Обезщетение при бременност и раждане

   Чл. 49. (1) (Доп. - ДВ, бр. 104 от 2005 г., бр. 105 от 2006 г., изм., бр. 109 от 2008 г., в сила от 1.01.2009 г., бр. 98 от 2010 г., в сила от 1.01.2011 г., бр. 100 от 2011 г. , в сила от 1.01.2012 г.) Дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер на 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 24 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на временната неработоспособност поради бременност и раждане. Дневното парично обезщетение не може да бъде по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението, и по-малко от минималната дневна работна заплата, установена за страната, и се определя по реда на чл. 41, ал. 2 - 5.
36.37 ще е дневното Ви обезщетение . Почти винаги 90% от брутото е повече от нетото и ще получавате нетото .
Не :)
Не се прави това вписване в ТК. Задължително се издава УП3
Да, този месец не се зачита за трудов стаж, а само за осигурителен. Не се замислих, защото през 1992 г. съкратихме много хора и записахме този месец в трудовите книжки. Но сега термините придобиха различно значение. Права сте. Сори!
Спазете датата написана в заявлението. Нямате основание по КТ, което да Ви позволи да я освободите след навършване на пенсионна възраст. Лицето само е Заявило желаната дата за напускане и трябва да я спазите.
Ако изплатите обезщетението по чл.222, ал.1 трябва да запишете този месец в трудовата книжка като осигурителен стаж.
За осигурителен стаж съгласно чл. 9, ал. 3, т. 5 от Кодекса за социално осигуряване се зачита времето, през което лицето е получавало обезщетение за оставане без работа по Кодекса на труда. За този период се внасят осигурителни вноски върху получаваното обезщетение в съотношението по чл. 6, ал. 3 от КСО.
   
И аз се изумих, няма да крия! Дори отказах, понеже толкова близки работодатели нямам, но така и не ми приеха документите.

Питам се нещо друго - изтичането на срока на временния договор ще свърши ли работа или трябва да се прекрати още докато е в сила? Логиката ми говори, че ще стане само с преждевременно освобождаване, но съм длъжна да попитам компетентните за това хора. Дори усилията ми да не доведат до успех, ще съжалявам за бездействието си и пропуснатата чрез него възможност.
Ако временния договор е със срок за изпитване , може да бъде п рекратен и преди изтичане на срока. Ако изчакаш да изтече срока на срочния договор също не е проблем. И в двата случая ще имаш право на пълна борса.
 - Безработните лица, придобили право на парично обезщетение за безработица преди изтичането на три години от предходно упражняване на правото на такова обезщетение, получават минималния размер на обезщетението за срок 4 месеца.
 За сроковете се обърни към бюрото по труда като изложиш фактите, те ще ти отговорят точно на каква борса ще имаш право в твоя случай
Преди години сроковете за записване в бюрото по труда бяха други и ако си подал заявлението в срок се изплащаше назад от датата на освобождаване. Нямаше и второто заявление до НОИ за отпускане на обезщетение. Срока мисля, че беше три месеца./не съм сигурна/
От толкова много промени може ли човек да си спомни кое как беше.
И калкулатора казва 22.11.2012  :wave:
Притеснението Ви е, че когато лицето се е пенсионирало е имало право на 2 брутни заплати и понеже не му е прекратен договора не е получил това обезщетение. Сега когато бъде прекатен договора вече ще е придобило право на 6 бр.заплати. В кодекса е написано - при прекратяване на тр.дог. след придобиване право на пенсия, независимо от основанието на прекратяване. Ами сега го  прекратявате, сега изплащате обезщетението и би следвало заплатите да са 6, лицето не се е възползвало от това си право до сега.
Идете при лекарят, издал втория болничен. Той ще го представи на ЛКК
Това, което са ти обяснили в НОИ е вярно и наистина трябва да се преиздаде болничния от ЛКК/ако това е възможно/.
От Наредба за медицинска експертиза на работоспособността:
чл. 13. (1) Болничен лист за временна неработоспособност се издава на осигурено лице еднолично от лекуващия лекар/лекаря по дентална медицина до 14 дни непрекъснато за едно или повече заболявания, но не повече от 40 дни, с прекъсване в рамките на една календарна година.
 'чл.6   (6) Неработните дни, както и ползването на друг законоустановен отпуск не прекъсват временната неработоспособност. Прекъсване на временната неработоспособност се допуска само когато лицето се е явило на работа със съгласието на органа, разрешил отпуска по болест (лекуващият лекар, ЛКК, ТЕЛК или НЕЛК). Това обстоятелство се отразява в ЛАК по реда на правилника по чл. 109 от Закона за здравето (ЗЗ).

До колкото виждам 450 лв. е осигурителния доход през 2012. Всичко с болничните е съвсем точно. Като събереш отработените дни и осигурителната сума на болничните излизат 455.
Както написах по- горе за септември ще имате по-малко обезщетение и не трябва да се изненадвате  - 19 х 15 =285 лв. Тук има калкулатор изчисляване на Заплата - бруто - нето. Изчислява нетна заплата 354 лв.
Чл. 41. (1) (Доп. - ДВ, бр. 64 от 2000 г., изм., бр. 105 от 2006 г., бр. 100 от 2010 г., в сила от 1.01.2011 г., бр. 100 от 2011 г. , в сила от 1.01.2012 г.) Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване се изчислява в размер 80 на сто, а за временна неработоспособност поради трудова злополука или професионална болест - в размер 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху които са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 18 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на неработоспособността. Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване не може да надвишава среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението.

При това връщане 18 месеца назад няма как да Ви отговорим дали Ви осигуряват на 480 лв. за това след като имате код, влезте в сайта на НОИ  и в Е-услуги - Справки-по ЕГН и ПИК -Справка за осигурителен стаж и доход при пенсиониране там ще видите какъв е осигурителния Ви доход за всичките години от 1997 г. до сега.
Месец август беше с 23 работни дни, както пишете среднодневно сте получили по 15 лв. на ден за 18 работни дни, ако сметнете целия месец ще се получат чисто 345 лв.
Месечното обезщетение зависи от бр. работни дни - за септември ще получите само за 19 р.дни. В началото на октомври за 3  дни и след като представят болничния за септември за още 16 дни. ХХХХХ е обяснил всичко много ясно.
Приложение 12 се подава в тридневен срок от настъпване на  промяна на обстоятелствата . Логично е първо да напусне и тогава в тридневен срок да подаде Декларация Пр. 12, като в нея за настъпило обстоятелство да се посочи прекратяване на осигуряването и прилагаш заповед за освобождаване.
 След това на новото работно място може да си подаде декларация за 50% от обезщетението за гледане на дете до 2 г.
Не би трябвало да имате проблем с освобождаването, защото съгласно чл.71 прекратяването може да стане по всяко време на изпитването без предизвестие. Случая не попада под закрила по чл.333 от КТ, нали / какво е заболяването/?
 Болничният трябва да се занесе независимо, че не сте подали данните за месеца. Цялото обезщетение трябва да е от НОИ без да изплащате 3 дни работодателски. :ok:
Не само ще трябва да го приемеш, а и да го подадеш в НОИ като спазиш срока определен с Ред и срокова за подаване на документите в НОИ - извадка от текста:

 •   Болничните листове за временна неработоспособност, настъпила  до 30 календарни дни от прекратяването на трудовия договор или осигуряването, се представят от осигурителя в териториалното поделение на Националния осигурителен институт  до 5 работни дни след представянето им от лицата на осигурителя.

След подаване на ДС за преминаване на срочния трудов договор в безсрочен в справката на НАП за действащи трудови договори, кода веднага се променя от 2 на 1. Това предната седмица го направих и проследих в справката на нап преди и след ДС как се променят елементите по договора на лицето
Да така е, променя се в справката за актуалното състояние на трудовите договори още в същия ден на подаването, но основния договор си остава с основанието на срочен договор и ако след вас друг прекратява договора, уведомлението за прекратяване с основание 01 няма да бъде прието, защото се прекратява първия регистриран договор, а не доп. споразумение.   
Аз постъпвам като вас и подавам доп.спор., когато някой преминава от срочен на безсрочен, но този не бил правилния начин. Трябвало срочния договор да се прекрати и отново да се подаде с безсрочен договор. Правихме запитване в НАП по повод на един проблем с  предписание за корекция от Инспекцията по труда и за това написах поста.
Според мен трябва да се подаде ДС че договора се превръща в безсрочен защото иначе в НАП си остава с код 2/срочен/ и един ден когато напусне лицето и си забравил това и го подадеш с код 1  няма да ти мине уведомлението за прекратяване. Подай го сега ДС с датата на изтичане срока на договора и аз си мисля че от НАП ще ти го приемат. Имах един подобен случай.
Даже и да подаде уведомление за безсрочен договор, след като договора е регистриран като срочен при прекратяването кода трябва да бъде на  първия договор т.е на срочния. Най добре е когато договора е срочен да се прекрати и да се сключи нов договор- безсрочен и да се регистрира отново.
При създалата се ситуация, договора става безсрочен, тъй като не е прекратен в сроковете по КТ,  но когато се пристъпи до освобождаване, трябва да се подаде с кода на основанието на първия договор.
Ще получава, но минимален размер за срок от 4 месеца, а и лицето трябва да се съгласи по взаимно съгласие. В брошурката са описани членовете за освобождаване  от КТ даващи право на  пълен размер на  борсата / срок и обезщетение/.
Не знам колко човека работят във фирмата Ви? Чл.315, ал.1 не се отнася за фирми с персонал  под 50 човека и може да го освободите по чл.325, ал.1, т.9.