Аз бих осчетоводила стоката и изписването на същата в 2022 и бих коригирала годишния отчет и годишната декларация (има достатъчно време), ако стоката е за значителна сума, но Вие си знаете струва ли си...
Така както е написано във въпроса, аз съм с впечатление, че разхода за стоката не е отчетен по никакъв начин в 2022-ра. Може и да греша в прочита, но "но този разход го губим" ме навежда на мисълта, че не греша .
"3. Фирмата доставчик предлага да я сторнират или да направят  кредитно на нея  и нова с дата 2023г."

И какво ще я правите тази стока в 2023-та година, като вече сте я продали в 2022-ра, но не сте изписали отчетна стойност?
Реално погледнато имате време да подадете корекция и в НСИ и в НАП, а данъка ще остане надплатен до следващото задължение за някакъв данък, било то по ЗДДФЛ, било то по ЗКПО.
1. Ако в следваща година смятате да преобразувате печалбата със загубата формирана от разходите за учредяване - подайте декларация по чл.92 и в статистиката декларация за приходи и разходи под 500 лева.
2. Ако смятате да си остане само счетоводна загуба и няма да преобразувате - подайте декларация за неактивност.
"Някой има ли готова таблица на Ексел за опис на документите, както и декларация за предмета на дейност на дружеството? Благодаря Ви!"

Мисля, че и двете са строго индивидуални, за да очаквате, че можете да ползвате нещо наготово.
Успех в търсенето все пак!
Собственика на фирмата нефинансово предприятие ли е?
"притеснителни ли са временните парични вноски?" - не, стига собственика да може да докаже произход на средствата.
Хубавото при допълнителните вноски е, че решението можете да го направите след като са внесени сумите през месеца с дата началото на месеца, Лошото е, че са двама съдружника и вноските трябва да са пропорционално на дяловете им...
Не става ли с решение на ЕСК на основание чл.134 от ТЗ?
По скоро имате проблем с Acrobat Reader.
Целта на занятието е да се съберат едни пари със задна дата, но без да се афишира вдигане на данъка върху печалбата, а да се замаскира като "солидарност"... 
"как се облагат тия 200 ,декларация по чл 50 ще се подавали" - да
"какви счетоводни записвания трябва да се направят в дружеството" - ако имате аналитика на капитала, трябва да го отразите там.
Всъщност какво очаквате да Ви се отговори?
Нито се знае с кой софтуер работите (ако някой е със същия, да се сети къде има уловки);
Нито се знае с коя банка работите (ако някой оперира със същата банка, да се сети дали имат специални изисквания);
Аз най-напред бих проверила собствените си действия при изготвянето на файла и ако резултата е същия, бих се обадила на фирмата поддържаща софтуера.
Така като гледам от примерите, пак ще го отнесат малкия и средния бизнес. Адски несправедливо. Дано не приемат такова безумие.
Начислените амортизации променят балансовата стойност. За отчетната Magrat вече е написала.
Не е така, защото разпределения дивидент не е разход. Поразгледайте още малко самата декларация :-)
Реално отчета не е нулев... Имате приходи от дивидент... имате паричен поток... имате разпределена печалба...
На сайта има характеристика на програмата, където е описано какво прави. Относно изчисленията е безупречна, всички промени се актуализират навреме. Това че не е презентирана лъскаво си е решение на създателите, може би програмата няма нужда от хвалене и пудрене.
Аз съм взела програмата преди 22 години... Пишете им на мейла и си искайте оферта. Това с нищо не ви задължава.