Здравейте! Подлежи ли на одит ООД със следните показатели:
2014г. - нетни приходи - 4843х.лв.
           - сума на актива - 1523х.лв.
           - персонал - 20

2015г. - нетни приходи - 6345х.лв.
           - сума на актива - 2404х.лв.
           - персонал - 23
Здравейте! В петък беше публикуван в ДВ новия ППЗДДС, в който пише, че новите образци на СД и дневници влизат в сила от отчетен период февруари. Как ще декларираме  до 14.02.2016г. данъка, който ще начислим за ползваните активи за лични нужди, като няма такива колони в старите дневници?
Здравейте! Управителя иска да изплати коледни премии на 21 декември. Заплатите за ноември вече съм ги изплатила. Може ли да включа премиите във ведомостта за декември, да изплатя чистата сума само на премиите на 21 декември, а осигуровките и ДОД да бъдат платени през януари, заедно с осигуровките върху заплатите за декември?
никой ли не може да помогне?  :blush:
Здравейте! Как да осчетоводя отстъпено право на строеж, което е безсрочно и безвъзмездно? В нотариалния акт има упомената само данъчна оценка.
Здравейте! Имам следния казус: Сключен договор за възлагане, в който е посочено, че възложителя предоставя на производителя семена за засяване на 30дка земеделска земя, като се задължава да изкупи произведената продукция. Семената не са остойностени и няма да се приспадат от стойността на произведената продукция. Имам само един протокол за предаване на 30 торби семена. Трябва ли да ги отразя счетоводно, след като няма да влязат в себестойността на произведената продукция и са предоставен безвъзмездно?
Здравейте! Трябва да подам приложение № 12 на НОИ за промяна в обстоятелствата в тридневен срок. Ако промяната е настъпила на 13.10.2015г., от кога се смята тридневния срок от 13-ти или от следващия ден?
А в какъв срок трябва да се върнат?
Здравейте! Имаме получено авансово плащане и сме издали фактура за него. Сега договора за доставка на тази стока се разваля. Ще издадем кредитно известие. Може ли сумата да не се връща, а да се направи едно споразумение, че ще се приспада от следващи доставки на друга стока?
Приложение за оповестяване на счетоводната политика.
Здравейте! Подадох за публикуване в Търговския регистър отчета за 2014г., но съм пропуснала да прикача приложението. Може ли да получа отказ за това и мога ли да  коригирам сега грешката, т.е. да прикача и подам само приложението?
Благодаря! Това предложих и аз, защото не мисля, че ще мога да дам достатъчно компетентен отговор, но нали знаете... в много от случаите гледат, ако може да спестят средства за консултации.
Здравейте! Имам следния казус: преди 8г. нашето ООД с двама съдружници, купи ЕООД по чл. 15 от ТЗ, без заличаване на ЕООД-то.Сега съдружниците в ООД-то искат да се разделят, т.е. да си останат както преди двамата, а третия /собственика на ЕООД-то/ да започне да си работи пак със старата фирма, като получи една от сградите и три от машините. Има ли друг начин тези активи да се прехвърлят в ЕООД-то, освен чрез продажба? При първата сделка ЕООД-то е купено с всички активи и пасиви.
Здравейте! Едноличен собственик /майка/, на която сега изтича обезщетението до 410 дни и започва да получава обезщетение за отглеждане на дете, трябва да назначи прокурист. Фирмата има назначен 1 работник /продавач/ по трудов договор. Може ли с този работник да бъде сключен втори трудов договор по чл. 114 като управител или трябва да бъде по ДУК?
Благодаря! И аз така мислех, защото ако не ги посоча, годишната данъчна основа ще остане по-висока, а би трябвало да се намали с тези осигурители вноски.
Здравейте! СОЛ- застрахователен агент, който през годината не е внесъл авансовите осигурителни вноски и към момента ги дължи, трябва ли да ги посочва като сума на ред 8 в приложение 3?