Здравейте!
Имам следния казус: българска фирма регистрирана по ЗДДС купува стока от българска фирма нерегистрирана по ЗДДС, т.е. получава фактура без начислен ДДС. Продава стоката на фирма, която е извън ЕС, но доставката е до страна в ЕС. Трябва ли да начисли ДДС при продажбата? Трябва ли да включи сделката в Интрастат?
Здравейте! Имам издадена фактура за продажба на фирма от Великобритания, която не е регистрирана по ДДС. Начислен е ДДС във фактурата. В кои колони трябва да влезе в дневника за продажби ДО и ДДС?
Здравейте!
Може ли работодателя с електронен подпис да изиска електронно свидетелство за съдимост във връзка с назначаване на работник или трябва самото лице да си изкара такова?
Здравейте!
Мога ли да отпиша задължение към доставчик (401/709) преди да е изтекъл давностния срок?
Сега опитах, но не ме допуска да подам заявлението, иска да се прикачи файл.
Т.е. без да прикачвам файл със справка за оборота?
Здравейте!
При подаване на Заявление за регистрация по ЗДДС по чл. 100, ал. 1 по електронен път, трябва ли да се прикачват някакви документи или се подава само Заявлението?
Здравейте! ООД има оборот към 31.10.2019- 42000лв. Днес 05.11.2019 е издадена фактура за 11000лв., т.е. оборота става над 50000лв. В случая до 07.12.2019 трябва да се подаде заявление за задължителна регистрация по ЗДДС. Може ли да не се чака този срок, а да се подаде заявление за регистрация по избор преди края на месеца?
Не виждам срок за регистрация в Наредбата, но тя влиза в сила от днес. От това следва ли, че днес трябва да се регистрираме?
Здравейте! Имам ЗП-физическо лице, което август 2018г. е закупило съд за гориво. Има само една доставка през същия месец. От тогава, вече почти година няма зареждано гориво, защото няма селскостопанска техника. Трябва ли да се регистрира по новата наредба само поради наличието на съд за гориво?
Здравейте! Физическо лице получава предметна награда на 21.05.2019г. В договора пише, че по ЗДДФЛ лицето дължи данък и е длъжно да го декларира. Съгласно промените за 2019г в ЗДДФЛ, мисля, че задължението за удържане и внасяне на данъка е на платеца, а лицето съгласно чл.52, ал.1, т.4 от ЗДДФЛ не е длъжно да декларира дохода. Правилно ли е?
Независимо, че при другия работодател е осигурено, ние трябва да подадем при нас как е, т.е. , че не е осигурено.
Здравейте! Едно лице работи при двама работодатели. При единия е в неплатен отпуск от 7 месеца и представя болничен. След като не е осигурен към датата на издаване на болничния, как трябва да се подаде от този работодател? Трябва ли да се избере, че няма осигурителен стаж 6м., т.е. няма да има право на обезщетение? Или трябва да се избере, че има 6м., тъй като при другия работодател е осигурен?
А документите може ли да се подават от упълномощено лице?
Трябва ли да се декларира действителен собственик на търговско представителство, което е регистрирано само в БТПП, а в Търговския регистър не е?