Можете да го освободите на основание чл.325, ал.1, т.9 - само ако работодателя е изпълнил задължението си по чл.315, ал.1 и в началото на годината е определил с протокол работните места за трудоустроени. Ако не е сторил това не може да се позовете на липса на подходяща работа, защото не са спазени изискванията за определяне на такива.
чл.173 от КТ
(6) Платеният годишен отпуск се ползва след писмено разрешение на работодателя.

(7) Работодателят има право да предостави платения годишен отпуск на работника или служителя и без негово писмено искане или съгласие:

1. по време на престой повече от 5 работни дни;

2. при ползване на отпуска едновременно от всички работници или служители, предвидено в нормативен акт, в колективен трудов договор или в правилника за вътрешния трудов ред;

3. (изм. - ДВ, бр. 18 от 2011 г., в сила от 1.03.2011 г.) в случай че до определената в графика по ал. 1 начална дата за ползване на отпуска работникът или служителят не е поискал ползването му.

(8) Работодателят е длъжен да разреши платения годишен отпуск на работника или служителя, когато той е поискан за периода, посочен в графика по ал. 1, освен ако ползването му е отложено по реда на чл. 176.
Работното време на непълнолетните лица е намалено - 7ч.
Ако работи само при вас - 4 ч. > 7 ч.
не знам защо мен цитирате :)
и от името на банките няма как да отговоря.
споделих само с какво аз съм се сблъсквала.
Всяка банка е сама за себеси, но въщност разликите при кредитиране са минимални.
Ние се сблъскваме със същия проблем. Банките изискват безсрочен договор. Доводите на Irenabrili също са истина. Кой им гарантира, че договора няма да бъде прекратен всеки момент, но банките определят условията - факт.
Благодаря ти много :)И аз така си мислех ,че трябва , но не бях убедена понеже не съм го правила никога..А защо от 9-ти?не трябва ли да е от 8.09. или понеже тогава й е термина се прескача?
Права си от 08.09. трябва да е , аз съм запомнила датата на термина и затова . :ok:
 Понеже първият болничен вече е подаден и е обработен в НОИ, В описа описваш датите на болничния след раждане както е издаден, а в приложение 15 описваш след датите, които си подала в първия болничен т.е. от 09.09. до 30.09.2012 - 16 раб.дни и на втория ред от 01.10. до 07.10.2012 - 5 раб.дни.
Болнични можеш да си вземаш от всяко едно лечебно заведение в България.
Донументите за помощ за раждане няма да можеш да  подадеш в Дирекция Социално подпомагане къдете ще живееш, защото се подават по постоянен адрес. Ако до раждането си смениш личната карта - тогава може.
 жена родена на 28,11,1952г. и трудов стаж 26г. кога ще се пенсионира
Тъй като няма изискуемия стаж от 34 г.4м. и ако лицето не работи ще може да се пенсионира на основание чл.68, ал.3 от КСО на 67 години.

Чл. 68. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 2010 г., в сила от 1.01.2011 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 2011 г. , в сила от 1.01.2012 г.) Право на пенсия за осигурителен стаж и възраст се придобива при навършване на 60-годишна възраст от жените и 63-годишна възраст от мъжете и осигурителен стаж 34 години за жените и 37 години за мъжете. От 31 декември 2011 г. възрастта се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година с 4 месеца за жените и мъжете до достигане на 63-годишна възраст за жените и 65-годишна възраст за мъжете.

 (2) От 31 декември 2011 г. осигурителният стаж по ал. 1 се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година с 4 месеца за жените и мъжете до достигане на 37 години за жените и 40 години за мъжете.

 (3) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 2011 г. , в сила от 1.01.2012 г.) В случай че лицата нямат право на пенсия по ал. 1 и 2, до 31 декември 2011 г. те придобиват право на пенсия при навършване на 65-годишна възраст за жените и за мъжете и не по-малко от 15 години действителен осигурителен стаж. От 31 декември 2011 г. възрастта се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година с 4 месеца до достигане на 67 години.

Ще отговоря сам на темата си.Отговора от НОИ е че не може да се закупи недостигащ стаж по правилата за ранно пенсиониране с изкл. на този за висше или полувисше обазувание.Ще се радвам ако съм бил полезен с отговора си на участниците прегледали темата.
След 01.01.2015 година ще можеш да се пенсионираш, когато вече няма да се изискват точки, но трябва  да се осигуряваш  поне 1г. В сайта на НОИ пише, че тогава ще се изискват 38 г.4м. осигурителен стаж за мъжете.
стр.8
 Няма как, сори!
Ти по-добре си знаеш, продължавай така ! Упоритостта е хубаво нещо, пък и нали в спора се ражда истината . Приятна работа ! :heat:
:friends:
 Няма как, сори!
Ти по-добре си знаеш, продължавай така ! Упоритостта е хубаво нещо, пък и нали в спора се ражда истината . Приятна работа ! :heat:
Справка - КСО, чл.5 ал. 7
(7) (Предишна ал. 6, доп. - ДВ, бр. 67 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 38 от 2005 г.) Осигурителят е длъжен да издава безплатно документи за осигурителен стаж и осигурителен доход:
1. при прекратяване на трудови или служебни правоотношения - в срок до 30 дни от прекратяване на правоотношението;
2. по искане на осигуряваното лице или негов представител-в 14-дневен срок от искането.
Ще трябва да му издадете исканите документи - Уп.3 може веднага, за Уп.2  му обяснете, че трябва да приключите заплатите за септември т.е. ще го издадете чак през октомври.

    Лицето нека си бърза, за пенсионирането сроковете са 6 месеца от датата на освобождаването.
   Чл. 94. (1) (Изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., предишен текст на чл. 94, бр. 112 от 2004 г., изм., бр. 100 от 2011 г. , в сила от 1.01.2012 г.) Пенсиите се отпускат от датата на придобиване на правото, ако заявлението с необходимите документи е подадено в 6-месечен срок от тази дата. Ако документите са подадени след изтичане на 6-месечния срок от придобиване на правото, пенсиите се отпускат от датата на подаването им.

 (2) (Нова - ДВ, бр. 100 от 2011 г. , в сила от 1.01.2012 г.) Пенсиите за осигурителен стаж и възраст на лицата по чл. 4, ал. 1, т. 1 - 4 и 6 и чл. 4а се отпускат от датата на прекратяване на осигуряването, ако заявлението с необходимите документи е подадено в 6-месечен срок от придобиване на правото, съответно от прекратяване на осигуряването. Ако документите са подадени след изтичане на 6-месечния срок от придобиване на правото, съответно - прекратяване на осигуряването, пенсиите се отпускат от датата на подаването им.
 
 Казуса в темата не бяха тези 28 лв. Те не  променят задължението на работодателя да издава документи за осигурителен стаж.
Безмислено е да се включвам, както казаха и други колеги, Вие очаквате да се подвърди вашата теза по въпроса. Пльоснах горния материал, защото през цялото време Вие твърдяхте, че лицето не е пожелало да бъде възстановено на работа и за това нещата са различни.  Както писах по-горе имали сме такъв случай в който делата се проточиха над две години и за целия период внесохме осигуровки и  издадохме документи за осигурителен стаж.
 :rofl:
Чл.333, ал.1, т.4 от КТ -  закрила при уволнение
т.4 - Работник или служител, който е започнал ползуването на разрешения му отпуск.
 Може с разрешение на инспекцията по труда, но само при  случаите по чл.328, ал.1, т.2,3,5,11 и чл.330, ал.2, т.6
Бях направила тази грешка на една бележка и за това знам, че се поставя кръсче, само на  т.1. Вярно е, че сме осигурени и за ТЗПБ, но ревизора, който потвърждава верността на служебната бележка така го иска.
При нас от тази програма се възползват доста от служителите, включително и аз.
Ако във вашто РУСО имат други изисквания не се притеснявайте по лесно е да поставиш едно кръстче, отколкото да изтриеш едно кръстче - нали !
Сложи Х само на  т.1 и попълни болничните на два реда.
След като лицето фактически все още е в отпуск по болест, във  ведомостта отбелязваш болнични. Когато лицето донесе болничен с решение на ТЕЛК тогава ще го представиш в НОИ, заедно с копие от решението, няма проблем, че ще го представиш по-късно - решението си има дата на издаване. :ok:
Когато си на пълно работно време 8 ч. се изчислява от дата до дата в месеци. Тук има хубав калкулатор, въведи датите и параметрите и си направи справка.
Така и не разбрах какъв е полагаемият ви се годишен отпуск. За времето на майчинство също Ви се полага отпуск. 
Разделяте полагаемият ви се отпуск на 12 и го умножавате по заработените месеци. Ако сте ползвали някакви дни се свалят и т.н.
Просто изчисление за 2011 г. :
20 / 12 Х 8 =13 дни - ? ползван отпуск