Знаем, че наш служител е в болница от нач. на март, но болничен ще ни донесе когато го изпишат. Това обаче не се знае кога ще е, може да минат и месеци преди да го изпишат. Как да си го водя при положение, че не е представил болничен? Мога ли да си начисля три дена за с/ка на работодателя и да си го водя в болничен без да е представил болничен?
Полезна информация. Благодаря.
ами ние сме ф-ма която наемаме имот от въпросните хора, които са самоосигуряващи се. Даже ни издават фактура за наема. Това което четох в закона пише, че ако представят декл., че са самоосиг. не сме длъжни да им внасяме данъка. Да не би да се бъркам нещо?
Извинявам се за нахлуването, но да не правя нова тема. И ние имаме едни такива собственици които получават доходи от наем. Те също са самоосигуряващи, но искат ние да си им внасяме данъците от наемите.( мн. са възрастни). Което не е правилно. Каква е тая декларация която трябва да попълнят, че са самоосигуряващи? Не съм запозната. Благодаря за отговора предварително.
Аз тогава ще пробвам както показва практиката :yes3:. Благодаря за бързите отговори. Страхотни сте.
Това е начина, но в нета нещо четох, че трябвало с протокол да се прави  и да се пише писмо до НАП. Вие какво мислите?
Имам объркана ф. през месец януари. Пуснала съм я с по-малка стойност в дневника за покупки. Сега разбирам за грешката. Мога ли със знак минус да я сторнирам и да я пусна с правилната сума. Стойността е малка?
Благодаря ВИ много за отговорите. Въобще не го знаех това. Аз си мислех, че щом пише първични така трябва да си ги пускам.
Благодаря за бързия отговор.
А при този болничен който е издаден за по-голямото дете (11.02.-15.02. пак болничен от болница, първичен само, че за гледане на баткото. Тук пак начислявам три дена от раб. тук диагнозата е пневмония).
той си е с три дена от работодател, защото е за друго дете, като причината е все една и съща- гледане на дете.
Искам да питам нещо. От началото на февуари децата мн. боледуват и имам издадени няколко болнични.
28.01.2013- 01.02.2013г. първичен- причина гледане на дете - ангина- тук начисл. 3 дена от раб.;
02.02.2013г.-06.02.2013 първичен от болница за престой там със същото детенце диагноза бронхиолит - тук пак начислявам три дена;
07.02.2013-10.02.2013 болничен от ЛКК продължение за гледане на детенце - неначислявам раб. ден от раб. за същото дете;
11.02.-15.02. пак болничен от болница, първичен само, че за гледане на баткото. Тук пак начислявам три дена от раб. тук диагнозата е пневмония.
Въпроса ми е дали бъркам някъде с начисляването на тия три дена? Благодаря предварително за отговорите.

irenabrili - благодаря за бързия отговор. Сега като ми отговори видях, че пише удържан данък, което става през 2012г.  Благодаря отново за бързия отговор.
Код № 9 - Наем или друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество, с изкл. на имущество в режим на етажна собственост с форма на управление общо събрание на собствениците, както и с изключение на доходите по договори за аренда на зем. земя и на доходите подлежащите на декл. по реда на чл.55 от ЗДДФЛ, действащ до 31.12.2012 г.

Попълвам справка по чл.73 за доходи от наем платени през 2012г, и не мога да разбера дали се вклучват в справката доходи от наем платен през 2012г., като данъка е платен 10.01.2013г. и съответно е деклариран с новата декл. по чл.55.
Сега ходих до НАП да питам защо липсват от системата тези задължения при положение, че не е подавано заявление за отписване. Естествено всички се правеха, че нищо не знает.
 MariyaPavlova - Какво искаш да кажеш, че си стоят някъде?
Здр. дали някой е видял, че при проверка на здравен статус в сайта на НАП, всички задължения преди 2008г. ги няма вече? Май са ги закрили по служебен път.
И ние не сме задължени да я правим, но миналата година от статистиклта се обадиха точно за тази таблица да им я попълним. Аз обясних, че не сме задължени да я попъбваме според закона, но те си я поискаха. Тъйче си я попълни.
И аз подадох такова заявление на 17.01. От НАП казаха че в едномесечен срок ще имам решение дали ще ги п ремахнат старите задължения. Аз обаче се съмнявам да стане.
Сега звънях в НАП и от там първо ми казаха, че съм закъсняла и трябвало да се внесе данъка до 10.01.2013г. с новата декларация. След като настоях,че става въпрос за чуждестранно лице се съгласиха, че трябва да е до 31.01.2013г. и новата декларация по чл.55. Но нещо май и те не са наясно за какво става въпрос.
Аз също знам, че докрая на януари трябва да внеса данъка и декларацията. Но доколкото разбрах трябва да подам и старата декл. по чл. 55, а според мене трябва да е по новата. Нещо не ми се връзва периода който трябва да отбележа там (в старата декларация). Това за което ВИ писах по-горе.
Е добре тогава трябва ли да се подава декларация и кога трябва да внеса данъка според вас? Ох голяма каша ми стана. Благодаря ВИ за отговорите и помоща.