- от платците на доходи, внесли окончателен данък през четвъртото тримесечие на 2012 г. - в срок до края на месеца, следващ тримесечието на внасяне на данъка, т.е. до 31.01.2013 г.;
 значи си пиша -01.10.2012 - 31.12.2012.
* Когато данъчната декларация се подава от платец на дохода, периодът, за който се подава, обхваща съответното тримесечие, през което е внесен данъкът. Мен това ме притеснява или по точно не разбирам "обхваща съответното тримесечие, през което е внесен данъкът" т.е. аз го вноасям през януари. и все си мислех, че трябва да се пише период който обхваща месец януари-март,когато е внесен данъка но явно се бъркам. За този данък май се подава по старата декларация от 2012г.
Здр. искам и аз да питам нещо: начислен и платен наем на чуждестр. лице м.12.2012г. още не сме  платили данъка. Ще го платим до края на 31.01 и тогава ще подадем декларацията. Какво отбелязвате в периода  горе в декл. в дясно? Там пише посочва се тримесечието в което е платен данъка т.е. коя дата трябва да пиша. Благодаря предварително за отговора.
Мерси момичета. За увеличение знаех, че не се подава, но за намаление не. Знам, че пише при промяна на раб. заплата не се подава уведомление, но аз да си ВИ питам.  Благодаря за бързия отговор. Лек ден.
Здр. не ми се пуска нова тема искам само да питам нещо. При промяна на раб. заплата ( намаляване) не се подава уведомление към НАП нали?
alfa - прочетох последния ти пост с което ми се изясниха доста неща, но искам да попитам нещо: как стои въпроса с не внесения данък в/у доходите от наем за м.12 т.е. платен наем м.12, но данъка не е внесен към 31.12.2012г?
Чета сега изискванията за подавне на декларацията и едно не мога да разбера как ще се процедира с платени наеми през декември и внасянето на данъка, ако това плащане на наема стане през януари. Вие как го разбирате? звъня им на тия от НАПно неискат да вдигат.
В сайта на НАП са пуснали новата декларация по чл.55 от ЗДДФЛ.
create - мерси за отговора
create - благодаря за отговора. Интересуваме преди как сте го тълкували това за което питам.  Това условие за внасяне на даъка и подавне на декларация го имаше и преди т.е.  задължително ли трябва да се плати данъка в месеца следващ тримесечието или може повреме на самотго тримесечие да се плати?
"срок до края на месеца, следващ тримесечието на придобиване на дохода"- за този срок  искам да питам нещо: изплатен доход януари трябва да се плати до края на 30.04, ако го платя например през февруари ще е грешно ли и например тогава да си подам декл. по чл.55?
Много благодаря за отговора.
Здр. мога ли на 02.01.2013г. да подам искане за отписване на здр. осиг. за периода  2005г. -2007г. вкл. - става въпрос за самоосигуряващо се лице? Питам дали някой ще ми го приеме или да чакам да дойде средата на 2013г.  Мерси предварително за отговорите.
 Искам да споделя нещо от разходката ми в НАП днес. Права си аз справка от нета за задължения и ми излизат някакви лихви по ДОО и ЗО. До тук добре. Днес обаче си казвам я да се разходя при тях да видя на место какво излиза. Като ми изкара ха справката излезнаха и др неща. Като например надвнесен корп.д. който е приспаднат тази година но той седи при тях като дължим. В счетоводството им казвам за това нещо. Погледнаха го и се чудят защо седи. Питам ги как може в интернет да пише едно а при тях да излиза друго. От там ми казват че нямало как да има разлика. На някой случвало ли се е това?
аз нещо ептем се сбърках. Добре начислявам сч. заплати за януари на 31 януари 2013г. На 04.02.2013г. плащам заплатите и  осиг. за заплатите м.януари.  На следващия ден подавам декл.1 и 6. Правилно ли е това? Това 25 число нещо ме обърква много. Мерси предварително за отговорите.
Е тая година са доста промените. Където и да погледнеш все има нещо ново. Дано да е за по-добро. Благодаря за обобщените изменения в КСО. Страхотни сте.
Супер,  мерси за бързия отговор. :smile1:
Здр. да питам нещо свързано със здравни осиг. Когато не са внесени здр. осиг. на самоосигуряващо се лице напр. от 2005 до 2007г. ще важи ли това с изтичане на давностния срок да се премахнат тези задължиния, или аз нещо не съм разбрала? Благодаря за отговора.
вкл. 9.11. Дано да не я върнат. Благодаря за отговорите. Лека вечер.