Здр. искам съвет от вас. Забравила съм, че един служител има ТЕЛК  от юни 2018г. Съответно не съм правила изравняване на данъка към 31.01.2019г. Подадени са вече декл.1 и 6 за м.01.2019г. Какво да правя? Да и издам ли бележка по чл.45ал.1 и 2 от ЗДДФЛ и тя да си ги иска от НАП или аз да правя корекция на ведомостта и съответно на декларациите 1 и 6? Благодаря предварително.
Здр., попълвам на едно приятелче дан. декл. по чл.50 от ЗДДФЛ, по точно преписвам това което той е попълнил, за да му я пусна електронно.Този човек работи и на трудов договор. Към 31.12.2017г.  е ползвал дан.облекчение за дете към работодателя си. Гледам, че  е попълнил приложение 10 за това дан.облекчение. Според мен това нещо е грешно и не трябва да се попълва, но той твърди, че трябвало. Не съм запозната с тези земеделски производители. Може ли някой, който се е занимавал с такива да ми каже, дали наистина трябва да се попълни?
Благодаря предварително на отзовалите се.
Добър ден. За да не отварям нова тема ще питам тук за изравняването на ЗО на безработен при доходи от наем.
Безработно лице, получава доходи от наем през 2017г. Съответно трябва да изравни дохода получен от наемите в Таблица 2 за здр. осг., понеже не е осигурен на др. основание. Само че това лице почва работа на ТД от 09.03.2017г. Така излиза, че то трябва да попълни само първите два или три реда от Таблица 2.
 В пояснението при попълване на таблица 2 пише това нещо:- сумата в ред 13, формирана от облагаемия доход от упражняване на трудова дейност на лицето на основание чл. 40, ал. 1, т. 2 от ЗЗО се разделя на броя на месеците, през които лицето е получило доходи на това основание, независимо от броя на отработените през месеца дни.
Питането ми е свързано с това дали трябва да попълним и ред три за получения доход от наема? Според мен да независимо, че е почнало работа от 09.03.2017г.
Благодаря предварително на отговорилия.
Ние също сме малка фирма и през година попадаме в тази отчетност. Въобще не е болка за умиране. Всичко се подава за максимум пет минути.
Засечката на този ГД ще стане  при подаване на деклл. по чл.73 другата година нали?
Здр. имам едно въпросче. За първи път имам ГД на лице, което не е осигурено на др. основание. Дохода е 50.00лв. Труда е положен 01.09-30.09. плащането е на 02.10.2017г.
Не се удържа данък, защото дохода  е платен  в последно тремесечие.  Как седят нещата с декл. 1 и подаването и? Това което аз разбрах, е че не се подава декл.1, но на мен ми се струва странно. така ли е?
Мерси dalila, то трябва да се обмислят малко нещата преди да се пита. Благодаря много за отговора.
Да отговорих си на въпроса. Просто пускам корекция на единицата, като чеквам в стр. на НАП, че е няма основание за подаване на декл.6. И трябва да мине без проблем.
Пускам само с код корекция декл.1 за лицето. Шестицата няма какво да я пипам?
Здр. имам нужда от малко помощ. Трябва да коригирам само декл.1 на самоосигуряващо се лице, което е пенсионер и се осиг. само здравно. Объркала съм осиг. доход вместо 460 съм писала 420. Как да постъпя? Интересно, че системата ми го прие като вярно, когато пусках данните за заплатите.
Преди 10 минути подадох декл. по чл.50. За чл.92 нямам идея.
Вижте това дали ще ВИ свърши работа.
Благодаря много за бързия отговор - delphine.
Здр. искам да питам нещо. Пуснах декл.6 на СОЛ с код 13- земеделски производител зае 2015г.. Писах в периода на декл.- 01.01.2015г.-31.12.2015г. Сега обаче се сещам, че той започна дейност от 16.09.2015г. Дали да направя корекция декларацията?
Благодаря за отговора dalila.
Здр. искам да питам нещо. Имаме служителка която е в майчинство за първата година. Иска да и прекратим договора. Правим го. Не ми е ясно това проложение 12 което трябва да подадем с какво се подава- придружително писмо ли, опис ли какво точно?
При всички положения може да вземе втори болничен. Лично на мен ми се случи да забравя, че работя и на още едно место. Ходих седмица след като ми беше издаден болничния от съответната болница. Направиха заличаване на болничния който е издаден. След това ми пуснаха нови и за двете работни места.
Човека да ходи и да каже, че е забравил за второто раб. място.
Добър ден. Да питам и аз нещо.
 Имам два болнични без прекъсване. Първия е с причина гледане на дете-26. Втория е с причина заболяване за мен-01. На първия болничен има три дена за работодателя.  На втория болничен също ли ще има три дена от работодатела?
Ами и той не е наясно, аз пък още повече. Тези земеделски производители са ми тъмна индия. Лошото е, че момчето не е добре финансово и не може да си позволи консултация с човек, който е наясно с тия земеделски производители. Аз му подготвих декл.1 и съм до тука.
Благодаря ви много за отговорите.