Сигурно ще ми кажете, че съм грешала с тази практика, но когато работодателят ще плати неспазено предизвестие - аз директно връчвам заповед за освобождаване на основание 328, ал.1, т.3 и в нея описвам и (ако има и други по 224 примерно) дължимото обезщетение заради неспазено предизвестие.
Предизвестие не връчвам!
Така че, според мен, днес можете да си връчите заповедта за освобождаване, щом днес го водите на работа. И заповедта да е считано от 12.10. Това съм го коментирала с ИТ, това, че утре е събота, неприсъствен ден, не пречи.
http://www.trudova-medicina.com/index.php?option=com_content&view=article&id=156:2011-08-04-12-21-53&catid=41:suma&Itemid=194
 Като на стъпки 3,4 и 5 ми връщат акта за раждане, защото си правели справка по сл.път.
На стъпки 4 и 5 - в НОИ нося само заявл.-декларация - бланки от сайта на НОИ и заповедите за разрешен отпуск
Значи съм удължавала с дните отпуск, които й се трупат по време на майчинството.
Все пак е ставало дума за болничен от 5 дни.....
 :blush:
Не споря.
Вярно, че не съм имала служител в майчинство с толкова дълъг болничен, но наистина при представен болничен лист, по време на този отпуск, го прекъсвам със заповед за времето на болничния и след това го удължавам (отпуска) с времето на болничния. Защо е необходимо да се връща за времето на болничния с 50% от обезщетението!?
Ще ви кажа какво знам аз от собствения си опит. Болничният лист УДЪЛЖАВА отпуска за отглеждане на дете от 1 до 2г. Т.е., ако отпускът е разрешен до 24.10. (примерно!), а от днес е в болничен от 30 календарни дни (примерно!) - представя болничния при работодателя и смятате 30 кал. дни след 24.10. - тогава чак се явява на работа.
Но! - споменавате нещо за връщане на работа и половин майчинство, което не разбрах....
Дано съм била полезна!
Не, не, чакайте.
Случаите нямат общо един с друг.
Съкращаваме щат на чистачки и счетоводител.
И, да! - правен е подбор по чл. 329, - комисия е взела решение с чии имена да обвърже съкращенията в щата, какви са й били критериите, после в писмен вид е входирано мнението на синдикатите (че имаме и КТД).
И!-
чуденето ми е дали стои въпроса с отработване или изплащане на предизвестието. Или, си е решение на работодателя. Нищо, че съкращаваме щат, все пак чистачката в случая ще си работи по тоя щат още 3 месеца (защото й прекратяваме ср. договор)....
А другият случай - когато се съвместяват длъжности - изненада ме това, което гл. сч-л ми каза - договор, в който двете длъжности да са изписани с "ТОЙ" между тях!? Не съм виждала такава формулировка при съвместяване на две длъжности....
Иначе, много благодаря на включилите се.
Наистина покрай новото НКПД 2011 бях си свалила методиката, но .... не помня какво четох и къде я сложих ....
Днес пуснах три предизвестия на основание чл. 328,ал.1,т.2.
Но ме гризе едно съмнение.
При положение, че се съкращава един щат в щатното, не е ли по подразбиране, че това става сега, а не след три месеца, колкото е предизвестието при един срочен договор. И, когато се съкращава щат, предизвестието от 3 месеца може ли да се работи, а не да се плаща от работодателя като неспазено  :hmmm:
И, още нещо.
Не съм виждала така написани договори (но! кой знае колко неща още не съм виждала!!! :blink:) на длъжност да се пише, примерно "охрана той шофьор". Кодът по класификатора и заплатата да е (по-високата) за 1-вата длъжност. Но така да се означава съвместяването на две длъжности!? :hmmm:
И за клас просл.време, и по чл.118,ал.3 за ув-е на осн.заплата пускам ДС, да ми е мирна главата...
Поне каквото мога да си спестя като главоболия!
Не че в последно време не ме боли постоянно глава
:D
Срочните договори обичайно са с 3-месечни предизвестия (и от двете страни се дължи такова при напускане) - но не по-дълги от края на срока на договора.
При спазено предизвестие от страна на работника (вижте какво е разписано в договора му/й) - няма причина за "умишлено" задържане от страна на работодателя.
Да, Светле! Точно така направих и аз навремето....
Prokopova,
НАРЕДБА ЗА МЕДИЦИНСКАТА ЕКСПЕРТИЗА
"Чл. 30. (1) В случай, при който бременната не се е явила своевременно за оформяне на отпуска си поради бременност, но има определен термин на раждане, болничният лист се издава, както следва:
1. ако до явяването й при лекаря е работила - само за времето от датата на прекратяване на работата до термина на раждането;
2. ако до явяването й при лекаря не е работила - за целия период от 45 дни, предхождащ термина на раждането."
т.е.
категорично 1-вият болничен МОЖЕ и да не е за 45 дни
Има и друго решение!
Без да се шикалкави с термина.
На това решение се спрях, когато раждах второто си дете и ми беше необходим повече и повече стаж с работна заплата за изчисляване на базата за обезщетението после.
Прочетете Наредбата за медицинска експертиза на неработоспособността (дано не бъркам точното име) - през 2009-та трябваше АЗ да запозная управителя на ДКЦ-то, в което работеше генеколога ми, с възможността от работното си място да отида директно да раждам - имам право на избор!
Занесох сл. бележка, че съм била на работа до деня Х и ми издадоха болничния от следващия (желан от мен) ден.
Ето моето предложение -
там, където съм написала "институцията", напиши името на фирмата (междуучилищното звено), за която става дума
И на мен, това основание за напускане ми се струва неясно написано и създава предпоставки за разни практики.
Но, ако имате такава(практика,де) - с копие на бъдещия договор или със служебна бележка, значи може би така е ОК!
С риск да разводня питането на Nerazbral, но понеже по този повод го цитирате 327, ал.1,т.7. -
Ако е по заместване и иска да напусне , за да започне друга работа на постоянен трудов договор , може и без предизвестие . Погледнете чл.327 ал.1 т.7 от КТ .
- винаги съм се чудила "друга работа" на постоянен договор - при друг работодател ли трябва да означава? И, ако да - как този, когото напускаш на това основание без предизвестие, ще е сигурен, че бъд. договор на служителя ще е за неопределено време?! :hmmm:
Иначе -Мнението ми е, че ако отпада взаимното съгласие - според мен, си остава разписаното в договора 3-мес. предизвестие и (евентуално) отработването му.
Съжалявам.
Не ми се ровеше, първосигнално попитах  :blush:
Благодаря за пояснението!
 :bow:
alfa
Това предполагам е от Наредбата за определяне размера на обезщетенията?
Само да се вмъкна с питане - ако е по 325,ал.1,т.5 - има ли служителя право на висока борса за срок според стажа?
Доколкото знам аз, титулярът трябва да е МОЛ и тогава няма проблем преди да е излязал в майчинство, заместващият го на 68,ал.1,т.3 да работи заедно с него (имаше определен период.... 1 или 3 месеца).
Щом "онзи" при другия му работодател е по чл.114, значи при вас би следвало да е по чл.111, във връзка с чл. 68,ал.1,т.2. Така бих процедирала аз ....