Мдаааа.... А води ли се и как се води форма 76 при СИРВ :blink: :(
Колкото четох за СИРВ - струва ми се голяма тъпотия, простете за израза! ( а и лекичко изтръпвам като си помисля, че може да пиша, бриша и смятам подобни графици. Всъщност, учителите така или иначе си правят графици ежемесечно. И, независимо, че си разпределят часовете ... както си искат в 5-те дни от седмицата, са си на 8-часови договори и форма 76 я водя 5 дни по 8 часа. Досега.)
А и в случая ние не искаме да покриваме някакъв непрекъсваем произв. процес. Те (учителите) пак ще си работят 5 дни по 8 часа и ще почиват два последователни дни. Така че все си мисля (поне засега!) да не споменавам СИРВ ...
А работа в събота и неделя на учител не е оффтопик, ако говорим за междуучилищно звено, което "работи" в свободното време на учениците и ги "занимава" най-общо казано, когато не са на уч-ще.
Ако не въвеждаме СИРВ, дали да им водя пак формата, както досега, или, да пиша по 8 часа в събота-неделя за конкр.служител, а с "Н" (почивен и празничен ден) да му отбелязвам вторник и сряда (примерно). Цялата ми форма 76 ще стане "манджа с грозде" - на всеки "Н"-то ще му е ....  ;D вече си се смея сама на себе си.........
Да си побутна сама темата .... :blush:
Явно въпросът ми ви се струва страшно тъп и неуместен.
Сигурна съм, че водите форма 76 някъде все още. Или, е доста ретро ...
Норматив, който казва как се води? ... за да стигна до извод как да подходя при формата в гореизложената ситуация ... :(
Понеже не намирам начин да ви копна линка към селекцията си в секция "въпроси и отговори" на МТСП, ето съдържанието му:

Въпрос: Има ли право учител да се откаже от правото си по чл. 153 ал. 1 изр. 1 КТ на два последователни почивни дни седмична почивка, ако прецени, че това му е неизгодно и да избере 2 непоследователни дена? В такъв случай, ако работодателят и синдикатът са съгласни с този отказ, то как следва да се оформи законово седмичната почивка на учителя?   Дата на задаване на въпроса:26.11.2013 г. 21:19:01
Отговор: Съгласно чл. 153, ал. 1 от Кодекса на труда при петдневна работна седмица работникът или служителят има право на седмична почивка в размер на два последователни дни, от които единият е по начало в неделя. В тези случаи на работника или служителя се осигурява най-малко 48 часа непрекъсната седмична почивка. Тази разпоредба установява правото на непрекъсната седмична 48-часова почивка в размер на два последователни дни. Регламентирано е, че единият от тези дни е по начало в неделя, но това е предвидена в закона възможност и най-често срещана с оглед на организацията на работа на повечето работодатели. Считаме, че е възможна и такава организация на работното време, при която се полага труд и в събота и неделя. В този случай е възможно почивката да се ползва и в други два дни от седмицата, но задължително следва да се спазва изискването те да са последователни и продължителността да е най-малко 48 часа без прекъсване. Организацията на труда се установява в Правилника за вътрешния трудов ред, който се издава от работодателя (чл. 181 от Кодекса на труда). Според ал. 2 на чл. 181, работодателят издава правилника за вътрешния трудов ред, след като проведе предварителни консултации с представителите на синдикалните организации в предприятието и с представителите на работниците и служителите по чл. 7, ал. 2. МВ/
Права си! Линкът не се отваря! Ще пробвам пак да ви копна отговора на МТСП...
НО!
Ние не въвеждаме нито СИРВ, нито променяме 5-дневната раб.седмица в 6 или 7-дневна за конкретния служител. Идеята МУ е институцията да мине на 7-дневна раб.седмица!
Въпросът ми е дали, ако в ПВТР, със съгласието на синдикатите, с лична декларация на служителя и прочие, той е "избрал" (!) да работи събота и неделя, а да почива във вторник и сряда (приемрно), аз във Форма 76 - кои дни да му водя присъствени и неприсъствени. Като, уточнявам, че това щяло да се променя месец за месец....
 :wave:
Моят нов шеф! (да живей! да се свети името му и прочие  :laugh:)
реши, че няма проблем да работим събота и неделя, а да почиваме в други два дни от седмицата, и да си останем на 5-дневна работна седмица! Без да въдеждаме извънреден труд или сумарно изчисляване на раб.време!
http://www.mlsp.government.bg/bg/faq/faq1.asp
Според мен, не трябва да променям форма 76 - пак си отразявам понеделник-петък като работни, събота-неделя като почивни...
Но дали е така, кой ще ми каже!? :hmmm:
Къде да прочета норматив, който да ме ориентира какво да правя при новата ситуация!
Предварително благодаря за дадените идеи и насоки!
 :bow:
Момичета и момчета!  :wave:
Заровила съм се в Закона за насърчаване на заетостта и в правилника за приложението му ...
Моля ви, помогнете ми с правното основание, което задължава работодателя да обяви освободилото се работно място в местното БТ и (понеже сме на  подчинение на МОН) в местния Регион.инспекторат по образованието!?
Благодаря предварително!
 :give_rose:
Благодаря ви!
Ще му го кажа точно както си го казал!
"Няма нормативна забрана просто защото няма нормативно право"

... ама от малко прасе и НОВ  директор никога не знаеш каква свиня ще излезе!


Дойде ми такъв буквоед на главата  :'(
Здравейте :wave:
Има ли норматив, който да забрани работодателят да разреши отпуск за 2014г за ползване през 2013г. Служител иска да ползва дните ок. Коледа и Нова година, но няма останали дни дни платен, работодателят има доброто желание да му разреши от дните за 2014-та, аз му казвам - не може! не сме влезли в 2014г. Той ми казва - провери дали има норматив, който да ми забранява да го направя!!!! :blink:
Уточнявам, че сме на подчинение на МОН и сме на учебни години... да не би да има нещо вътрешноведомствено на министерството, което да дава на работодателя това право!?
 :hmmm:
 :bow: dalila

 :bow: svetlakercheva
Знаех си, че мога да разчитам на вас, момичета!
И, си посипвам главата с пепел, че не познавам КТ.... и ме е срам. :blush:

П.П.
Особено ми хареса това в бланката "СПЕЦИАЛНА книга"
;-)
Здравейте!
Налегнаха ме проверки и не мога текущо да "пия" нормативна мъдрост от специалистите в този форум. Цели 3 стр. непрочетени теми имам да чета!!!!
 :wink1:
От проверката разбрах, че независимо, че нямаме въведени извънреден и нощен труд трябва да имам книги за тях  :blink: АААА, и сумарно изчисляване на раб.време нямаме, но май и за него трябвало да имаме книга, защото видите ли в един момент можело да се въведат и книги трябвало да има ВЕЧЕ!
Кой норматив го казва и какви да са им реквизитите?Кажете ми моля!
Имаме служителка, която завърши висше и в продължение на 4г. си ползва с разрешението на шефа доп.платен отпуск.
Сега ми носи документ, подписан от декана, че си е взела държавния изпит с еди-каква си оценка, пред изпитна комисия , създадена със заповед еди-кой си номер, а от 4-годишния курс на обучение има еди-каква си средна оценка. Удостоверението завършва с "предстои издаването на диплома".
Според мен, няма причина на база на входирано такова удостоверение, да я преназначим като "правоспособен", защото досега е била като "неправоспособен" служител с доста по-ниска заплата. (или, ми се иска да няма причина да не стане така...)
Вие имате ли практика по темата? Някакъв норматив да подскажете?
Задължително ли чакаме дипломата, за да приемем квалифицираността на служителя? (в някои ВУЗ-ове отнема още година да бъде издадена диплома....)


ОК
Благодаря, dalila!
 :wave:
Пак се връщам на "моя" случай!
Не е ли редно, след като чл. 328, ал.1, т.8 не е по под разбиране основание за пенсиониране, не трябва ли лицето докато е в предизвестие да ми входира собствено заявление, че иска освобождаването му на това основание да се счита за пенсиониране!?

 :hmmm:
Не сте ли сложили опция "срок на изпитване в полза на работодателя" към постоянния договор?
Верно, че няма да има един ден без осигуряване!!!!
 :blink:

Всъщност ми беше казано "консултирах се с адвокат"....
Аз му правя док-тите за пенсия и след един месец евентуално УП3-то и по чл.222,ал.1 обезщетението - от там нататък ... да си ходи при консултанта.

Логиката е пенсионирането да се счита от дата след единия месец по чл.222,ал.1.
Ама е така, според мен....
Разбирам.
 :ok:
dalila,  :bow:
Благодаря!!!

Давам си сметка, че наистина имаме работещи пенсионери и ситуацията е аналогична ...
Да.
Има основание за 222,ал.1 - ясно.
Но понеже, пенсията ще му я дадат със задна дата - няма ли да получава един месец и пенсия, и обезщетение по чл.222,ал.1.
Или, аз, когато му издам УП3 за единия месец по чл.222,ал.1, той трябва да си занесе и добави и това УП към док-тите за пенсиониране. Този един месец да му увеличи осиг.стаж и за него да не му се дължи пенсия :hmmm:
Да се вмъкна с въпрос по темата пенсиониране.
Пенсионирам служител с основание за прекратяването 328, ал.1 т.8.
Бил се консултирал, имал право да се регистрира в БТ успоредно с подаването на документите за пенсия, и, понеже е ясно, че решението за пенсията му няма да излезе до месец - имал право и на обезщетение по чл. 222,ал.1.
Аз... се съгласих, защото си казах, че и аз ще се консултирам, все пак до месец след освобождаването му, има време.
Но, колкото и да го мисля, това обезщетение по 222,ал. 1 после трябва да го връща, след като със задна дата му излезе решението за размера на пенсията
 :hmmm:
Имали ли сте подобен случай?
На наши питания винаги са спазвали 7-дневния срок за писмен отговор.