление за пенсиониране и разглеждам новия формуляр на заявлението (уп-1). В този формуляр трябва да се декларира дали има осигуряване в друга държава и коя. Та чуденката ми е: дали става въпрос за всяка държава по света или само за тези от ЕС. Така както е написано изглежда, че става въпрос за всяка държава по света. И всъщност какво значение има това дали си исигуряван някъде другаде по света? Дали по някакъв служебен път се издирва такъв стаж? Може би задавам безумни въпроси, за което се извинявам. Благодаря предварително.
и какъв разход за бъдещи периоди са таксата за публикуване на ГФО, направата на фирмения печат и закупуването на електронния подпис?
Ако майчинството се прекъсне с болничен от 2 месеца до издаване на болничен 45 дни преди термина: Вярно ли е твърдението, че периода с 340-те лева за отглеждане на дете до 2 г. няма да се включи в 18-те месеца за изчисляване на майчинството за 1-вата г. на второто ми дете?


не
Чл. 75. (1) Правото на приспадане на данъчен кредит по чл. 74 възниква на датата на регистрация по този закон.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 101 от 2013 г., в сила от 01.01.2014 г.) Правото по ал. 1 се упражнява през данъчния период, през който е възникнало, или в един от следващите дванадесет данъчни периода, като наличните активи, получените услуги и данъкът, включени в регистрационния опис по чл. 74, се отразяват в дневника за покупките за съответния данъчен период.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) Правото на приспадане на данъчен кредит по чл. 74 не възниква и не може да се упражни от регистрираното лице, ако регистрационният опис е подаден след 45-ия ден от датата на регистрация.
по принцип работникът може още в началото на годината да си поиска целия отпуск, никъде не се забранява, друг е въпросът дали ще му го разрешат...


Ако имаше ЕКАФП щях да отчета продажбата в код 81, но сега съм без алтернативи.



за да отчетете сделката с отчет продажби не мисля че е задължително да имате ЕКАФП.
може да са празни, а може и да не са съвсем... от запитването не става ясно колко е капитала.
"Та идеята ми е да се включи още една фирма (фирма 2) по средата между фирмата реален доставчик на стоката и крайния клиент и тя да не е регистрирана по ДДС. и да се получи следното: фирма 1 я внася на цена от 200 лева без ДДС, продава я на фирма 2 за 252 лева с ДДС. Фирма 2 продава на краен клиент за 300 лева - 252 лева = 48 лева печалба - 4.80 лв(корпоративен данък) = 43.2 лв печалба на фирма"

това не е съвсем вярно:
"фирма 1 я внася на цена от 200 лева без ДДС, продава я на фирма 2 за 252 лева с ДДС" това е 210 без ДДС - 200 = 10 лева печалба - 1 лев данък = 9 лева печалба

а относно прдажбата на консигнация трябва да имате в предвид и това:
Чл. 25. (1) Данъчно събитие по смисъла на този закон е доставката на стоки или услуги, извършена от данъчно задължени по този закон лица, вътреобщностното придобиване, както и вносът на стоки по чл. 16.
(2) Данъчното събитие възниква на датата, на която собствеността върху стоката е прехвърлена или услугата е извършена.
(3) Освен в случаите по ал. 2, данъчното събитие възниква на:
1. (доп. - ДВ, бр. 108 от 2007 г., в сила от 19.12.2007 г.) датата на фактическото предоставяне на стоката по чл. 6, ал. 2 с изключение на случаите по ал. 8;
2. датата на отделянето или предоставянето на стоката по чл. 6, ал. 3;

Чл. 6. (1) Доставка на стока по смисъла на този закон е прехвърлянето на правото на собственост или друго вещно право върху стоката.
(2) За доставка на стока за целите на този закон се смята и:
1. прехвърлянето на право на собственост или друго вещно право върху стоката в резултат на искане или акт на държавен или местен орган или на основание на закон срещу обезщетение;
2. фактическото предоставяне на стока по договор, в който е предвидено прехвърляне на правото на собственост върху нея под отлагателно условие или срок;

"Балансът на едно юридическо лице никога не може да е нулев"

С тия 2 лева минимален капитал дето разрешиха... и ако не е осъществявало никога дейност може и само нулички да има в ГФО-то...
без отметка за осиг.безраб.лице няма да ти отвори таблицата за изравняване, ако попълваш в интернет или с баркод.
за чл.43 добре, но данъка на наемите е в чл.44.
чл.44 (2) (Нова - ДВ, бр. 106 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) Лице с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност дължи авансово данък за доходи от наем или от друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество, след като облагаемият доход на лицето от всички източници на доход, придобит от началото на данъчната година и подлежащ на облагане с данък върху общата годишна данъчна основа, намален с удържаните или внесените за сметка на лицето задължителни осигурителни вноски, превиши 7920 лв.

А тази част от члена отбелязахте ли?
Нали имате в предвид, че всички декларации, включително и заявлението и пълномощното на лицето трябва да са нотариално заверени.
Като срещнат плащането със задължението ще ви признаят отстъпката. И аз се бях изприщила, но вече го видях като факт.
според мен искане по чл.129 за 10755.02 лв. и приложение 6.
От м.02 нова процедура.