Добре аз мога ли да си поискам разрешение от ИТ да я съкратиме по чл.328 ал.1 т.12? И аз искам всичко да е както е по закон, защото му нямам вяра на този служител, че няма да има претенции. Ако я съкратим на това основание и естествено ни разрешат ще получи ли обещетение от БТ в зависимост от трудовия си стаж?
аз пък гледам чл.328 ал.12, мисля по този член да го прекратиме съответно като се мине през ИТ. Какво ще кажете?
А за този член от КТ за който ми пишете не трябва да се иска разрешение от ИТ?
Много благодаря за бързия отговор, но просто няма каква друга длъжност да му измислиме на този служител която да може да заеме. Сега е чистачка в нашата ф-ма. Ще трябва да се минава през ИТ. Знаете ли какво се подава като документи там (ИТ), за да се прекрати този договор?
Е супер БЛАГОДАРЯ МНОГО за бързия отговор.
Този служител дето е дълго време в болничен е с ТЕЛК. В телка му има болести поради което задължително трябва да искаме разрешение от ИТ за да го уволним. Самия служител иска да го съкратим така, че да може да взима по-дълго обещетение от Бюрото по труда, защото трябва да се пенсионира след една година. Ние искаме да е по взаимно съгласие, но той не иска, защото ще взима само четри месеца обещетение по 7.20лв. което не му харесва.  Как се иска разрешение от ИТ за уволнение на такъв служител? Някакви документи ли се подават или е друга процедурата?
Проблема идва от това, че ние искаме да си го задържиме този служител който замества, защото сме доволни от него. И аз си мислех дали неможе да му прекратим договора например за два три дена и после да си го назначим на постоянен договор.
Договора е сключен на основание чл.68, ал1. т.3 от КТ.
Имам едно въпросче. Дано да ми помогнете. Имаме служител който е от дълго време в болничен. Назначихме друг служител на негово място по заместване. Сега този служител който беше в болничен се връща. Това значи, че служителя по заместване трябва да му прекратим договора в деня на връщане на другия служител който беше дълго време в болничен. Само че служителя който беше в болничен дълго време сега иска да си ползва отпуската, която е доста дни. Та въпроса ми е: на служителя по заместване мога ли да прекратя договора чак когато на другия му свърши отпуската или трябва да е в деня на изтичане на болничния на другия служител.
Много сълго стана. Дано ми помогнете. Благодаря предварително.
Благодаря за бързия отговор. Отговорих си на въпросите.
Пак съм аз, ако не е нахално моля пак за помощ. Сега попълвам приложение 15 към болничния на самоосигуряващия се собственик. Задрасквам самоосигуряващт се. После в Булстата какво записвам? Трябвали да пиша Булстата на ф-мата на собственика или се попълва ЕГН? Трябва ли да запиша кога получава изискуеми я стаж за болничните? Трябва ли да пиша пореден номер на болничния и дата на представане както при другите болнични по ТД?
Благодаря предварително.
Супер благодаря ВИ много за бързия отговор. Ще направя както казвате. Лек ден.
Сега гледам че болничния е издаден на 13.02.2012г. ако е от значение.
Пак едно въпросче. Сега ми донесоха болничния който е за перйода 16.01-18.02. Сега какво да го правя при положение че информацията за януари е подадена като пълен месец в осигуряване? Правя корекция на декл.1 и подавам болничния или  нещо съм в грешка т.е. има друга процедура.
Благодаря ти за бързия отговор. От това което прочетох излиза че чак след 18 м. ще може да получи обещетение от болничните(май не съм се изразила правилно).
Здр. за първи път се сблъсквам с такова нещо. Моля за вашата помощт.
Собственик на ф-ма ЕООД излиза в болничен който ще е за дълго време. Започна да се осигурява на високия процент от 01.01.2012г. Как ще стане подаването на болничния? Има ли разлика от болничните които са по ТД? Благодаря предварително на отзовалите се.
Здр. никога до сега не съм имала хора назначени на четри часа.  Сега обаче ще трябва да назначиме двама такива. Интересуваме може ли графика им за работната седмица да го изготвя така, че рлез цялата седмица тези хора да са на работа т.е. от понеделник до неделя?  Като единя е сутрин др. следобед. Не съм наясно каква трябва да е почивката им. Търсих четох, но нищо не открих. Ако може някой да ме насочи къде да прочета ще съм много благодарна.
Това щях да питам и аз къде се подава тази декларация 6. Там където е регистрирано лицето т.е. където живее ли или там където е регистрирана ф-мата му. Защото при мене са два разл. адреса. Благодаря предварително за отговорите.
Айде аз пак с въпросче към Вас. В тази сметка си отчитам набраните амортизации на ДМА -  т.е. всеки месец имам начисляване на амортизации 603/241.
Сега разбрах че тази сметка 241 се приключва само когато актива се продава или бракува.
Напр. имам заведен актив 205/401 -10000.00лв. Всеки месец начислявам амортизация 603/241 - 1000.00лв.
Когато един актив си набере амортизацията аз го приключвах така 241/205, което не трябва да е така.
Та искам да попитам това салдо което ми остава по тази сметка кога и как ще се приключи? Ох дано да ме разбирате, че аз малко не точно го задавам въпроса. Благодаря предварително ако някой ми е разбрал объркания въпрос.
Да тамън щях да пиша че и аз го получих. Да и за курса ще го поправя прави сте.
 Е супер сте благодаря за бързия отговор и съдействието.
Здр. искам да попитам нещо и дано има някой който може да ми отговори.
Салдото ми по 5041(банкова с/ка във валута) е 11426.10 Евро. Когато я осчетоводявам в лева получавам сумата  22541.41лв. Получава ми се курсова разлика в размер на 194.24лв. Та въпроса ми е как да си осчетоводя тази разлика за да си получа равняване на салдо на валутната сметката (11426.10 евро Х 1.9558лв.= 22347.17лв.)? Знам че се използват 624 и 724 с/ка за осчетоводяването на курсовите разлики.
Извинявам се ако ВИ изглежда смешен въпроса но за пръв път се сблъсквам с валутна сметка и не знам какво да я правя. Четох по нета доста материали но нещо не мога да разбера начина на записвмане по сметки.
Благодаря предварително на отзувалите се.
Мн. важно да ли са с пет или десет лева повече или по-малко. Супер сте. Това е голямо улеснение за бъдещите майки. БРАВО