Актуално за пенсионирането 2016
На сайта на НОИ вече са публикували в раздел полезна информация брушура за пенсионирането след 31.12.2015 г. Точковата система при категорийното пенсиониране си остава и след 01.01.2016.
За какви  указанията на НОИ за изискуем стаж  става въпрос за каква гара, какви 5 лева. От 01.01.2016 година за прилагането на новия член 69б ал. 2 КСО има ясно написани ТРИ изисквания ЗА ЖЕНИ - възраст 53 години, осигурителен стаж във втора категория 15 години  и СБОР от точки 94  - ТОЧКА ПО ВЪПРОСА !!! На някой му е необходимо да си вземе отпуск !!!
Днес търсих в обновения КСО  какъв ще е  изискуемия стаж след 31.12.2015 г. и нищо не открих.  Текста в чл. 68  е:
2) От 31 декември 2016 г. осигурителният стаж по ал. 1 се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година с по 2 месеца до достигане на осигурителен стаж 37 години за жените и 40 години за мъжете.
Въпросът ми е- за 2016 какъв ще е изискуемия стаж - сигурно по сега действащия КСО, колкото е за 2015 плюс 4 месеца, но в новия член за ранното пенсиониране пише:

1. навършили възраст до 31 декември 2015 г. 52 години и 8 месеца за жените и 57 години и 8 месеца за мъжете и имат сбор от осигурителен стаж и възраст 94 за жените и 100 за мъжете;

2. от 31 декември 2015 г. възрастта по т. 1 се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година с по 2 месеца за мъжете и с по 4 месеца за жените до достигане на 60-годишна възраст.

излиза, че за 2016 няма изискване за точки или аз поне не забелязах.

Ясно е, че трябва да чакаме указания, иначе кашата е пълна.
Нямате необходимите 10 г. първа категория труд, общо първа и втора категория  също нямате 15 години. Нямате основното условие за ранно пенсиониране.  Според мен, ще се пенсионирате трета категория.
Попитайте счетоводителя на фирмата за коя категория труд ви осигуряват.
Ако автомобила е с товароподемност над 12 т. трябва да е категориен, но ако не са внасяни осигуровки ще имате проблеми.
За да се пенсионирате до края на 2014 г. при условията на първа категория труд трябва да имате 10 г. първа категория или 15 год. втора. Вие нямате необходимите 10 г. първа, но може да ползвате първа и втора категория  общо за пенсиониране при  усовията на втора категория. За ранно пенсиониране се изисква да бъдат изпълнени няколко условия.

Прочетете тази брошура, всичко е написано ясно.
От сайта на НОИ:

3. Условия за придобиване право на парични обезщетения при бременност и раждане.

- За придобиване право на парични обезщетения при бременност и раждане е необходимо да са изпълнени следните условия:

- Към началото на отпуска лицата да са осигурени за общо заболяване и майчинство;да имат най-малко 12 месеца осигурителен стаж като осигурени за общо заболяване и майчинство. Дванадесетмесечният осигурителен стаж може да е прекъснат или непрекъснат и не е задължително да е положен непосредствено преди излизането в отпуск за бременност и раждане или при един и същ работодател.

- Да им е разрешен съответният вид отпуск.
В Наредбата за работното време, почивките и отпуските в чл.49 и чл.49 а е обяснено какво се изисква - Удостоверение приложение 4 от наредбата.
Вземете пълномощно от работодателя си и с него подайте заявление в НОИ за издаване на ИКО. С този код работодателя има право да получава информация за подадените документи и изплатените от НОИ обезщетения на осигурените лица.

от сайта на НОИ:
Националният осигурителен институт уведомява осигурителите, че чрез ИНТЕРНЕТ-страницата на НОИ могат да получават информация за подадените от тях документи и изплатените от НОИ обезщетения на осигурените от тях лица. С оглед защита на информацията услугата е достъпна след въвеждане на ЕИК (по БУЛСТАТ) и идентификационен код на осигурител (ИКО). За да може да ползва услугите, всеки осигурител трябва предварително да получи идентификационния си код.

За издаването на ИКО се подава заявление до съответното на осигурителя ТП на НОИ. Заявлението е по образец, утвърден от управителя на НОИ. Заявлението се подава лично от осигурителя или от негов представител. За получения ИКО се издава удостоверение, което също се получава лично и не се изпраща по пощата.
Пуснете уведомление за прекратяване. Имали сме такива случаи на подаване след 7 дневния срок и системата не ги отхвърля. Успех!
Единствената възможност да регистрирате Трудовия договор е с предписание от Инспекцията по труда. Уведомявате ИТ за случилото се и след това се заформя един дълъг процес на представяне на доказателства, че ТД наистина е сключен и т.н. Ако всичко Ви е наред ще Ви напишат предписание, с което на ръка ще отидете в НАП и на хартиен носител ще подадете ТД.
Ако към датата на освобождаване, която както сте написали е 01.10.2013г. сте придобили право на пенсия, не е необходимо да правите нищо свързано със здравното ви осигуряване. Пенсията ще ви бъде отпусната от датата на освобождаване и няма никакво значение колко месеца ще трае изработването и. Като пенсионер ще бъдете осигурен за сметка на държавния бюджет.

Чл. 40. (Изм. - ДВ, бр. 107 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г.) (1) Здравноосигурителната вноска на осигуреното лице, определена по реда на чл. 29, ал. 3, се определя върху доход и се внася, както следва:
4. (доп. - ДВ, бр. 101 от 2009 г., в сила от 18.12.2009 г., изм. - ДВ, бр. 15 от 2013 г., в сила от 01.01.2014 г.) за пенсионерите от държавното обществено осигуряване или от професионален пенсионен фонд - размерът на пенсията или сборът от пенсии, без добавките към тях; вноските са за сметка на държавния бюджет и се внасят до 25-о число на месеца, следващ този, за който се отнасят;
След като служителите са пенсионери, защо не приложите разпоредбите на чл.328, ал.1, т.10а от КТ:
Чл. 328. (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1990 г., бр. 100 от 1992 г.) (1) Работодателят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работника или служителя в сроковете по чл. 326, ал. 2 в следните случаи:
10а. (нова - ДВ, бр. 46 от 2010 г., в сила от 18.06.2010 г., изм., бр. 100 от 2010 г., в сила от 1.01.2011 г.) когато трудовото правоотношение е възникнало, след като работникът или служителят е придобил и упражнил правото си на пенсия за осигурителен стаж и възраст;

Категоризирането на държавните служители по Закона за Министерството на вътрешните работи не е като при първа категория труд, прочетете тази брошура издание на НОИ - написано е на стр.2.
След като детето е на 2г.8м. а неплатеният отпуск, който Ви се полага заедно с 5 м. на бащата е 11 м. то той ще изтече преди да е дошла датата на термина. Мисля, че януари ще трябва да се върнете на работа и да работите до болничния 45 дни преди раждане.
А Вие ползвали ли сте платеният отпуск, който Ви се полага за периода на майчинството, ако не сте, след изтичане на неплатеният отпуск може да ползвате него.
Щом последнте 10 години трудов стаж преди прекратявнето са придобити при един и същ работодател, независимо от прекъсването на стажа може да се изплатят 6 заплати.
Условието е през тези 3 месеца лицето да не е работило при друг работодател или  да е било в неплатен отпуск, който не се зачита за трудов стаж / работа в чужбина/.
Извинете ме но пишех, когато са се публиквали горните мнения :wave:
Отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст (Загл. изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г.)
Чл. 164. (1) След използуване на отпуска поради бременност, раждане или осиновяване, ако
детето не е настанено в детско заведение, работничката или служителката има право на
допълнителен отпуск за отглеждане на първо, второ и трето дете до навършване на 2-годишната
му възраст и 6 месеца за всяко следващо дете.

Няма как да стане това удължаване. Този отпуск е фиксиран в чл.164 от КТ - до навършване на 2-годишна възраст на детето.
Това е вярно - отпускът е фиксиран до навършване на 2 години на детето и не може да се удължава с болничен.

Майката реално не е необходимо да се връща на работа.  Трябва да отиде във фирмата и да си подаде Приложение 12 /за промяна на обстоятелствата/ от датата на която започва болничния.
Служебното лице в тридневен срок от промяна на обстоятелствата трябва да внесе в НОИ Пр.12 и заповед за прекратяване на отпуската за отглеждане на дете от 1 до 2 год.
С болничните за същия месец трябва да се подаде Приложение 4  с начална дата - датата на започване на болничния /датата от която е прекратена отпуската.
в срок 5 работни дни след представянето им от лицата в осигурителя.

http://www.noi.bg/forusers/procedures/241-procesbenefits/955-procbenefitsnetr
Ако заработи няколко дни и му бъде издаден първичен болничен с друга диагноза може и без ТЕЛК. Ако диагнозата е същата задължително трябва да мине на ТЕЛК.