http://ksoft-bg.com/

Това е сайта на Регата, програмата се развива непрекъснато от 2000 година до днес. Аз я ползвам от същата година :-) .
Това е от указанията на самата декларация:
"Задължение за подаване на годишна данъчна декларация
Местните и чуждестранните физически лица подават годишна данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ за придобитите през годината доходи:
• подлежащи на облагане с данък върху общата годишна данъчна основа, включително за доходите от трудови правоотношения по § 1, т. 26, букви „е” и „и” от допълнителните разпоредби на ЗДДФЛ;"
А защо е необходимо трябва да отговаря законотвореца :-)...
Годината е ясно указана в закона:
Чл.11.....
.....
(2) В случаите на продажба, замяна или друго възмездно прехвърляне на права или имущество по чл. 33, ал. 3 доходът се смята за придобит към датата на прехвърлянето.
"а  и кой знае после как ще трябва да се натъкмява справката за ДМА на статистиката  :smile1: "

Мисля, че справката за статистиката ще трябва да я нагласявате точно при Вашия вариант, ама Вие си знаете...
Ако за всяко плащане си правите тристранно споразумение за прихващане, не виждам проблем...
Ако са изтекли трите дни в които е трябвало да реагирате на указанията ще трябва да подавате наново. Добре, че махнаха таксата.
Аз имам...
ivanov.daniel, за да се отговори ясно на въпросите Ви трябва да се напише цяла лекция започвайки от А и Б, защото не сте запознат с основни неща. Това във форум няма как да се случи. Направете си консултация на живо с някой счетоводител или приятел с опит в бизнеса, който да ви ориентира, за да не ви излезе солено.
"Лицето може да си ги поиска с лична декларация по чл. 50, нали?" - Може
"Би ли могло да имам проблем с НАП, че не съм му ги пуснала аз?" - Не
Като използвате разчетна сметка.
"Съгласно ЗДДС,  правомерно ли е да се намалява ДДС за м.01.2023 ,  със сумата на ДДС, което е върнато на клиента,   тъй като се случавт в различни данъчни периоди, продажбата и връщането?"
Ако имахте фактура и КИ как бихте процедирали... Ситуацията е същата, само документа е отчет за продажбите без фактура...
"Физически лица, няма издадена фактура"
Щом няма фактура, значи изготвяте отчет за продажбите без фактура, който включвате в дневниците. Върнатата стока се отразява в отчета за продажбите без фактура за месеца в който е върната стоката.
Ами не ми харесва, както и новия сайт на НОИ, както и новия сайт на АВ. Стария беше по-лесен за ориентация.
Чл. 21. (Изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) (1) Мястото на изпълнение при доставка на услуга, когато получател е данъчно незадължено лице, е мястото, където доставчикът е установил своята независима икономическа дейност. Когато тези услуги се предоставят от постоянен обект, който се намира на място, различно от мястото, където доставчикът е установил своята независима икономическа дейност, то мястото на изпълнение е мястото, където се намира този обект. Когато няма място на установяване на независима икономическа дейност или постоянен обект, мястото на изпълнение на доставката е мястото на постоянния адрес или обичайното пребиваване на доставчика.
"И НОИ ще върнат, когато е платено без основание."

Ще върнат само ако си ги поискаш и ти направят проверка. А има ли задължение, изобщо не ги вълнува от чия сметка са излезли... щом са влезли при тях - погасяват си задълженията без да им мигне окото.
Зависи от мястото на изпълнение на услугата според чл.21 от ЗДДС
Ако плащането е на място чрез ПОС-терминал се издава касов бон. А дали НАП ще го броят за плащане в брой и на мен не ми е ясно...
"за наложените платежи си правиш договор с куриерската фирма и те издават касов бон вместо теб,"

За да стане така трябва да се оформи с пощенски паричен превод.
"нищо няма да продават,няма да остойностяват дялове просто си делят стоката ........."
Има си ред за излизане от съдружие и не мисля, че е такъв.