Лицето смени позицията, на която работеше и съответно подадох уведомление за доп.спор. с промяна на длъжността и от там започна всичко. Не можах да го регистрирам по никакъв начин. Подадох го с код 01, връща го. Подадох го с код 11 отново го връща. След 3 месеца успях, но чак след предписание на ИТ.
Да, смятам, че това е правилното в случая.
Вече писах, че доста походих по ИТ и НАП за да мога да прекратя един такъв допълнителен тр.договор и да го направя основен със стара дата. Предписанието на ИТ беше, да бъде прекратен доп. трудов договор от 2004г. и да бъде регистриран отново от същата дата. Като беше написано, че Доп.трудов договор не може да има Доп.споразумение, защото самия договор е допълнителен. Както написа Елена -С всеки сам си преценява , но аз за себе си ще кажа " Парен каша духа ".
Миналия месец имах такъв случай. В Пр. 15 при описване на дните трябва да се ограничат до датата на смъртта. Отново в приложението се  попълва дата на прекратяване на осигуряването. Поискаха ми и копие от акта за смърт / но не било задължително /. Мисля, че друго нямаше.
както и трудова книжка...
Когато наши служители са ходили на ТЕЛК  за продължаване на болнични не са ми искали трудова книжка, само при ТЕЛК за пенсиониране.
Moromu, така е :)
Скоро се опитва да правя една каша от предната колежка. Назначена служителка по чл.114 променена с ДС на безсрочен с 01 (това го разбирам последствие) и дойде време аз да я освобождавам и уведомлението го подавам с код 01 и не го приемаше. След това вече като се поразровихме из архива видях че е с код 12 и като го подадох с 12 и веднага стана.
Това го казвам във връзка с кодовете, че сега много ги следи. :)
И аз оправях една каша точно с такъв Договор за доп.труд станал основен след прекратяване на основния и регистриран с Доп.спор.. Системата на НАП е приемала през години всички  подадени доп.спораз., но не ги е отразила в статута на лицето. Доста тичане до Инспекцията по труда, а след това на място в НАП за да го оправя. За това си позволих да потвърдя мнението ти , че декларация 1 не е достатъчна и трябва да се прекрати договора и да се сключи като основен.
Мисля, че е по правилно да се освободи от допълнителния и да се назначи по основен, защото Д1 не е достатъчно. Когато решите да освободите работника после в уведомлението е т.8 какво основание ще пишете? Трябва да е 01 (ако е основен) а на вас ще ви излезе друг код.

Трябва да се освободи и назначи отново, защото в НАП е подадена информация за Трудов договор с код 11, а към  регистриран Допълнителен трудов договор не могат да се подават допълнителни споразумения. Сега системата на НАП ги засича веднага и няма да го регистрира.
За явяване на ТЕЛК производствената характеристика е задължителна.
Да, без  производствената характеристика не може.
 Без лицето не могат да вземат решение. Непременно лицето ще трябва да се яви.
Има случаи, когато личния лекар отбелязва, че състоянието на болния не му подволява да се яви в ТЕЛК и тогава комисията ходи в дома на болния.
Здравейте,
интересуваме ако един болничен е трябвало да бъде издаден с разрешение на ТЕЛК ,а бъде издаден еднолично или от ЛКК ,НОИ отказва плащането окончателно или изпраща болничния за проверка в ТЕЛК или ако не го изпрати като върне болничния има ли вариант лицето ,на което е издадено да се яви пред ТЕЛК евентуална заверка.Предварително Благодаря!
Наредба за Медицинската експертиза
чл.6
(5) Когато временната неработоспособност е продължила повече от 6 месеца без прекъсване или 12 месеца с прекъсване в две предходни години и в годината на боледуването, отпускът се разрешава само след контролен преглед на ТЕЛК на всеки два месеца, при условие че са налице обективни признаци за възстановяване на работоспособността в следващите 6 месеца.
          Когато в НОИ установят, че болничния е издаден в нарушение на наредбата за МЕ, НОИ изпраща жалба до ТЕЛК, че болничния е издаден неправомерно /прилагат и болничния/. От ТЕЛК изпращат писмо до лицето и до институцията издала болничния, с покана лицето да се яви и представи документацията за заболяването/ изследвания, снимки и т.н./ Решението на ТЕЛК може да бъде различно според случая:
-  да обяви  болничния  за незаконно издаден
-  да потвърди обжалвания болничен / болничния се връща в НОИ за изплащане/
-  да продължи неработоспособността на лицето с още 2 месеца/ има право на 3 пъти по 2 месеца - за всеки случай лицето трябва да се явява пред ТЕЛК/
       Болничния трябва да се представи в НОИ и ще започне тая дълга  3-6 месечна процедура по доказването му.
Не може да я водите все едно работи, а тя е в болнични. Водите си я в дни в болнични без значение, че няма право на обезщетение за този период.
Имах в предвид да я води в присъствената форма в болнични със съответните осигуровки за болничните.
Здравейте отново,

Моля за отговор на моя въпрос:

"Имам и друго питане, може би към създателите на калкулатора за майчинство. Възможно ли е изчислението да е коректно, при положение, че залагам болнични (2 цели месеца) и сумата на обезщетението не се променя в посока надолу?"

Благодаря предварително!

Както писах по-горе, не би трябвало да ви падне дневната база на болничните. За периода на болничните осигуровките са както при заработен месец. В една подобна тема беше разискван този въпрос http://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,4213.0.html
http://bgosigurovki.com/kak-se-izchislqvat-bolnichni/
Много ми е интересно, с какъв код на основание на договора е подадено в НАП. В бланката на Уведомлението в т. 8 няма код за чл.67 ал.3.
Доп.спор. е било добре да бъде сключено на основание чл.68, ал.1, т.1 за да се промени основанието на договора в нап ОТ 01 НА 02.  Това си е лично мое мнение. :wave:
тогава уведомлението по чл62,ал5 отКТ в часта 17.дата на прекратяване коя дата трябва да бъде посочена 08.11.2012 или 09.11.2012 ,12.11.2012г.
Във всички документи трябва да запишета датата от която е прекратен договора по заповед за освобождаване. Считано от .....11.2012 прекратявам трудовия договор. Това е датата и за НАП.
Да. Трябва да я водите.
Чл. 3. Брутната работна заплата се състои от:
1. основна работна заплата, определена съгласно действащата нормативна уредба и прилаганата система на заплащане на труда;
2. допълнителни трудови възнаграждения, определени в Кодекса на труда, в наредбата, в друг нормативен акт или в колективен трудов договор;
3. други трудови възнаграждения, определени в нормативен акт или в индивидуалния трудов договор и невключени в т. 1 и 2.

Тези така наречени премии, договорени ли са в трудовия Ви  договор? Ако не са няма как да влезнат в брутната заплата като заплащане с постоянен характер. При нас премиите не влизат в сформиране на брутната заплата.
На сайта на НОИ има качена процедура за изплащане на парични ообезщетения при временна нетрудоспособност. Това с писмото е бил  празен ход.
http://www.noi.bg/forusers/procedures/241-procesbenefits/955-procbenefitsnetr
Няма да се отрази  върху дневното обезщетение, защото при болничен с причина бременност и раждане, обезщетението е 90 % от брутото, а получаваното обезщетение поради общо заболяване е 80 % от брутото, но не повече от нетото.
Така, както сте описали стажа си, придобивате право на обезщетение за бременност и раждане в края на декември. За трите болнични не се очертава да получите обезщетение. Ще запонете да получавате обезщетение в периода на отпуск от 135 до 410 дни. 
Наредба за мед.експертиза на работоспособността
чл.6
          (6) Неработните дни, както и ползването на друг законоустановен отпуск не прекъсват временната неработоспособност. Прекъсване на временната неработоспособност се допуска само когато лицето се е явило на работа със съгласието на органа, разрешил отпуска по болест (лекуващият лекар, ЛКК, ТЕЛК или НЕЛК). Това обстоятелство се отразява в ЛАК по реда на правилника по чл. 109 от Закона за здравето (ЗЗ).
Ако е така да, но ако има 1 ден прекъсване пак има 3 дни за работодателя,дано успее да ги вземе както трябва!  :smile1:
Много често в процеса на боледуването се уточнява диагнозата и трябва да се издаде без прекъсване с друго заболяване.