Всички, които са работили в Коми АССР са втора категория.  В строителството е различно, но в дърводобива даже шофьора на началника е втора.
Но ми се появяват и два действащи договора отново със 0. Тогава какво следва и как се е получило направо не знам :)
Те тези, които са го измислили не знаят как се  е получило, какво остава ние.
Това може да се оправи с допълнително споразумение - използваш при някаква минимална промяна в договора да подадеш уведомление и там ще се появи РЗ. :ok:
По основния договор са тези 35 дни, тях трябва да ги запиша в книжката, но за какъв период?
А искате да кажете, че когато е бил отпуск в едната фирма е трябвало да бъде и във другата ли?
Не искам да кажа това,няма такива правила,  но ми е интересно, ако си на море по основен договор по допълнителен къде ще си ?
Аз пак ще попитам - в другата фирма има 35 дни неизползвани, като тази година е ползвал 15 дни, плащам си ги и тях по чл. 224? И в трудовата книжка където записвам това обезщетение, какъв период трябва да запиша?
В трудовата книжка се записват само обстоятелствата свързани с основния трудов договор. Допълнителния трудов договор на 4 ч. не се вписва в трудовата книжка.
Само една вметка - През тези 15 дни отпуск по основен договор лицето излиза, че си е ходило на работа по допълнителния договор ??? -  :hmmm:
Да,  Moromu, аз 200 мъртви души оправях по същия начин :)
Затова писах по-горе, че може по ел. път и без санкции
Отговора Ви се е публикувал, докато пишех моя- след това го видях - всичко е така.
Прeкратяване след 01.01.2003 г. на регистриран договор.
   - В този случай се попълват т. 3, 4, 8, 10 и 17 .
Заплата е т. 11 и не се попълва  в уведоблението за освобождаване.  :thumbup:
Извинявам се ако Ви нарушавам дискусията, но ДТМ за каква лихва става дума? Полагаемите дни да се олихвят и да станат повече, защото не са поискани и не са полвани ли?  :no:
Ние също в началото на миналата 2011 година изпаднахме в същата ситуация. За всяко освобождаване имах Справка от НАП, че уведомението е прието, но човека си стои като служител на  фирмата. Консултирах се със специалист от НАП и се оказа, че  датата на сключване и основанието в уведомлението за освобождаване  не съвпадат с данните подадени в НАП при сключване на договора.
 Успях да прекратя договорите на всички със стара дата без да ходя до Инспекцията по труда. Тъй като работя с електронен подпис подадох нови уведомления, като взех датата и основанието на сключване на договора от справката за актуално състояние на трудовите договори от НАП. Това, че бяха минали няколко години от освобождаването на някои не се оказа пречка да ги подам отново. Още на другия ден бяха само действащите трудови договори.  Контрола за 7 дневния срок нямаше. Опитай по този начин и може да стане. Моите мъртви души бяха над 70 бр.
С писмо № 26/287 от 05.06.2009 г. ,Министерството на труда и социалната политика е изразило становище относно ползването на платен годишен отпуск от работници и служители, които работят по график. Независимо от начина на изчисляване на работното време(подневно или сумирано) платения годишен отпуск по чл. 155 и чл. 156 от Кодекса на труда се ползва в работни дни по календар.
Нормата за продължителност на работното време при сумираното му изчисляване по чл. 142 от Кодекса на труда се определя, като броят на работните дни по календар за съответния месец(период) се умножи по дневната продължителност на работното време на съответното работно място(длъжност), установена по реда на чл. 136, ал.3, т.1 или по чл. 137, ал.1 от Кодекса на труда.
Когато работникът или служителят през съответния месец или период е отсъствал поради отпуск, разрешен по съответния ред, нормата за продължителността на работното му време следва да бъде преизчислена.За целта от броя на работните дни по календар за месеца(периода) се изваждат съответните дни в отпуск, разрешени в работни дни по календар, както и съответната част от отпуските, разрешени в календарни дни, съвпадащи с работните дни по календар.
Днес намерих тази консултация за еднократна помощ, когато бременната жена е осигурена, но няма необходимия осигурителен стаж на 15 стр.
стр. 15
Здравейте отново,
колко бързо сте отговорили. Чак се зарадвах.
 по 3.т. Става въпрос за болнични от общ характер, за тези по време на бременността. Още преди да е дошло време за майчинство ми се наложи да спра работа. И вече 4-5 месеца карам на болнични.И питам за тях- дали ще ми ги изплащат въобще и дали това ще е месец за месец както съм ги подавала. Тъй като към момента на подаване на първия болничен нямах 6м ТС и се забави изплащането им.Но вече платиха наведнъж за 2 месеца( 80 % от заплатата) и остават за още 2-3 месеца.А идва време да излизам в отпуск за раждане и майчинство.Дано вече е по- ясно.
Благодаря за отговорите :give_rose: :give_rose: :give_rose:

На са забавили плащането, а плащането е започнало от момента в който сте придобили 6 месеца осигурителен стаж. В пр.15 към болн. лист се записва на коя дата придобивате и от тази дата са започнали плащането. Всичко до тази дата е неплатено, но се признава за стаж.
Осигурителят/ работодателят изплаща на осигуреното лице за първия, втория и третия работен ден от временната неработоспособност 70 на сто от среднодневното брутно възнаграждение за месеца, в който е настъпила временната неработоспособност, но не по-малко от 70 на сто от среднодневното уговорено възнаграждение.

Справка § 22о, т. 1 от ПЗР на КСО.

Бащата не губи право на отпуск по чл.163, ал.7 от КТ, защото има основанието за този отпуск - раждане на дете. При вашия случай лицето губи право на обезщетение за този отпуск, защото няма 12 м. осигурителен стаж. Ще бъде в отпуск, но няма да му се плати. :hmmm:
Извинявайте, прикачила съм грешен брой.
Днес намерих тази консултация за еднократна помощ, когато бременната жена е осигурена, но няма необходимия осигурителен стаж на 15 стр.
по т. 1 - задължително
т.2 ще ти тече стаж и в момента в който натрупаш 12 м. ще започнат да ти плащат т.е 10 дни преди термина
т.3 какво значи 2-ри, 3-ти преди раждане ? - преди раждане е само един 45 дни. След като натрупаш 12 м. ще ти изплатят всичките болнични след това, ще имаш право и на обезщетение до 420 дни и на отпуск за отглеждане на дете от 1г. до 2г.
т.4 по този въпрос към социалните - има значение кое по ред е детето и др.
 прочети в прикачения файл -
А тогава защо е този текст в КТ:

Чл. 325. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2008 г.; изм., бр. 41 от 2009 г., в сила от 01.07.2009 г.; изм. и доп., бр. 7 от 2012 г.) (1) (Предишен текст на чл. 325, изм. - ДВ, бр. 7 от 2012 г.) Трудовият договор се прекратява без която и да е от страните да дължи предизвестие:
2. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., в сила от 01.01.1993 г.) когато уволнението на работника или служителя бъде признато за незаконно или бъде възстановен на предишната му работа от съда и същият не се яви да я заеме в срока по чл. 345, ал. 1; :bow:
Трудовото правоотношение е възстановено. Връщането или невръщането на работа за заемане на длъжността не променя влизането в сила на решението.  :hmmm:
По електронен път минават и след 7 дневния срок. Случвало ми се е, сигурно на този срок няма контрола в НАП. Успех!!! :thumbsup: