Блогодаря много за отговора. Аз същото така мисля, но да си питам и тук. А къде пише, че минимума е на 300.00лв? Защото аз, четох, че е на 420.00лв.
Здр. искам да питам нещо свързано с осигуряването на земеделски производител. Не съм се занимавала с това до сега, а искам да помогна на едно приятелче и да му подавам декл.1.
Та въпросното момче се е регистрирало като земеделски производител от 24.09.2015. Пуснал си е в НАП декл. за регистрация на самоосигуряващо се лице, като е посочил, че се осигурява само за пенсия. Направих декларация 1., но той ми заяви, че ще се осигурява на четири часа като земеделски производител. За да можел като почне на друго място да работи на осем часа.  Как ще се покаже в декл.1, че е на четири часа- като е самоосигуряващо се лице? Работя с Микроинвест и въобще не ми е ясно как се отбелязва че е на четири часа, ако въобще има такава опция.
Здр. благодаря за бързия отговор, но нали ако сме прехвърлили този брой болнични дни няма да се платат от НОИ. Как да няма нищо общо с изплащането на болничните. И според мене не всеки път може да се издават болнични от ЛКК. Примерно ако се късае за една настинка( за болничен от 7 дена). Личната докторка мълчи и не казва нищо. Дано Вие ми го разясните това с тия болнични.
Така пиша ти от опит как стоят нещата с болничните за гледане на дете. Имаш право на 40 дена болнични от личен лекар за теб и за детенце. За детенце имаш право още на 20 дена от ЛКК. Ако надхвърлиш и с един ден болничните няма да ти се платят. Аз така миналата година изгорях с един ЛКК за детенце беше за 22 дни и от НОИ, не пожелаха да ми го платят, т.е. надхвърлих с два дена. Бяха разправии, но не ми платиха нищо.
Иначе за тебе лично може да взимаш болнични с ЛКК до 180 дена. Така ще ти се плащат. Пак повтарям болнични за гледане на детет са 40 дена от личен лекар и 20 дена от ЛКК.
За да не отварям друга тема. За колко време ви се обработва ГДД по чл.50? Имам входящ номер но резултат от обработка няма, а дан. декл. съм я подала рано сутрин. :noexpression:
Благодаря за експресния отговор.
За да не отварям друга тема едно въпросче да задам тука. Жена която работи на ТД, но през 2014г. е в майчинство, получава и доходи от наем. Освен СБ за наемите каква друга бележка трябва да представим за ТД, или не представяме нищо?
Чрез имейл става? Сега ще пробвам. А как дават вх.№?
Миналата година ми ги взеха в НАП. Имам си и вх.№. Няма значение, ще се разходим и до НСИ. Благодаря на включилите се.
Нали миналата година ги премаха в данъчното заедно?
Здр,. вчера подадох ГДД на три ф-ми без дейност. Служителката от НАП ми каза, че няма да ми приеме декларацията която служи пред статистиката, че ф-мата не извършва дейност. Каза, че от тази година не се подават. Което ми се струва странно. Дали съм пропуснала нещо?
свои- благодаря за отговора. Аз също го прочетох някъде като отговор, но все пак да питам и тук. Струва ми се странно. Явно всяка година измислят по нещо ново в НАП.
Здр. искам и аз да питам нещо свързано с изготвянето на справката за загуба. До миналата година тази справка си беше към дан. декл. Сега е като помощна. Тази година пак съм на загуба и си я попълних справката, но трябва ли да я прикачвам към данъчната декларация? Как процедирате вие? Същата работа е и за справката за амортизацията.
Безмислено е да се спори. Всеки има свое виждане на нещата.
Хубав уикенд и от мен.
Аз не спора, че новите програми не са добри. Напротив. Просто за фирма като нашата не се нуждаехме от тези новости. Не е, че няма угодия. Просто трябваше да се помисли и за такива като нас.
Е това е гадно. Бях си свикнала да ползвам старото ТРЗ. И си купихме новите програми , защото уж нямаше да има актуализация. Вярно е, че новите програми са по-добри, но ние като малка фирма,  не се нуждаехме от тези новости.
Благодаря за отговора и на двете ви. Явно не трябва да ме притеснява наличието на сума в точка 19. А относно данъка да внесли сме си го както си му е реда.
Благодаря за съдействието и помощта ви. Добре, че сте  вие да помагате на такива като мен които не са много уверени в попълването на декларациите.
Ами може и да си права marpan_64. Аз за това се чудя, защото на ред 19 си пише "дължим данък за доходите по реда на който е посочен начисления клас".
Да това ми е ясно, но кой ще го внесе този данък?  За пръв път чувам за данък в/у начисления клас. Или направо да си издам една бележка без попълна сума по точка 2.1? Въпреки, че служителя иска бележка за да може да му възстановат данъка. Според мен тази сума е наложително да я има.
Здр., искам да питам нещо свързано с тази бележка. Така има служител който иска издаването на тази бележка. Каза, че иска да се пробва да му възстановат данъка, защото е на минимална работна заплата. При издаването на тази бележшка си попълвам т.1 т.2 и сответно т.2.1. По надолу в бележката  си пиша колко е гдшния данък съответно и колко е удържан. При нас те са равни. Нямам нищо за довнасяне или въстановяване.
Тук идва и въпроса като  попълвам по-надолу т.19, ми излиза данък за доходите по ред 2.1-някаква сума. Което просто не разбирам какво е. Ако може някой да ми го разтълкува?
т.1-4375.80
т.2 - 4375.80
т.2.1 - 270.04
т.3 - 564.50
т.5 - 3811.30
т.12 - 3811.30
т.13 - 381.13
т.14 - 381.17
т. 18 - 381.17
т.19 - 23.52