"При прекратяване на трудовото правоотношение, след като работникът или служителят е придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст" - и да продължи да работи освобождаването е било по тази причина и обезщетението трябва да се запише в заповедта за освобождаванеи да се изплати.
Ако първият болничен за втората /планувана бременност/ е в период, когато майката е още в майчинство, то обезщетението до 410 ден ще е като това при първата бременност.,

Ако се върне на работа и излезе във второ майчинство - базата за обезщетението ще е 24 месеца назад.
Точно така. Ако плануването стане реалност то болничния трябва да започне преди изтичане на 2 г. от първото майчинство. Прекратява се отпускът от датата на болничния и започва ползването на 45 дни преди раждането от второто майчинство.
Трябва малко информация за да се изчислят полагащите се дни за обезщетение:
 1. Колко дни е полагаемият ви годишен отпуск ?
 2. Ползвали ли сте част от него?
 3. Колко месеца имате заработени за 2011 г.?
Имаш право на отпуск поради бременност и раждане. Болничният  няма да ти бъде платен докато не придобиеш изискуемия осигурителен стаж - 12 м., но задължително трябва да ти бъде издаден.  По данните, които си написала мисля, че след 13.12.2012 трябва да започнат да ти изплащат обезщетение за останалата част от болничните т.е. до 10.02.2012. След това имаш право на всички отпуски и обезщетения, които се предвиждат за осигурените майки /отпуск по чл.163, ал.1 и чл.164, ал.1 от КТ/. :wave:
Платеното майчиство от 1-2 години ли е?
Какъв е точно казуса ?
Ето едно Заявление за съгласие от Нета:
Аз даже не искам да съществува такъв документ. Да се налага да даваш такова съгласие след 20-30 години в една фирма е леко казано обидно. Ползвали сме го най-малко 300 пъти - за съжаление / като по безболезнен вариант на съкращаване в щата/. Това си е нашия вариант на приемане на предложението. Направено е от адвокат /след няколко срещи в съда/.
След като нямаш никакъв друг документ, да го освободиш дисциплинарно също не можеш / защото го няма да даде обяснения/ нямаш друга възможност освен самоотлъчки, но не в неплатен отпуск.
Подаваш го с прекъсване на осигуряването и го чакаш да дойде. Може и да му изпратиш покана да се яви и да даде обяснения по пощата.
За приемане на предложението ползваме това:
1. Прекъсването естествено не става с приложение 12, а с подаване заявление то майката, т.е.е от носителя на субективното право на отпуск.
2. Работодателят издава заповед за прекъсването на отпуска.
3. Завелени копия се представят в НОИ, заедно с другите документи.
Точно това се опитвам да кажа и аз. С пр. 12 декларираш, че е настъпило обстоятелство за да ти бъде спряно плащането, което в случая е прекъсване на отпуската. А как се прекъсва отпуската, ако няма заповед за това ???
В декларацията се записва  като приложено доказателство номера на заповедта за прекратяване.
 При мен е практически невъзможно да не прекратя отпуската, защото той вече е заведен в програмата и ако не го прекратя, лицето продължава да е в отпуск и няма как да се отбележат присъствени дни и да се заплатят като такива.   :ok:
РУСО е институция и колкото и  да се правят на интересни ние се съобразяваме с тях. Няма как да прекратя отпускът на една майка, ако не им подам документите така както те ги искат. Връщат и за една буква.
След като отпускът е разрешен със заповед от дата до дата и не е ползван целия, трябва да се издаде заповед за прекратяване.
При
С връщането на работа на майката, отпуската автоматично се прекъсва. За какво Ви е заповед. Тя е свободен текст, ако ще пишете такава.
Заедно с Пр. 3 се прилага  и заверено от осигурителя копие от заповед за разрешаване на отпуск по чл. 164, ал.1 от КТ . При нас в РУСО при  подаване на Пр.12 за промяна на обстоятелствата изискват да се представи и заверено от осигурителя копие от заповед за прекратяване на отпуската .
Не бъркаш, Производствена характеристика се попълва съвместно от Човешки ресурси, СТМ и БЗР.
Аз мисля, че производствената характеристика се издава за да покаже на каква длъжност работиш до явяването на ТЕЛК и каква длъжност ще изпълняваш при трудоустрояване.
Бланката след общата част е разделена на две колони и точно това и е целта да покаже нагледно разликата във факторите на работната среда и на работния процес  на двете длъжности. Може длъжността, която заемаш да е напълно подходяща за трудоустрояването.
И след като лицето не работи вече при Вас и няма как да му предложите подходяща за трудоустрояване работа е безпредметно да се изготвя производствена характеристика.
В Наредба 36 за експертизата на трайната нетрудоспособност:
Чл. 5. (1) По искане на ТЕЛК и ЦТЕЛК работодателят изготвя своевременно производствена характеристика, която предава на ръка на лицето, което ще бъде освидетелствано.

(2) Образецът на производствената характеристика се предоставя на работодателя от ТЕЛК (ЦТЕЛК) чрез лицето, което ще се освидетелства."

 След като е прекратен трудовия договор с лицето, вече не си му работодател.
 Имали сме искане за изготвяне на ПХ след освобождаване, но не сме го правили. ТЕЛК не ни е изпращал официално искане за издаване на такава. :wave:
Чл.48 а от КСО.
След като имаш 12 месеца осигурителен стаж и ако от септември сключиш трудов договор и си осигурена за общо заболяване и майчинство  няма пречка да получаваш обезщетение за бременност и раждане.  :ok:
За раждане и отглеждане на деца, родени или осиновени след 31.12.1967 г., от неработещи жени-майки или осиновителки, се признава за трудов стаж. Размерът на трудовия стаж, който се зачита по този ред, се определя в зависимост от броя и поредността на родените деца.

За първо дете размерът на този трудов стаж е 12 месеца, за второ дете - 14 месеца, за трето дете - 18 месеца, а за четвърто дете - 12 месеца, от които 45 дни преди раждането.

За деца, родени след 3.07.1984 г. на неработещите жени-майки и осиновителки се признава трудов стаж от датата на раждането или датата на предаване на детето за осиновяване до навършване на тригодишната му възраст съгласно чл. 3ж, ал. 2 от Указа за насърчаване на раждаемостта.

От 1.01.1987 г. е в сила разпоредбата на чл. 354, т. 6 от Кодекса на труда, съгласно която за трудов стаж се признава и времето, през което не е съществувало трудово правоотношение, когато майката или осиновителката се грижи за отглеждане на дете до навършване на тригодишната му възраст.

Зачитането на този трудов стаж се осъществява от органа, който признава права, произтичащи от трудов стаж, т.е. пред който трябва да послужи (например, ако е трудов стаж за пенсия – от Районното управление “Социално осигуряване”).

Трудовият стаж се удостоверява с представянето на актовете за раждане на децата, трудовата книжка или документ, от който е видно, че през същия период лицето няма трудов стаж, признат по друг ред.

Органът, който признава трудов стаж, следва да направи съответните справки по представените документи, да ги опише по подходящ начин, след което ги връща на притежателя им.
Този трудов стаж не се вписва в трудовата книжка.

На неработеща жена-майка, родила дете преди 1.01.1968 г., времето за раждане и отглеждане не се зачита за трудов стаж.

Ако по време на отглеждането на детето майката е работила, този период е включен в трудовия стаж по трудовата книжка.
CD- Работа и осигуряване на Резон Медия Груп
 Това лице, ако е жена ще може да се пенсионира (ако все още работи) след 12.12.2012г. Ако е мъж не може тази година . Виж тази табличка.
Там където всички мислят еднакво - никой не мисли достатъчно

Благодаря Таня. Някой босове си мислят, че като в индивидуалния ТД пише, че няма клас....това е завинаги...но ето, че/нормативните документи чрез/ Таня ни дават шанс. Така и трябва да бъде...щото ти като постъпваш някаде нямаш избор. Ако искаш клас, веднага с толко ти намаляват офертата за заплата.
Така е за съжаление. При уговорена брутна заплата младите специалисти нямат клас и основната им заплата е по-голяма от ОРЗ на тези, които са натрупали опит. :no: